Hlavní obsah

Helena Bonham Carterová: Nikdy jsem nebyla otrokem trendů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenami ověnčená oblíbená rodačka z Londýna je známá především svými rozmanitými rolemi a extravagantní módou. V celém svém životě tak Helena Bonham Carterová (57) potvrzuje, že nikdy nebyla otrokem trendů. Po postavách narkomanky, milenky vražedného holiče či sadistické čarodějky se nyní pyšní rolí maminky sira Anthonyho Hopkinse.

Foto: Vertical Entertainment

Anglická herečka Helena Bonham Carterová

Článek

V dramatu Jeden den, mimořádném příběhu britského makléře Nicholase Wintona, který zachránil 669 židovských dětí ještě předtím, než nacisté definitivně obsadili Prahu, hraje jeho maminku Babette Wintonovou. „Hrát ji bylo v mé DNA vzhledem k mému židovskému původu. Oba moji prarodiče totiž pomohli mnoha Židům dostat se z nacistické Evropy,“ řekla Helena Bonham Carterová britským Jewish News.

V roce 2021 zjistila, že její židovský dědeček z matčiny strany, španělský diplomat Eduardo Propper de Callejón, se vzepřel vládním nařízením a pomohl zachránit tisíce francouzských Židů během holocaustu a že její britská babička z otcovy strany, lady Violet Bonham Carterová, také pomohla jako dobrovolná letecká dozorkyně mnoha Židům z celé Evropy najít útočiště v Británii.

Leonardo DiCaprio: Jsem přímo posedlý tématem globálního oteplování. Je čas jednat

Styl

Od klasiky a korzetu

„Hodně se to tedy překrývalo s mou skutečnou historií. Když mi roli nabídli, cítila jsem, že je to psané ve hvězdách. Jako Babette Wintonová jsem důležitou, rozhodnou ženou, která kontaktuje úřady, aby zjistila, jaké dokumenty je potřeba sehnat, abychom pomohli dětem z Prahy uprchnout. A navíc ještě můžu říct, že jsem maminka sira Anthonyho Hopkinse, který hraje staršího hlavního hrdinu,“ dodala Bonham Carterová s úsměvem.

Dnes není snad žánr, který by si charismatická herečka v osmi desítkách svých filmů a seriálů nezahrála. Díky svému talentu prorazila už v devatenácti jako Lucy Honeychurchová v romantickém Pokoji s vyhlídkou (1985), rok nato v Lady Jane a pak už jeden úspěch následoval další. Ať už to byl Hamlet (1990), Rodinné sídlo (1992), hororový Frankenstein (1994), Merlin (1998) či Jindřich VIII. (2003).

Chtěla jsem šokovat

Zatímco byla v prvních filmech obsazována převážně do historických dramat a rolí viktoriánských šlechtičen, brzy se odhodlala těmto rolím vzdorovat. V drsném thrilleru Davida Finchera Klub rváčů (1999) jako divoká, černě oděná a drogově závislá Marla to rozjela naplno.

Foto: Warner Bros

S Johnnym Deppem v hororu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007)

„Začínala jsem s klasikou, a to bez jakéhokoli hereckého vzdělání. Moc ráda jsem tehdy hrála v dobových dramatech, která mi přinesla nejvyšší ocenění, ale stačilo. Nechtěla jsem se nechat zaškatulkovat. Chtěla jsem publikum šokovat,“ vzpomíná v Yahoo! News Helena, která si ve třiatřiceti podmanila i Ameriku a Hollywood právě svým výkonem v roli drsné Marly.

Vypadat na obrazovce krásně byla nuda. Módní inspirací bylo hraní psychicky narušených žen

Záhy pak přišly úlohy v hororech a fantasy filmech osobitého amerického režiséra Tima Burtona, a to ať už její Mrtvá nevěsta či milenka ďábelského holiče z Fleet Street, která peče bochánky plněné lidským masem, čarodějnice ve Velké rybě (2003) nebo Rudá královna v Alence v říši divů (2010). Ve stejném duchu pak pokračovala její Bellatrix Lestrangeová ve filmech o Harrym Potterovi.

Helena Bonham Carterová ráda lidi šokuje

Styl

Móda propojená s rolemi

„Ráda se oblékám, make-up zbožňuji. Někdy to nejspíš přeženu, ale to už se ode mě očekává,“ přiznává Helena Bonham Carterová. „Nikdy jsem nebyla otrokem trendů. Za ta léta jsem si dokázala vypěstovat rozpoznatelný osobitý styl. Vím i proč. Léta mě totiž tvůrci v historických filmech šněrovali do korzetů. Ty sice vytvarovaly postavu, ale dýchat se v nich nedalo. Proto jsem pro civil vymýšlela něco zcela opačného,“ vysvětluje Helena, jejíž hlavní stylové vlivy ovlivnila móda Vivienne Westwoodové a Marie Antoinetty.

Německému webu Tele 5 řekla: „Móda přímo souvisela s rolemi. Vypadat na obrazovce krásně byla nuda. Proto pro mě bylo módní inspirací hraní divných a psychicky narušených žen, něco mě na tom jejich šílenství přitahovalo. Tim Burton to naprosto chápal a nechával mě tyto neobvyklé postavy nejen hrát, ale i oblékat.“

Původ nezapře

„Vím, že můj herecký rejstřík je mnohem širší, ale historické filmy jsou mi nejspíš souzené, když jsem se k tomuto žánru v historickém seriálu Koruna (2020) vrátila. Naštěstí už bez korzetu. Haute couture jsem si zde však plně v roli potížistky princezny Margaret užila, podobné postavy mně jsou blízké.“

Helena Bonham Carterová se narodila v Londýně španělské psychoterapeutce Eleně a bankéři Raymondu Bonhamu Carterovi. Je pravnučkou bývalého britského premiéra, hraběte Herberta Henryho Asquitha, a její strýc, politik Mark Bonham Carter, byl důvěrným přítelem právě princezny Margaret. Dále je sestřenicí lorda Glenconnera, jehož manželka lady Anne byla dvorní dámou princezny. Má dva bratry, Edwarda a Thomase.

Excentrické partnerství

Tim Burton a Helena Bonham Carterová měli od roku 2001, kdy se setkali při Planetě opic, jedno z nejexcentričtějších partnerství v Hollywoodu, a to jak profesionálně, tak romanticky. Žili v Londýně ve dvou domech propojených chodbou.

Foto: Profimedia.cz

V roli manipulativní Marly Singerové v thrilleru Klub rváčů s Bradem Pittem

„O sňatku jsme neuvažovali, stačilo, že jsme byli zasnoubení. Navíc mít s ním nejdříve jedno, pak druhé nemanželské dítě a bydlet v jeho sousedství mi připadalo velmi romantické,“ zopakovala znovu pro Yahoo! News. V roce 2014 se rozešli. „Hlavní je, že se s tím srovnaly děti. Dnes už jsou velké, Billymu je dvacet a Nelle šestnáct,“ dodala s tím, že Tim je stále součástí jejího života způsobem, který přesahuje pouhé společné rodičovství.

Od roku 2018 Helena žije s o jednadvacet let mladším historikem umění Ryem Dagem Holmboem. O jejich věkovém rozdílu před pár lety řekla pro The Times: „Každý stárne jiným tempem. Můj přítel je stará duše v mladém těle, co víc si přát.“

Novinky

Nyní Helena Bonham Carterová znovu ohromila ztvárněním Noele Gordonové v nové životopisné minisérii Nolly (2023) na HBO. Ta vypráví o posledních letech u nás neznámé britské televizní hvězdy v soap opeře Crossroads.

Nedávno oznámil Deadline, že bude hrát v nadcházejícím dobovém dramatu The Offing. Znovu se v něm spojí s režisérkou Jessicou Hobbsovou, s kterou dříve spolupracovala na zmíněném seriálu Koruna. The Offing je adaptací románu Benjamina Myerse o povznášejícím vztahu mezi dospívajícím mladým mužem a třikrát starší bohémskou samotářkou v podání právě Heleny Bonham Carterové.

Víte, že…

  • Navštěvovala nejprestižnější soukromé školy, přesto to v mládí neměla jednoduché. Když jí bylo pět, nervově se zhroutila její matka Elena, uzdravila se až po několika letech. Ve třinácti její otec po komplikacích při operaci mozku ochrnul. Po jeho návratu z nemocnice pomáhala matce se o něho starat.
  • Drama Jeden život je založeno na biografii If It’s Not Impossible… The Life of Sir Nicholas Winton, kterou napsala jeho dcera Barbara Wintonová. Bohužel během natáčení filmu zemřela.
  • Jejím letitým přítelem a kmotrem jejích dětí je herecký kolega Johnny Depp.

Herci okouzlení tóny. Russell Crowe, Johnny Depp, Kiefer Sutherland a další hollywoodské hvězdy mají své hudební projekty

Kultura

Reklama

Související témata:
Helena Bonham Carter

Výběr článků

Načítám