Hlavní obsah

Jak často prát kabáty a rukavice

Ačkoliv běžná domácnost zapíná pračku i několikrát týdně, svrchníků a rukavic se praní obvykle netýká. Lékaři přitom upozorňují na to, že právě bundy a rukavice jsou častým přenašečem bakterií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Než si znovu nasadíte kulicha a obléknete teplou bundu, zkuste se zamyslet, kde vše toto oblečení leželo. Veřejná doprava, restaurace nebo třeba ordinace lékaře. Všechna tato místo jsou plná bakterií, virů i špíny.

„Ačkoliv není příliš pravděpodobné, že by svrchníky či zimní doplňky výrazně přenášely viry a bakterie, i tak existuje nízké potencionální riziko,“ říká Thomas A. Russo, vedoucí oddělení infekčních nemocí na univerzitě v americkém Buffalu.

„To obzvláště platí v případě, že patříte k 38 % lidí, kteří perou kabát jednou ročně či méně,“ dodává.

Prošívané bundy do tuhých mrazů

Styl

Skladované oblečení

Vědci upozorňují, že životnost bakterií a virů není obvykle větší než pár týdnů. Pokud jste ale právě vytáhli ze svého šatníku rok skladovanou bundu či kabát, starosti by vám měly dělat spíše alergeny a roztoči, kteří se mohou nahromadit při skladování například vinou vlhkosti.

Pokud byly navíc svrchníky uloženy v opravdu vlhkém prostředí, vyhnout se vám nemusí ani plíseň, a to zejména v případě, že jste zvyklí oblečení skladovat v papírových boxech, a ne plastových sáčcích.

Vystavení se těmto alergenům může aktivovat příznaky včetně kýchání, rýmy a slzení, svědění očí u lidí, kteří mají základní alergie nebo zvýšenou citlivost. Podle Dr. Farnaze Tabatabaiana, specialisty na alergie a imunologii z USF Health, mohou také alergeny potenciálně zhoršit příznaky astmatu a zhoršit základní ekzém.

To je důvod, proč byste měli před každým zazimováním oblečení vyprat a řádně usušit.

Jak často prát zimní oblečení?

Odborníci doporučují prát oděvy a doplňky do chladného počasí třikrát až pětkrát za sezonu. Častěji pak u položek, jako jsou rukavice, které mnohdy přicházejí do styku s tlačítky výtahu, dveřmi a madly metra.

„Rukavice jsou nejvíce náchylně na kontakt s bakteriemi. Jejich praní závisí na vašem používání. Pokud jezdíte často městskou hromadnou dopravou, mačkáte tlačítka na výtahu nebo otevíráte spoustu dveří, měli byste je prát minimálně jednou týdně,“ říká doktorka Jameela Yusuffová pro Huffington Post.

V případě, že používáte kožené rukavice nebo například kašmírové, které nelze prát tak často, pořiďte si více párů, abyste je mohli střídat, aby se virové částice mohly rozptýlit.

Jak pečovat o vlněné oblečení

Styl

Reklama

Související témata:

Související články

Prošívané bundy do tuhých mrazů

Zanedlouho nastane astronomická zima. Pokud již nyní mrznete ve flaušovém kabátu, je na čase pořídit si prošívanou bundu, která vás spolehlivě ochrání i před...

Oblečení na domácí lenošení

To, že za sebou zavřeme dveře po příchodu z práce, neznamená, že nám to doma nemůže slušet. Vyměňte staré tepláky a obnošené triko za nové příjemné domácí...

Trend robustních podrážek postihl i válenky

Ženy je milují pro jejich pohodlnost, muži nenávidí pro jejich nevábivý vzhled. Řeč je o válenkách. Tato obuv, která vzbuzuje mnoho emocí, se dočkala nového...

Výběr článků

Načítám