Hlavní obsah

Barefooty: Boty, které dokážou změnit život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál tím více lidí hledá pohodlnější a zdravější alternativu ke své běžné obuvi. Pokud se mezi ně řadíte i vy, vyzkoušejte tzv. barefooty. Boty, které simulují chůzi na boso, už mají spoustu variant a přinášejí samé zdravotní benefity. Zamilujte si je i vy!

Foto: archiv firmy

Baleríny, naBOSo, 2900 Kč

Článek

Až 90 % z nás chodí špatně. Je to dáno hlavně nevhodnou obuví, která deformuje chodidlo, ale i postoj. Barefootová obuv se snaží těmto problémům předcházet. Na první pohled má širší špičku, protože kopíruje přirozený tvar chodidla.

Má také tenkou, flexibilní podrážku, díky které budete zapojovat více svalů i lépe vnímat samotný terén. Nohy se tak snáze prokrví. Sbohem studená chodidla!

Foto: archiv firmy

Baleríny, 2900 Kč. Krajkované tenisky, 4290 Kč. Tenisky růžové, 2090 Kč. Sandály, 2390 Kč. Vše prodává naBOSo

Jarní očista šatníku aneb Jak správně uschovat zimní kousky

Styl
Foto: archiv firmy

Podrážky barefootů jsou tenké a snadno se přizpůsobí každému terénu. Kožené teniska, Vasky, 3199 Kč

První krůčky

Chůze v barefoot botách je jiná než v klasické obuvi a člověk se ji musí učit.

„Určitě je třeba zkrátit krok a našlapovat více naplocho, ne na hranu paty a nedupat. Přechod je lepší v teplém počasí a může bolet – svaly se více namáhají, proto se mohou dělat pauzy, jako při cvičení jiných svalů,“ říká fyzioterapeutka Petra Urbancová z PUrehab, která se specializuje na zdraví chodidel.

„Zdravá noha zvládá bez problémů i chůzi po tvrdém povrchu, ale my dospělí máme často už nohy deformované a máme změněný stereotyp chůze. Záleží tedy na konkrétní noze a na tom, jak rychle se dokážeme přeučit na stereotyp vhodný pro barefoot,“ dodává.

Abyste z bot co nejvíce profitovali, dejte si pozor také na samotný postoj. Důležité je chodit napřímeně a nevystrkovat hlavu dopředu.

Foto: archiv firmy

Všechny barefooty značky Vasky lze dostat v kůži i ve veganské alternativě. Cena 3199 Kč.

Jak po ránu zvýšit svoji produktivitu

Zdraví
Foto: archiv firmy

Tenisky, Vasky, 3199 Kč

Na co si dát při výběru pozor

Při výběru dbejte na to, aby vás boty nikde netlačily nebo vás při chůzi nějak neomezovaly. Ideální je vyhledat specializovanou prodejnu a nechat si plosky odborně změřit.

Při nákupu bot online se vyplatí měřit, měřit a měřit. Každá barefootová značka má svou tabulku velikostí, proto se vyplatí věnovat čas pečlivému porovnání obrysů svých chodidel a čísel v tabulkách. A nezapomeňte připočítat nadměrek.

Co je to nadměrek? „Délka chodidla není to samé co vnitřní délka boty (zde se můžete běžně setkat s pojmem „stélka“). Pokud si vybíráte barefooty, je potřeba k délce chodidla (tedy k prostoru uvnitř boty, jenž vyplníte změřenou nohou) přičíst ještě nadměrek. Ten je mimořádně důležitý k tomu, aby chodidlo při chůzi správně pracovalo a nenaráželo při tom prsty do špičky boty. Jeho délka se pak různí – jednak podle toho, o jaký typ boty se jedná, a jednak podle toho, co je komu pohodlné. Obecně ale platí, že by se měl nadměrek pohybovat mezi 5 a 10 mm (u dětí 9-12 mm),” radí zakladatelka naBOSo Andrea Součková.
Foto: archiv firmy

Konopné tenisky vysoké v modré a černé barvě, 3000 Kč. Konopné tenisky nízké, 2600 Kč. Konopné slip-ony 2600 Kč. Vše Bohempia

Jaké si vybrat?

Vybírat můžete mezi nespočtem druhů. Na jaro jsou skvělou alternativou baleríny nebo lehké plátěné boty. Pánové zase mohou vsadit na kožené tenisky, které se hodí i k elegantnější módě.

Barefootové boty již naleznete v kožené i koženkové variantě. Skvělou volbou jsou také plátěné boty, ve kterých noha dobře dýchá.

Spoustu alternativ nabízí i segment dětské obuvi. Kromě tenisek a sandálů můžete vsadit i na roztomilé dětské barefootové capáčky.

Foto: archiv firem

Capáčky růžové, Sabina Rich, 899 Kč. Capáčky zelené, Sabina Rich, 799 Kč. Dětské tenisky, naBOSo, 2190 Kč.

Foto: archiv firmy

Konopné tenisky, Bohempia. Zkrácená verze 2600 Kč, delší 3000 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám