Hlavní obsah

Jak se připravit na běh v nepříznivém počasí

Přísloví praví, že není špatné počasí, jen špatně zvolené oblečení. Pokud patříte mezi milovníky běhání, máme pro vás tipy, které vám ulehčí tuto aktivitu i v dešti a jinak nepříznivém počasí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dodržovat cvičební plán v zimě je náročnější než kdy jindy. S chladným počasím ubývá energie a tma ráno i večer příliš nevybízí ke sportovním aktivitám. Pokud je i přesto vaše vůle nezlomná, přinášíme tipy na to, jak si běhání v nevlídném počasí zpříjemnit.

Správný oděv

Správně zvolené sportovní oblečení je nutností i při sportování uvnitř, v dešti to ale platí dvojnásob.

„Běhání v dešti mě naučilo, že méně je více. Vyhněte se přehnanému vrstvení. I při běhání v dešti se budete potit, a proto je důležité zvolit správný počet svršků, který vám bude vyhovovat,“ radí osobní trenérka Imo Boddyová, která se specializuje na běhání.

Vybírejte látky, které rychle schnou. Spousta značek nabízí speciální řady oblečení určené do nepříznivého počasí. Naopak se vyhněte bavlně, která zachycuje vlhkost. Ideální jsou také nepromokavé boty, ale důležitější je, aby vaše boty správně vyhovovaly vašim nohám a stylu běhu.

Foto: archiv firmy

Zleva: Bunda do podzimní nepohody. Materiál je odolný vodnímu sloupci do 3000 mm. Podšívka je ze síťoviny. V nabídce ve více barvách. Tchibo, 1190 Kč. Černá voděodolná bunda Seasons Raincell Jacket je vybavena propracovanými detaily, které umožní běhat i za deštivého počasí. Praktická kapuce s nastavitelným kšiltem, utěsněné švy a vysoký límec zajistí izolaci tepla a praktické kapsy na zip poskytnou suché uložiště pro klíče či mobil. S touto bundou můžete holdovat běhu i v chladné části roku. Puma, 4699 Kč. Hřejivé běžecké legíny z materiálu DryMove™, H&M, 849 Kč. Větruvzdorné rukavice s reflexními prvky. Dlaň je opatřena protiskluzovým silikonovým potiskem. Tchibo, 399 Kč

Jak často byste měli měnit běžecké boty

Zdraví

„Při běhání venku mějte na sobě vždy něco reflexního a držte se známé trasy, ideálně v dostatečné vzdálenosti od provozu. Noste tenisky s dobrou přilnavostí nebo trailové boty, abyste se vyhnuli jakémukoliv uklouznutí. Při běhu se snažte držet rovné cesty bez děr, kaluží a obrubníků,“ radí Boddyová pro Stylist.

Pracujte se svojí psychikou

Pokud celý běh strávíte hledáním úkrytu nebo vyhýbáním se kalužím, je pravděpodobné, že k němu získáte odpor. Přijměte to, že na vás bude pršet a snažte se déšť brát jako ozvláštnění.

Berte to jako mentální trénink

Pamatujte na frázi „mysl nad hmotou“. Běh v obtížných povětrnostních podmínkách může pomoci zvýšit vaši psychickou odolnost, udělá z vás pozitivnějšího člověka a lepšího běžce.

Když budete běh v dešti považovat za mentální trénink, procvičíte svou mysl stejně jako své tělo, což vám v budoucnu může pomoci běžet dále a rychleji a cítit se při tom lépe.

Držte se silničního běhu

Při běhání v dešti je důležité dobře znát svůj terén. Vyhněte se proto běhání v lese či parcích, kde je potenciálně větší riziko uklouznutí a zašpinění. Místo toho vsaďte na běh po chodníku v dobře osvětlené oblasti, abyste zůstali v bezpečí.

Po běhu se zahřejte

Aby nedošlo k rychlému prochladnutí po běhu, je důležité ze sebe co nejdříve svléknout promočené a propocené oblečení, které se jinak může stát potenciálním zdrojem kvasinkové infekce.

Po běhu své tělo odměňte teplou sprchou či vanou. Ulevíte tak unaveným svalům, a navíc si příjemně prohřejete tělo.

Nebojte se podzimního nečasu, procházka ve větru či po dešti vám jen prospěje

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Běžecké oblečení, Běžecké bundy

Reklama

Související témata:

Související články

Jak často byste měli měnit běžecké boty

Každý člověk, který provozuje jakýkoli sport, ví, že kromě odhodlání a motivace je neméně důležité i správné vybavení. Nejinak je tomu i u běhání. Sice...

Výběr článků

Načítám