Hlavní obsah

Barvení vlasů u mužů je stále velké tabu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlasy si barví mnoho mužů, ale téměř nikdo z nich to veřejně nepřizná. Za své šediny se jednoduše muži stydí, podobně jako ženy. I pro ně je důležité vypadat mladší a líbit se.

Foto: Profimedia.cz

Muži o barvení svých vlasů či vousů příliš nahlas nemluví.

Článek

Všichni znají muže, kteří si barví vlasy. A všichni se tím baví. Nedávno oběhla svět fotografie Rudyho Giulianiho s tváří zalitou potem, make-upem a hnědou barvou stékající z vlasů.

Podle studie firmy Schwarzkopf si muži barví vlasy skutečně často, ukazují na to i její průzkumy, podle nichž si v drogerii každou třetí barvu na vlasy koupí muž.

Děje se tak ale i v kadeřnických salonech, kam se čtyřicátníci a padesátníci chodí radit s prvními projevy šedivění.

„Muže šediny zaskočí různým způsobem, ne všichni mají to štěstí, aby se podobali Georgi Clooneymu,” říká kadeřník Frédéric Mennetrier, který vede Atelier Blanc v Paříži.

Při vysvětlování volebních podvodů se Giuliani potil, až mu z vlasů tekla barva

Koktejl

Pro mnoho mužů je ale doposud téma barvení vlasů tabu. „Když naši klienti přijdou, aby si dali obarvit vlasy, raději si je bereme stranou. Mnozí si nechtějí připadat hloupě či zženštile, že si barví vlasy. Proto si přejí, aby celý proces barvení proběhl pokud možno skrytě a vždy v přirozené barvě,” dodává kadeřník.

„Dotýkáme se tu hlubokých komplexů u mužů, kteří nemohou veřejně připustit, že se chtějí líbit,” říká sociolog Jean-François Amadieu.

Proč by totiž mělo být důležité, jestli je muž hezký, když se od něj požaduje, aby byl schopný? Podobně je tomu u mnoha žen, které nerady přiznávají, že se uchýlily k plastické operaci.

Šedin se lze zbavit hned několika způsoby

Styl

„Politici vždy používali válečnou lest, aby pozvedli svůj fyzický vzhled, a to od dob Kennedyho,” dodává Jean-François Amadieu.

Byl to Jean Lecanuet (kandidoval v roce 1965 na úřad prezidenta), který si vypůjčoval od amerického prezidenta bílé zuby a účes, jemuž se nedalo nic vytknout. Jacques Chirac si od roku 1995 na radu své dcery pudroval vlasy, aby opticky zmenšil pleš a skryl šedé vlasy.

Od Trumpa po Macrona se všichni líčí, aby získali opálený vzhled, protože je dokázáno, že barva pleti ovlivňuje přitažlivost.

V pařížských salonech pro muže La Clé du Barbier nabízejí barvení vousů. K tomu se uchylují šedivějící padesátníci, ale také třicátníci. „Muži, kteří žádají barvení, chtějí mít svou původní barvu,” říká kadeřnice a holička Anelore.

Lopuch na vlasy, pleť i imunitu

Zdraví

Chtějí, aby jejich porost na hlavě a na bradě měl stejnou barvu. Neskrývají však, že by si nechali nabarvit i vlasy.

Pro muže, kteří nejsou připraveni odevzdat se do rukou odborníka, má Frédéric Mennetrier alternativu: barvení obočí. „Efekt je okamžitý. Obočí plné šedých chloupků strašně přidává na letech,” uzavírá téma.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám