Hlavní obsah

Michael Fassbender: Díky za dobré filmy, závodit ale nepřestanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Německu narozený 185 cm vysoký Ir se po čtyřleté přestávce vrátil na filmové plátno, a to hned se dvěma výbornými, byť žánrově odlišnými filmy. Thrillerem Zabiják a úsměvnou sportovní komedií Jeden gól slaví Michael Fassbender (46) podle kritiků skvělý hollywoodský návrat.

Foto: Profimedia.cz

Michael Fassbender

Článek

Když se ho nedávno moderátor Graham Norton ve své show zeptal na jeho čtyřletou pauzu od Hollywoodu, Michael Fassbender přiznal, že se stal závislým na vytrvalostních automobilových závodech. „Je to posedlost, nemám vztah k žádnému jinému sportu, jen k rychlým autům, jen to mi umožňuje dostat se na místo, kde nemyslím na nic jiného.

Do Le Mans se chci ale vrátit a věřím, že mohu předvést i dobrý výkon,“ dodal odhodlaně Michael Fassbender, který si zde už závodění zkusil. Více pak o své lásce k motosportu a vytoužené účasti v Le Mans prozradil v dlouhém rozhovoru pro web European Le Mans Series a kanál YouTube. Ten pak ještě dokresluje nový devadesátiminutový dokument Road to Le Mans.

Mini CV

Michael Fassbender se narodil v německém Heidelbergu německému otci Josefovi, kuchaři, a irské matce Adele. Jeho matka je prapraneteří Michaela Collinse, irského vůdce během války o nezávislost. Fassbender vyrůstal v jihozápadním Irsku ve městě Killarney, kam se jeho rodina přestěhovala, když mu byly dva roky. Byl vychován jako římský katolík a v dětství sloužil jako ministrant. Jeho rodiče provozovali restauraci.

Josef Polášek: Na poznávací výlety jezdíme se ženou sami. Říkáme jim svatební cesty

Styl

V sedmnácti letech, když byl ve škole v St Brendan’s College obsazen do divadelní hry, se rozhodl stát hercem. V devatenácti letech se přestěhoval do Londýna, kde začal studovat na Drama Centre, britské dramatické škole v King’s Cross. Z ní pak v roce 1999 odešel a vydal se na turné s divadelní společností Oxford Stage Company, kde hrál v Čechovových Třech sestrách. Než si našel stálou práci jako herec, pracoval jako barman, pošťák, manuální dělník a průzkumník trhu pro britskou poštovní společnost Royal Mail.

Foto: Falcon

Jako trenér Thomas Rongen v komedii Jeden gól zajistí fotbalovému týmu Americké Samoy místo na nadcházejícím mistrovství světa 2014

Jeho hereckou kariéru odstartovala role v britském televizním seriálu Bratrstvo neohrožených (2001) společnosti HBO v produkci Stevena Spielberga a Toma Hankse.

Nová šance

Dnes už hvězda hollywoodských trháků Michael Fassbender je známý z filmů jako 300: Bitva u Thermopyl (2006), z oceněných dramat Hlad (2008) a Stud (2011), z válečných Hanebných panchartů (2009) či jako marvelovský antihrdina v roli děsivého Magneta z několika dílů kultovních X-Menů (2011-2019). Zabodoval ale i ve dvou romantických dramatech, v Janě Eyrové (2011) a ve Světle mezi oceány (2016).

Přesto Michael Fassbender neměl úspěšný film od roku 2019. Až koncem loňského roku dostal šanci na hollywoodský návrat v podobě již dvou zmíněných filmů, ve kterých podává fantastické výkony.

Je to posedlost. Jen to mi umožňuje dostat se na místo, kde nemyslím na nic jiného

Psychologický neonoirový thriller Zabiják v režii legendárního Davida Finchera na Netflixu je vytvořen podle stejnojmenného francouzského komiksu z roku 1998 od Alexise Nolenta. Michael Fassbender zde ztvárnil problémového nájemného vraha, který se pustí do boje nejen se svými zadavateli, ale i se svými vnitřními démony a žene se za odplatou.

Zabiják

Pro Netflix ho Michael popisuje následovně. „Christian alias Zabiják je naprostý profesionál. Ve vnějším světě by to mohl být kdokoli, frajer někde mezi třiceti a čtyřiceti lety, každý chlap za vámi ve frontě v hobby obchodě nebo před vámi někde v restauraci s rychlým občerstvením. Ale tady, v najaté kanceláři a jemu přirozeném prostředí, sedí vrcholový predátor celé dny a jen zírá z okna na luxusní byt v Paříži, poslouchá rockovou skupinu The Smiths a čeká na svou oběť,“ dál přibližuje postavu Fassbender. A dodává: „Je extrémně trpělivý. Sledování. Čekání. Nicnedělání. To je klíčová část práce. Pokud nedokážete vydržet nudu, není to práce pro vás.“ Na The Graham Norton Show probíral i Zabijákovo oblečení, které je podle režiséra záměrně podivné, a to od klobouku až po rukavice, které režisér Fincher vyžadoval pěkné a přiléhavé, takže pěstní rukavice. „Myslím, že Zabiják způsobil nedostatek pěstních rukavic. Koupili jsme je totiž snad všechny,“ přidal Michael s úsměvem.

Leonardo DiCaprio: Jsem přímo posedlý tématem globálního oteplování. Je čas jednat

Styl

Konečně komedie

Zatímco práce s Davidem Fincherem na thrilleru je pro Michaela Fassbendera blízká, protože v podobně drsných dramatech hrál už několikrát i s režisérem Stevem McQueenem, ve spolupráci s oscarovým novozélandským režisérem Taikou Waititim se poprvé pouští do světa komedie. Jde o úsměvnou sportovní komedii Jeden gól.

Je to příběh nechvalně proslulého fotbalového týmu Americké Samoy, známého zápasem FIFA v roce 2001, kde prohráli 31:0. Najatý nový fotbalový trenér Thomas Rongen, kterého Michael Fassbender hraje, má za úkol zajistit tomuto směšnému mezinárodnímu týmu místo na nadcházejícím mistrovství světa 2014. Přitom on sám má ale problémy a je okolnostmi donucen tento tým trénovat. „Práce s Taikou Waititim byla pro mě novou a vzrušující zkušeností. Už roky jsem chtěl natočit komedii. Nikdo mi ji ale nenabídl, až právě Taika Waititi,“ svěřil se Michael v rozhovoru v show Davida Lettermana.

Foto: Foto Instagram

Přiznává, že je závislý na vytrvalostních automobilových závodech a chce se do Le Mans vrátit.

„Jako filmový fanoušek se sám rád dívám na komedie, zvláště když jsou to skutečné lidské, srdečné příběhy, jako je tento. Právě v komedii můžete opravdu zasáhnout lidi hlubokými okamžiky. Když se totiž smějí, jsou méně ostražití a jsou dostupnější je přijmout. A Jeden gól byl ideální příležitost a fantastická zkušenost.“

Potom, co Jeden gól sám viděl, dodává: „Celý film jsem se v podstatě smál. Nejlepší na tom byla možnost improvizace. Taika je i v této oblasti mistr. Spolu s transsexuálem Jaiyahem Saeluou, který hraje fotbalistu Kaimanu, jsme si natáčení opravdu užili. Snad nebyla scéna, kde bychom neimprovizovali. Bylo to prostě super.“

Novinky

V tomto roce se Michael Fassbender představí ve dvou dalších filmech. V akční sci-fi komedii o bojových uměních Kung Fury 2 si zahraje s Arnoldem Schwarzeneggerem a Davidem Hasselhoffem. Režíruje ji David Sandberg.

Mysteriózní thriller Hope jihokorejského režiséra Na Hong-jina sleduje obyvatele odlehlého přístavu Hope, kde dojde k záhadnému objevu. Ti se ocitají v zoufalém boji o přežití proti něčemu, s čím se ještě nikdy nesetkali. V Hope bude Michael Fassbender hrát se svou manželkou, oscarovou švédskou herečkou Aliciou Vikanderovou.

Bude to poprvé, kdy si slavní manželé zahrají spolu. S Aliciou se seznámil v roce 2014 na natáčení romantického dramatu Světlo mezi oceány (2016). Skromnou svatbu měli v roce 2017 na Ibize. Pár, který si velmi střeží své soukromí, trvale žije v Lisabonu. V roce 2021 se jim narodil syn Frey.

Víte, že…

  • Když Alicia Vikanderová po promítání oceněného snímku Královská aféra přebírala na loňském festivalu v Karlových Varech Cenu prezidenta, neplánovaně s sebou přivezla i manžela Michaela Fassbendera.
  • Michael Fassbender má starší sestru Catherine, která je neuropsycholožka v Institutu MIND v Sacramentu v Kalifornii.
  • Spolu se scenáristou Ronanem Bennettem založil produkční společnost Finn McCool Films. V současné době připravují film o irském mytologickém hrdinovi Cú Chulainnovi.

Filip Březina: Žít půl roku před kamerou s rakovinou bylo těžké

Styl

Reklama

Související témata:
Michael Fassbender

Výběr článků

Načítám