Hlavní obsah

Christian Bale: Nejvíc ze všeho se bojím, že budu nudný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo je v Hollywoodu tak vyhlášený schopností dokonale se proměnit ve filmovou postavu - už jen ochota shazovat a zase nabírat desítky kil se pro Christiana Balea (48) stala pověstnou. Kvůli roli Gorra v nejnovějším příběhu o Thorovi s váhou hýbat nemusel, ale pro vytvoření děsivého zjevu strávil pět hodin denně v maskérně.

Foto: Profimedia.cz

S manželkou Sibi jsou manželé už dvaadvacet let, soukromí si pár přísně hlídá.

Článek

Bývalý slušňák Batman z vysoce ceněné trilogie Christophera Nolana si proměnu v temného padoucha náležitě užíval.

„Hrát zápornou postavu je jednodušší, protože okamžitě máte divákovu pozornost a zvědavost. Hrdina si ji musí získat,“ říká. V podivného bledého tvora ho maskéři každé ráno proměňovali tři hodiny, na konci dne jim zase dvě hodiny trvalo, než Baleovi vrátili lidskou podobu.

Gorr ve filmu Thor: Láska jako hrom ale není stejný jako ten v komiksové předloze příběhu. V době, kdy začalo natáčení, totiž Bale nebyl náležitě osvalený a času dostat se do formy se už nedostávalo. „Používá proto spíš svoje superschopnosti než sílu,“ vysvětluje herec.

Christian Bale o roli ve filmu Vice: Cítil jsem se jako buldozer

Kultura

Inspirací pro vytvoření jeho konečné podoby byl podle tvůrců jednak hrabě Dracula z klasického snímku Nosferatu a také monstrum, které se objevuje ve videoklipu Come to Daddy Baelovy oblíbené kapely Aphex Twin.

Nasazené ostré zuby, které musel nosit celý den na place, Baleovi natolik znesnadňovaly mluvení, že na huhlání úplně rezignoval a pak už v pauzách na natáčení jen posedával stranou a tiše koukal na kolegy. Tím je prý ještě víc děsil.

Zdraví je přednější

Za to, že pro komiksovou roli nakonec nemusel hubnout nebo tloustnout, jak bylo celou jeho kariéru zvykem, je vděčný.

„S těmi šílenými fyzickými transformacemi končím. Můj největší strach vždycky byl, že budu nudný, i proto jsem to dělal. Možná jsem tedy teď nudnější, ale uvědomil jsem si, že pokud to budu dělat dál, asi zemřu. Radši tedy nezemřu,“ směje se Bale.

Hrátky s hmotností ale nebyl jediný hazard se zdravím, který po dlouhá léta podstupoval. Vyhlášený je totiž i tím, že nerad využívá dubléry, takže například v již zmíněném Batmanovi všechny bojové scény a honičky v autech zvládl sám.

Foto: Sony Pictures

„Měl jsem různé nehody, tělo mi drží pohromadě kupa železa. Už jsem opatrnější, hlavně kvůli dětem.“

Dceru Emmaline (16) a syna Josepha (8) má Bale s herečkou a modelkou Sibi Blazicovou, se kterou tvoří pár už - na Hollywood neuvěřitelných - dvaadvacet let.

Mnišská sebedisciplína

Očekávat, že v jeho dalších dvou filmech, které letos budou k vidění, zaskočí diváky jako nudný nebo málo přesvědčivý, ale určitě nelze.

The Pale Blue Eyes je thriller odehrávající se na začátku 19. století - Bale v něm ztvárňuje detektiva, který má na Akademii West Point za pomoci mladého kadeta Edgara Allena Poea rozkrýt záhadnou vraždu.

Do kin byl měl v listopadu vstoupit film Amsterdam, žánrem na rozhraní komedie a thrilleru, dění se v bude rovněž točit kolem mordu.

Foto: Falcon, Profimedia.cz

V posledních pár letech si Bale na konto připsal dva velké úspěchy. V roce 2018 neuvěřitelně přesvědčivě zahrál amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho ve filmu Vice, za což byl nominován na Oscara, nakonec vyhrál Zlaté glóby. Toto ocenění sklidil ještě za ztvárnění automobilového závodníka Kena Milese ve snímku Ford vs. Ferrari, který natočil o rok později.

Kvůli roli se musel rychle proměnit z tlustého politika ve chlapíka s atletickou figurou. Zatímco nejdřív přibral dvacet kilo (cpal se prý vším, co mu přišlo pod ruku, hlavně ale hamburgery a koláči), musel shazovat třicet.

Jeho filmový protějšek ve Ford vs. Ferrari a kamarád herec Matt Damon byl prý fascinovaný jeho „mnišskou sebedisciplínou“. „Co jsi jedl, že jsi tolik zhubl?“ ptal se. „Nic,“ lakonicky odpověděl Bale.

Učil se od Mr. Beana

Ať už hrál Bale psychopatického vraha (Americké psycho, 2000), depresivního dělníka (Mechanik, 2004 - kvůli roli shodil čtyřicet kilo), kouzelníka (Dokonalý trik, 2006), trenéra boxu (Fighter, 2010, vysloužil si Oscara), nebo třeba Boba Dylana (Beze mě: Šest tváří Boba Dylana, 2007), dokonale splynul s postavou.

Jeho vzorem v této dovednosti byl prý jiný filmový „chameleon“ herec Gary Oldman. Když začínal, hodně se prý naučil i ze sledování práce Rowana Atkinsona, nezapomenutelného to packala Mr. Beana. Ke vcítění se do postavy využívá své vlastní, leckdy traumatické, zážitky.

„Snažím se představit si, jaké to je být v kůži někoho jiného, a chci ho co nejvíc pochopit. Mám rád tu empatii, kterou s sebou herectví přináší,“ říká.

Foto: Warner Bros

Dává si záležet, aby se do postavy nepromítaly jakékoliv jeho charakterové vlastnosti. „Když lidi nevědí, kdo jste, víc vám věří, ať už hrajete kohokoliv,“ vysvětluje. Své postavy dokonce nechává promlouvat specifickým přízvukem, který si pro ně vymýšlí a kterým pak často mluví i v rozhovorech při propagování snímku.

Skutečného Christiana Balea znají jen jeho přátelé, rodina a nejbližší kolegové. Soukromí si anglický rodák střeží hlavně kvůli manželce, které pozornost není příjemná. Sidi je podle něj ale prý nejsilnější a nejlepší žena, kterou zná.

„Než jsem ji potkal, nevěřil jsem na manželství. Jakmile jsem ji ale uviděl, věděl jsem, že je ta pravá. Měla v sobě něco, co jsem u žádné jiné ženy neviděl,“ říká o jejich setkání v devadesátých letech.

Jeff Goldblum: Mezi mimozemšťany a dinosaury jsem jako doma

Styl

O rok později se vzali a od té doby pěje ódy jak na ni, tak na své děti. Kdykoliv může, věnuje se rodině a filmový svět ho mimo práci nechává chladným. „S lidmi z branže se moc nestýkám. Ne že bych proti nim něco měl, jsou jako lidé z jiných branží. Jen víc gestikulují,“ směje se.

Jakmile se Bale chopí role, je k nezastavení: „Nemohl bych žít sám se sebou, kdybych tomu nedal všechno, co můžu,“ nechal se slyšet. A jeho nehynoucí entuziasmus mu dělá dobře: „Posedlost tím, co vás baví, je něco, co vás zcela jistě udělá v životě šťastnějším.“

Víte, že…

  • Narodil se v Anglii, ale do svých patnácti let žil s rodiči v patnácti různých městech. Po rozvodu se s otcem odstěhoval do Los Angeles.
  • Poprvé hrál v reklamě na aviváž Lenor, když mu bylo osm let.
  • Je velkým milovníkem zvířat a podporuje různé organizace na ochranu přírody. Sám má několik koček a psů a kdysi doma choval i vačice.
  • Velmi rád spí. Často si zdřímne i v pauzách na place a jednou prý usnul dokonce uprostřed natáčení filmové scény.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám