Hlavní obsah

Anthony Hopkins: Než mě herecká paměť opustí, rozhodl jsem se napsat svůj životní příběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potom, co začátkem roku představil své brilantní herecké umění v dramatu Jeden život, se legendární herec Anthony Hopkins (86) pustil do psaní životopisu. Přesto se za ním ještě nezavírá opona. Letos ho uvidíme v dramatu Freud’s Last Session, nebude chybět ani v pokračování sci-fi Rebel Moon a římského císaře si zahraje v seriálu o gladiátorech.

Foto: Foto Vertical Entertainment

V dramatu Jeden život v roli Nicholase Wintona se setká s jednou ze zachráněných, kteří díky němu přežili

Článek

„Po oslavě dalších narozenin loni na Silvestra jsem se rozhodl ohlédnout se za svým dosavadním životem i kariérou a vzpomínky zvěčnit na papír. Uvědomil jsem si, že jsem požehnán jednou věcí. Mám dobrou paměť. Možná je to můj mozek herce. Pamatuji si dny měsíců v letech. A tak, než mě moje herecká paměť opustí, jsem se rozhodl napsat svůj životní příběh,“ prozradil v nedávném rozhovoru pro časopis People. V procesu psaní mu pomáhá i jeho v pořadí třetí manželka, o dvacet let mladší Stella.

Ta pracuje na dokumentu o dvojnásobném držiteli Oscara. „Má pokrýt všechno. Nevím, jak je s tím daleko, neptám se jí. Je toho docela hodně, dobře přes stovku filmů. Vím, že už dělala rozhovor s Jodie Fosterovou, která v Mlčení jehňátek hrála Clarice Starlingovou. A tak jsem si vzpomněl, že právě ona dr. Hannibalu Lecterovi řekla: ‚Proč se na sebe nepodíváš a nezapíšeš, co vidíš?‘ A tak si konečně beru tuto radu k srdci a píšu biografii,“ zopakoval spokojeně Anthony Hopkins.

Má o čem vyprávět

Narodil se ve Walesu na předměstí Port Talbotu Richardovi a Muriel, kteří spolu provozovali pekárnu. Sám přiznává, že ve škole se mu jako dyslektikovi nedařilo, neměl rád děti ani násilnického otce, který byl z něho zoufalý. Smutek otce ho ale přiměl k akci jako teenagera. V sedmnácti si dodal odvahu a zašel si v rodném městě pro autogram slavného velšského herce Richarda Burtona: „Po té návštěvě jsem jedno věděl jistě, musím z Walesu odejít, stát se slavným a jednoho dne to pak otci ukážu.“

Helena Bonham Carterová: Nikdy jsem nebyla otrokem trendů

Styl

Alkoholové prokletí

Hned po studiu dramatických umění v Londýně se u Anthonyho začal naplno projevovat jeho výjimečný talent a sedmadvacetiletý Hopkins už v londýnském Královském divadle alternoval slavného Laurence Oliviera v Shakespearových hrách.

Právě v té době slávu nezvládal a začal pít. „Některá představení jsem si pak ráno vůbec nepamatoval, nadměrným pitím byla téměř vykolejená moje kariéra divadelního herce. Alkohol byl mým největším prokletím,“ vzpomínal. Pak přišla první cesta do Ameriky. Hollywood a slunná Kalifornie ho okamžitě okouzlily. Každý večer pil tequilu a pravidelně jezdil posilněný alkoholem.

„Patnáct let jsem se denně opíjel do němoty. Jednou jsem se probudil až v Arizoně, aniž bych si pamatoval, jak jsem tam jel. Byl to okamžik naprostého zděšení. Upil jsem se málem k smrti. Tehdy, vzpomínám si, jsem zaslechl hlas, který mi řekl: ‚Můžeš začít žít.‘ To bylo před 48 lety. Přestal jsem pít a nepiju dodnes.“

Foto: Profimedia.cz

V současné verzi jeho nejoblíbenější role Krále Leara s Florence Pughovou

Oscara až v pětapadesáti

V té době už byl Anthony Hopkins známý z řady rolí, jako byl například Sloní muž (1980), Othello (1981) nebo kapitán v dobrodružné Bounty (1984). Na čas se pak odstěhoval zpět do Anglie, kde ztvárnil další řadu velkých divadelních rolí. Začátkem devadesátých let už byl ale zpět v Hollywoodu a v roce 1991 z něho role kanibalského vraha Hannibala Lectera v Mlčení jehňátek udělala v pětapadesáti oscarovou hvězdu.

Pak už přidává film za filmem. Bravurně v nich ve svém rozmanitém repertoáru střídá všechny žánry. Ať je to romantické drama Rodinné sídlo (1992), Zorro: Tajemná tvář (1998), Alexander Veliký (2004), Soumrak dne (1993), Nixon (1995), Spielbergův mysteriózní Amistad (1997 ), či fantasy Seznamte se, Joe Black (1998).

