Hlavní obsah

Jak pečovat o vlněné oblečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Klesající teploty, ale i vysoké náklady na teplo. To jsou důvody, proč se do našich skříní začínají vkrádat teplé huňaté svetry. Jedním z nejteplejších přírodních materiálů je vlna. Jak se o ni starat, aby vám oblečení z tohoto materiálu vydrželo dlouhá léta?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výrobky z vlny mají skvělé vlastnosti, které si zamilovali lidé po celém světě. Jedná se o poměrně drahou surovinu, proto by šetrná péče měla být samozřejmostí, pokud chceme, aby nám výrobky z ní co nejdéle vydržely.

Díky přirozenému obsahu lanolinu se vlna dokáže sama čistit. Tento proces podpoříte pravidelným protřepáváním a větráním na čerstvém vzduchu. Materiál si tím zachová svou nadýchanost a měkkost, z vlny se odvede přebytečné vlhko a omezí se množení roztočů. Také přirozený zápach vlny větráním rychleji vyprchá. Při čištění používejte pouze přípravky určené pro ošetření vlny. Pro očištění jednoho místa použijte jemný navlhčený hadřík a prostředek rozmíchaný v rozprašovači s vodou.

Výrobek můžete také ručně vyprat ve vlažné lázni při konstantní teplotě do 25 °C. Do vody přidejte přípravek s lanolinem, který vlnu nejen vyčistí, ale i přirozeně ošetří.

Pamatujte si, že čím jsou vlákna vlněné příze delší, tím je kvalitnější a bude se méně žmolkovat.

Vyprané výrobky neždímejte, jen jemně pomačkejte a nechte vyschnout, ideálně ve vodorovné poloze například na ručníku.

Vlnu nikdy nesušte na topení, vyhněte se také přímému slunci. Nepoužívejte nikdy sušičku prádla.

Foto: archiv firmy

Vlněné svetry, orientační cena 6-8 tisíc korun. Prodává Woolhof.cz

Vlněné svetry ani jiné výroby se nedoporučují prát v pračce, protože může dojít k poškození vláken. Variantou je pouze praní na velmi šetrný program vlna/hedvábí nebo ruční praní. Teplota vody by přitom neměla přesáhnout 30 °C.

Nadčasové kabelky nejen do kanceláře

Styl

To se ale netýká heboučkých kašmírových svetrů, které by se měly striktně prát jenom v ruce a ve vlažené vodě s šetrným pracím prostředkem ideálně speciálně určeným pro tyto materiály.

Foto: archiv firmy

Pohodlná košile z teplé, měkké vlněné směsi. K dostání v dámské i pánské variantě. Fjällräven, 4190 Kč

Obecně také platí, že výrobky z vlny by se měly prát co nejméně. Nejlépe jednou za měsíc.

A co vlněné kabáty?

Pravidelná údržba zimního oblečení je důležitá nejen proto, aby vám déle vydrželo pěkné, ale také z hygienických důvodů. Na oblečení se zachycují bakterie, takže když ho nebudete pravidelně čistit, můžete být náchylnější k nachlazení a dalším nemocem.

Vlněný kabát nikdy neperte v pračce. I šetrný program může nenávratně poškodit podšívku, hrozí také plstnatění nebo sražení. Nejlepší službu svému kabátu prokážete, když ho necháte vyčistit profesionálně.

Foto: archiv firmy

Zavinovací vlněný kabát béžový Vlnka, Ovečkárna.cz, 3299 Kč

Ideální je kabát čistit po sezoně i před ní, přestože na pohled vypadá čistě a není cítit zatuchlinou. Když to materiál dovolí, v čistírně ho i naimpregnují proti vodě a špíně, takže investice do čištění před sezonou se vám vyplatí.

Po příchodu domů byste neměli odkládat kabát hned do skříně. Pověste ho na ramínko a nechte proschnout na větraném místě. Vlna má totiž tendenci nasávat vodu. Zabráníte tak vzniku plísní a zatuchlému zápachu.

Foto: archiv firmy

Oversized kabát Jaeger z čisté vlny, Marks & Spencer, 9999 Kč

Pro rychlé zbavení pachů můžete u vlněného kabátu použít také jednoduchý trik. V koupelně pusťte teplou vodu (třeba při sprchování nebo napouštění vany) a zavřete dveře. Vytvoříte tak parní lázeň, do které pověsíte kabát. Z parní lázně ho po 20 minutách vyjměte a očistěte měkkým kartáčkem. Kabát nechte postupně vychladnout a pořádně uschnout.

10 zajímavostí o vlně

  1. Lidé používají vlnu k výrobě oděvů už od doby kamenné.
  2. Vlna dokáže zároveň absorbovat i odpuzovat vodu.
  3. Stíhá pohltit pot dříve, než se v něm rozmnoží bakterie, tím předchází vzniku zápachu.
  4. Má přirozený UV filtr, který chrání před slunečním zářením.
  5. Vlna má vysokou ohnivzdornost. Na rozdíl od nylonu a polyesteru při vzplanutí nekape ani se nerozpouští. Dobrá zpráva pro všechny, kteří rádi sedí u táboráku.
  6. Jde o 100% obnovitelný zdroj vláken. Každá ovce produkuje nové rouno tak dlouho, dokud je na pastvě tráva.
  7. Vlněné vlákno je biologicky rozložitelné. Skládá se z přírodního proteinu podobného tomu, který je obsažen v lidských vlasech.
  8. Vlna je schopna se natáhnout na přibližně 70 % své přirozené délky a poté se vrátit do původního tvaru. Proto si zachovává svou trvanlivost a vzhled mnohem déle než jiné materiály.
  9. Vlněné vlákno je tvořeno pružnými molekulami, které umožňují, aby se vlákna po zkroucení vrátila do původního tvaru. Díky tomu se oděvy z vlny nemačkají.
  10. Vlněné výrobky mají dlouhou životnost, protože vlákno vydrží až 20 000 ohnutí, aniž by se zlomilo. Bavlna se láme po 3000 ohnutích.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Prací gely na vlnu

Může se vám hodit na Firmy.cz: Čistírny a prádelny

Reklama

Související témata:

Související články

Podzim ve znamení denimu

Popadané listí na zemi značí jediné, podzim je tu. Je proto na čase uschovat tílka a lehounké materiály na dno skříně a nahradit je teplejší garderobou. Jaký...

Výběr článků

Načítám