Hlavní obsah

Vietnamská kuchyně u vás doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohá jídla ze země jihovýchodní Asie jsme si oblíbili natolik, že za nimi pravidelně míříme do restaurace. Na autentické recepty si však troufne málokdo. Long Tran a Thuy Nguyen (autoři vietnamské kuchařky) vám nyní ukážou, že není čeho se bát.

Foto: archiv vydavatelství

Bánh cuón

Článek

Bánh cuón [: beň kuon :]

Rýžové palačinky plněné masovou směsí - lidé ve Vietnamu se jimi od nepaměti obdarovávali ve slavnostní „Den studených jídel“ a vyjadřovali si tak náklonnost.

INGREDIENCE
Na palačinky:
300 g rýžové mouky 1/2 lžičky soli
100 g tapiokové mouky 50 ml oleje + na smažení
700 ml vody
Na náplň:
200 g mletého vepřového masa špetka soli
hrst Jidášova uchacukr
hrst hub shiitake chilli
1 lžíce rybí omáčky špetka pepře
jablečný ocet sůl
K podávání:
koriandr karamelizované cibulky
klasnatka brvitá vietnamská šunka chá qué (nemusí být)
perila křovitásladkokyselá omáčka
ledový salát

POSTUP:

  1. Palačinky: Důkladně promíchejte rýžovou a tapiokovou mouku. Přilijte vodu a olej, osolte. Nechte hodinu odstát.
  2. Náplň: Jidášovo ucho a shiitake namočte do teplé vody zhruba na 30 minut. Mezitím okořeňte mleté maso lžící rybí omáčky a lžící jablečného octa, trochou cukru, špetkou chilli, pepře a soli. Houby nakrájené nadrobno přidejte k mletému masu, promíchejte. Směs orestujte na pánvi.
  3. Palačinky, dokončení: Na nahřátou omeletovou pánev nalijte trochu oleje, potřete jím dno a pak zlehka osušte ubrouskem. Naberte menší naběračku těsta, rozlijte po celé ploše pánve a přikryjte poklicí.
  4. Po chvíli zkontrolujte, zda už je bánh cuón tepelně zpracované, a přesuňte placku na talíř. Pro každou další znovu přidejte trochu oleje a těstíčko vždy promíchejte. Na placky naneste podélně náplň a zaviňte do rolky.
  5. K podávání: Bánh cuón skvěle chutná se zeleninou a bylinkovým salátem a také posypané karamelizovanými cibulkami a vietnamskou šunkou. Namáčejte palačinky do sladkokyselé omáčky, kterou si připravte smícháním třech lžic cukru, dvou lžic rybí omáčky, jedné lžíce jablečného octa a devíti lžic vody. Podle chuti přidejte česnek a chilli.

Romská kuchyně: chudá, ale chutná

Recepty

Com Gá Hói An [: kom ga hoi an :]

Rýže uvařená v kuřecím vývaru s kuřecím masem a marinádou je výjimečná svou sladkokyselou chutí.

Foto: archiv vydavatelství

Com Gá Hói An

INGREDIENCE
3 menší misky jasmínové rýžetrocha oleje
1 celé menší kuře, cca 1 kg (ještě lépe slepice) 2 lžíce nasekaného česneku
2 cibule do vývaru chilli papričky dle chuti
1 cibule k rýži 2 lžíce cukru
1 menší špalík zázvoru rdesno vonné dle chuti
1 lžička soli 2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce kurkumové mouky 1 lžíce citronové šťávy
1 fialová cibule

POSTUP:

  1. Rýži namočte do vlažné vody. Omyté kuře dejte do hrnce s vodou, cibulí, zázvorem, lžičkou soli a kurkumovou moukou. Maso uvařte doměkka, pak ho vyndejte i se vším ostatním.
  2. Vývar si schovejte, bude se v něm vařit rýže. Namočenou rýži slijte a orestujte ji na pánvi s cibulí, olejem a nasekaným česnekem. Potom ji uvařte v kuřecím vývaru.
  3. Maso oberte z kostí, nakrájejte na plátky a dejte do mísy. Přidejte nasekané chilli papričky, cukr, rdesno vonné, rybí omáčku a citronovou šťávu. Zamíchejte a nechte marinovat.
  4. Hotovou rýži dejte do misek a přidejte připravené kuřecí plátky i s marinádou, díky níž budou mít sladkokyselou chuť. Podávejte se zeleninovým salátem (ledový salát, bylinky).

Recepty proti jarní únavě, plné darů přírody

Recepty

Rau Cải Xào Tỏi [: rau kai sao :]

Hlavní ingrediencí je restovaný pak choi, což je listová zelenina, která připomíná mangold. Je běžně k dostání, konkrétně ve vietnamských obchodech se zeleninou téměř vždy.

Foto: archiv vydavatelství

Rau Cải Xào Tỏi

INGREDIENCE
1 svazek pak choi neboli rau cái 3 stroužky česneku
4 houby shiitake 1 lžíce rybí omáčky
2 houby Jidášovo ucho olej

POSTUP:

  1. Shiitake a Jidášovo ucho namočte do teplé vody. Houby změknou do 30 minut, pak je nakrájejte na nudličky.
  2. Pak choi očistěte, poté rozkrájejte na menší kusy. Ty vložte na dvě minuty do hrnce s vroucí vodou a hned vyndejte do cedníku, odložte stranou.
  3. V pánvi rozehřejte trochu oleje a na něm orestujte dozlatova nasekaný česnek (nesmí ale zhnědnout). Přidejte houby, zamíchejte, pak přidejte uvařený pak choi a restujte, dokud není krásně křupavý a jemný. Na závěr dochuťte rybí omáčkou.

TIP: Jako zpestření můžete přidat karamelizované cibulky.

Klasické recepty bez lepku

Recepty

Nem Rán [: nem zan :]

Jarní smažené závitky se u nás obvykle podávají jako předkrm.

Foto: archiv vydavatelství

Nem Rán

INGREDIENCE
500 g mletého vepřového masa sůl
8 hub Jidášovo ucho 1 lžička pepře
10 hub shiitake 1,5 lžíce rybí omáčky
mién (fazolové nudle)500 ml vody
2 cibule olej
2 mrkve rýžový papír na smažení
3 vejce

POSTUP:

  1. Náplň: Houby a fazolové nudle namočte na 20 minut do vlažné vody. Mezitím nakrájejte mrkev na nudličky a cibuli na kostičky. Jakmile ingredience ve vodě změknou, houby nakrájejte a nudle nastříhejte na kratší nudličky.
  2. Vše smíchejte s masem (včetně vajec), osolte, opepřete a dochuťte rybí omáčkou.
  3. Připravte si vlažnou vodu do talíře na namáčení, rýžový papír a talíř, na kterém budete rolovat. Každý rýžový papír zvlášť namočte, stačí pár sekund.
  4. Přendejte ho na druhý talíř, do dolní části rozprostřete do válečku 1,5 lžíce masové směsi a zarolujte závitek. Jakmile je vše hotové, můžete začít se smažením na horkém oleji.

TIP: Nenechávejte rýžový papír ve vodě moc dlouho, protože pak hodně změkne a nedá se s ním pracovat. Když se papír při rolování protrhne, nepanikařte a přidejte další vrstvu.

Oblíbené recepty z arabské kuchyně

Recepty

Phở bò [: fo bo :]

Voňavá hovězí polévka s nudlemi a čerstvými bylinkami se ve Vietnamu obvykle podává ke snídani.

Foto: archiv vydavatelství

Phở bò

INGREDIENCE
500 g hovězí oháňky 1 malý kousek celé skořice
500 g hovězích kostí 2 ks celého badyánu
300 g zadního hovězího 2 ks kardamomu
2,51 vody sůl
1 žlutá cibule (na opékání do vývaru) rybí omáčka
1 špalík zázvoru (velký jako palec)
K podávání:
nudle phó chilli
nať koriandru citron
1 svazek jarní cibulky bambusové výhonky
1 fialová cibule nakládaný česnek

POSTUP:

  1. Hovězí oháňku a kosti nakrájejte na zhruba 5 cm dlouhé části (požádejte řezníka) a maso nechte vcelku. Vše vložte do studené osolené vody a nechte v ní 1 až 2 hodiny.
  2. Tak maso očistíte, zároveň bude křehčí. Vodu slijte. Do dostatečně velkého hrnce nalijte 2,5 l studené vody, přidejte půl lžíce soli a vložte očištěné kosti, oháňku a maso. Zvolna vařte pět až šest hodin.
  3. Zadní hovězí maso vyndejte dříve, už po hodině, delším vařením by ztratilo chuť, navíc by se hůř krájelo. Nakrájejte ho na plátky.
  4. Dvě hodiny před dokončením vývaru opečte oloupanou žlutou cibuli a zázvor společně se skořicí, badyánem a kardamomem (vše celé).
  5. Vše pak přidejte do vývaru. Po dvou hodinách dochuťte rybí omáčkou (1 až 2 lžíce). Vývar nechte na ohni ještě 15 až 30 minut. Mezitím nakrájejte koriandr, jarní cibulku, fialovou cibuli, chilli a citron.
  6. Zatímco se vaří polévka, připravte nudle phó. Namočte je na 30 minut do vlažné vody, pak je přendejte do vroucí vody a vařte doměkka (cca 3 minuty). Poté je sceďte a prolijte studenou vodou.
  7. Nudle vložte do misek spolu s tenkými plátky hovězího masa. Vše zalijte vroucím vývarem a ozdobte přísadami k podávání.

Protiklady v kuchyni a chutné vaření z nich

Recepty

Thit Kho Tàu [: thit cho tau :]

Karamelizovaný bůček patří díky sladkoslané chuti k nejoblíbenějším vietnamským pokrmům. Recept se připravuje i s kokosem, křepelčími vejci nebo ananasem.

Foto: archiv vydavatelství

Thit Kho Tàu

INGREDIENCE
500 g vepřového boku 200 ml vody
4 vejce rýže
6 lžic cukru jarní cibulka k podávání
3 lžíce rybí omáčky

POSTUP:

  1. Vajíčka uvařte natvrdo. Mezitím nakrájejte bůček na kostičky, cca 5 cm. Maso opepřete, osolte a nechte zhruba 15 minut odležet.
  2. Připravte si zkaramelizovaný cukr, tzn. že cukr nasypete do hrnce a mícháte, dokud nezačne hnědnout. V okamžiku tmavě hnědé barvy přilijte opatrně vodu (pozor, prská to) a rybí omáčku.
  3. Do hrnce přisypte kostičky masa a oloupaná vejce. Vařte na mírném ohni s poodkrytou poklicí, dokud bůček nezměkne.
  4. Zredukuje-li se omáčka příliš, přilijte trošku teplé vody. Ze začátku bude mít maso lehce hnědé zabarvení, což je v pořádku. V průběhu vaření pak výrazně zhnědne, hodně dotmava. Karamelizovaný bůček s omáčkou a vejci podávejte s rýží a jarní cibulkou.

TIP: Z vývaru během vaření sbírejte uvolněné nečistoty, aby byl ve výsledku čirý.

Fota: Albatros Media

Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta

Vánoce
Související témata:

Výběr článků

Načítám