Miluji být hercem. A hrát role jako v Jednom životě Nicholase Wintona mě nabíjí energií

V začátku století se odvážně pouští opět do hororů, jako byl Vlkodlak (2010), ale i do výborných dobrodružných sci-fi Thor: Temný svět (2013) a Thor: Ragnarok (2017). Rok nato exceluje ve své nejoblíbenější roli, v současné verzi dramatu Král Lear. V roce 2021 se ve věku 83 let stává nejstarším hercem oceněným Oscarem. Druhou zlatou sošku dostal za vynikající výkon v titulní roli muže, který v dramatu Otec trpí demencí.

Michael Fassbender: Díky za dobré filmy, závodit ale nepřestanu

Styl

Udržet si svěží mozek

V rozhovoru Hopkins přiznává, že má prostě štěstí. „Prošel jsem vzestupy a pády a depresemi, zoufalstvím a hněvem, ale pořád jsem tady. Nejdůležitější je podle mě udržovat si svěží mozek. Pomáhá mi v tom mnoho koníčků. Moje Stella mě už před několika lety donutila malovat poté, co našla mé obrázky. Tak maluju, hodně čtu a učím se básně. Taky stále hraju na klavír, na který mě matka donutila hrát už v pěti letech. Pokouším se zvládnout i obtížné pasáže. Nemám ambice hrát v Carnegie Hall, dělám to pro své vlastní potěšení. Dělám jen to, co mi přináší radost, a hodně času trávím s rodinou a Stellou.“

Právě ta ho spolu s neteří přemluvila, aby na sociální platformu TikTok nahrával humorná videa, která jsou velmi populární. Právě všechna tato činnost a jeho přísná dieta bez cukru ho udržují duševně svěžího a dostatečně fyzicky zdatného.

Foto: Foto © Orion Pictures

V legendární roli masového vraha dr. Hannibala Lectera v hororu Mlčení jehňátek

Miluji být hercem

Hopkins také prohlásil, že není při výběru rolí vybíravý, že je prostě rád, že hraje v jakémkoli filmu, který se mu dostane do cesty. Ve zmíněném rozhovoru pro People uvedl, že má v plánu pokračovat v hraní tak dlouho, jak jen bude moci, protože ho to udrží aktivního.

„Jsem si vědom své smrtelnosti. Abych byl realista, vím, že když budu mít ještě pár let práce, zvládnu to. Miluji práci. Miluji být hercem. Miluji aktivitu. A takové role, jako například hrát v Jednom životě sira Nicholase Wintona, který zachránil stovky židovských dětí před smrtí, mě nabíjejí energií. Byl to pozoruhodný muž pro svou pokoru. Obdivoval jsem jeho smysl pro anonymitu.“

Teď má další velkou roli. Ve filmu Freud’s Last Session hraje otce psychoanalýzy Sigmunda Freuda, v němž Freud zve ikonického autora moderní britské historie C. S. Lewise, aby s ním debatoval o existenci boha.

Ještě letos se Anthony Hopkins objeví v pokračování sci-fi filmu režiséra Zacka Snydera Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška. V něm se přeživší válečníci připravují bránit Veldt, svůj nový domov proti Říši. Snyder v rozhovoru pro Empire řekl, že robot Jimmy, jehož hlas mluví Anthony Hopkins, je pro příběh důležitý, a to i pro ochranu dívky, která má přinést galaxii mír.

Současně se připravuje i na roli v seriálu Ti, co zemřou od režiséra Dne nezávislosti Rolanda Emmericha. Je o gladiátorech v rané římské říši a vychází ze stejné knihy Daniela Mannixe jako kultovní film Ridleyho Scotta Gladiátor.

„Zahraju si římského císaře Vespasiana, bitvou prověřeného válečníka a hlavu flaviovské pokrevní linie, který převzal svrchovanou moc po krvavé desetileté občanské válce,“ prozradil nedávno na internetu legendární herec.

Víte, že…

  • Z prvního manželství má dceru, herečku a zpěvačku Abigail Hopkinsovou (53).
  • Je obdivovatelem zesnulého velšského komika Tommyho Coopera. Jeho pamětní sochu odhalil v bavičově rodném městě Caerphilly.
  • Jeho vosková figurína je v muzeu Madame Tussauds v Londýně.
  • Hvězdu na hollywoodském chodníku slávy má od 24. září 2003.
  • Před sedmi lety u něho rozpoznali Aspergerův syndrom, který se vyznačuje potížemi v sociálním chování, ale i až nadprůměrným intelektem.
  • V roce 2022 oznámil úmrtí svého milovaného kocoura Nibla v dojemném videu na TikToku, které má už 1,6 milionu zhlédnutí.

Javier Bardem: Proslavili ho psychopati, teď je král v disneyovce

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám