Hlavní obsah

Vaření s medem nejen proti jarní únavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Med je zázračnou ingrediencí, která posiluje organismus. Jak ho zakomponovat do celého menu nám dnes ukáže Executive Chef restaurace Deer Prague Lubomír Dolejš.

Foto: Petr Horník, Právo

Kachní prsa s medovopomerančovou omáčkou, máslové noky, zeleninové pyré

Článek

Kachní prsa s medovopomerančovou omáčkou, máslové noky, zeleninové pyré

INGREDIENCE
Kachní prsa s omáčkou:
4 kachní prsa
4 pomeranče
3 lžíce medu
2 lžíce cukru
sůl, čerstvě mletý černý pepř
Máslové noky:
250 g hrubé mouky
500 ml mléka
40 g másla
2 vejce
muškátový ořech nebo květ mletý (špetka)
špetka soli
Pyré z pečené zeleniny:
3 mrkve
čtvrtka bulvy celeru
200 ml smetany 30%
sůl, mletý černý pepř

POSTUP:

  1. Kachní prsa s omáčkou: Spodní část prsou očistěte od blan, kůži nařežte na mřížku, osolte, opepřete a zprudka opečte na pánvi bez tuku prvně kůží dolů, tak pustí sádlo, a pak i z druhé strany.
  2. Maso sundejte z pánve a dopečte v troubě na 100 °C, cca 20–25 minut, aby zůstalo růžové a měkké.
  3. Ořezy z masa zprudka opečte do hněda na sádle z předešlého pečení prsou, výpek použijete do omáčky.
  4. V rendlíku rozpusťte cukr na karamel, přidejte pomerančovou šťávu, kůru z pomerančů, med a opečené ořezy s výpekem. Vařte 10 minut, dochuťte solí a pepřem a přeceďte.
  5. Máslové noky z odpalovaného těsta: Do rendlíku dejte mléko, máslo, sůl a muškát, přiveďte k varu, ztlumte na minimum a pomalu vmíchávejte mouku, až se vytvoří husté těsto. Po zchladnutí do něj vmíchejte vejce a tvořte noky.
  6. Vařte je na páře nebo ve vodě 6 minut.
  7. Pyré z pečené zeleniny: Očištěnou mrkev a celer nakrájejte na kostky a pečte v troubě na 180 °C půl hodiny. Opečenou zeleninu povařte ve smetaně, osolte, opepřete a rozmixujte.

Indická kuchyně: recepty na oblíbené pochoutky

Recepty

Krémová karotková polévka, mrkvovomedový tatarák s bylinkami, medová drobenka

Foto: Petr Horník, Právo

Krémová karotková polévka, mrkvovomedový tatarák s bylinkami, medová drobenka

INGREDIENCE
Polévka:
6 mrkví1 pomeranč
2 brambory2–3 lžíce medu
1 větší cibulesůl, čerstvě mletý černý pepř
200 ml kokosového mléka
Tatarák:
2 mrkve1 pomeranč
2 lžíce máslasnítka tymiánu
1 šalotkahrst nasekané plocholisté petržele
Medová drobenka:
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla pokojové teploty
1 lžíce strouhanky
2 lžíce medu

POSTUP:

  1. Polévka: Kostičky cibule restujte na másle, přidejte očištěnou nakrájenou mrkev. Po pěti minutách přilijte pomerančovou šťávu a kokosové mléko a podlijte trochu vodou.
  2. Vařte 10 minut a přidejte oloupané, na kostky nakrájené brambory. Po změknutí polévku mixujte do jemné konzistence a dochuťte ji solí, pepřem a medem. Měla by chutnat výrazně sladce!
  3. Tatarák: Mrkev uvařte v lehce osolené vodě do měkka, nakrájejte na drobné kostičky. Na másle orestujte šalotku, ale jen do sklovata, pak přidejte kostičky mrkve a podlijte pomerančovou šťávou a medem.
  4. Na závěr přidejte nasekané lístky z tymiánu (nepřehnat!) a plocholisté petržele, lehce dosolte a opepřete.
  5. Medová drobenka: Ze všech přísad vypracujte drobenku a nadrobte ji na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě na 170 °C, asi 10 minut dozlatova.
  6. Servis: Doprostřed talíře naaranžujte pomocí tvořítka mrkvový tatarák, zalijte ho polévkou a povrch posypte drobenkou. Ozdobte.

Pozn. redakce: Tahle polévka je tak dobrá, že si ji oblíbí i děti, které nenávidí mrkev.

Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky

Recepty

Salát s mrkví, medovozázvorovým gelem a redukcí z balzamika a medu

Foto: Petr Horník, Právo

Salát s mrkví, medovozázvorovým gelem a redukcí z balzamika a medu

INGREDIENCE
Salát:
125 g mixu salátových listůpůl salátové okurky
200 g mladé mrkve (karotka)20 g medu
100 g mini rajčátek1 lžíce olivového oleje (extra panenský)
1 fenykl sůl, čerstvě mletý černý pepř
2 fíky
Medovozázvorový gel:
60 g zázvoru
100 ml vinného octu
100 g medu
100 ml vody
4 plátky želatiny

Na redukci potřebujete 100 ml tmavého balzamika, 50 g medu.

POSTUP:

  1. Salát: Mix listových salátů properte ve studené vodě a nechte okapat.
  2. Mrkev oloupejte a slupky svařte s trochou medu, solí a pepřem. Po pár minutách přeceďte a v tomto svárku spařte mrkev do poloměkka, pak ji zchlaďte ve studené vodě. Mrkve rozpulte a opečte na barvu.
  3. Rajčátka a fíky nakrájejte na měsíčky. Fenykl bez košťálu na tenoučké plátky. Okurky nakrájejte na mandolíně na tenké plátky a zarolujte do efektních ruliček.
  4. Medovozázvorový gel: Očištěný zázvor nakrájejte na kostičky a vařte je zvolna deset minut ve vodě s medem a vinným octem. Pak vše rozmixujte a přeceďte. Do teplého přecezeného láku přidejte namočenou želatinu, rozmíchejte a nechte v lednici vystydnout a ztuhnout. Zchladlé želé rozmíchejte metlou a při podávání nastříkejte vedle salátu i na listy společně s olivovým olejem, solí a pepřem.
  5. Salát na závěr doplňte redukcí. Balzamiko smíchejte s medem, vařte na mírném ohni 10 minut a vychlaďte.

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Medovoovocný mousse, želé z bílé čokolády, medu a smetany

Foto: Petr Horník, Právo

Medovoovocný mousse, želé z bílé čokolády, medu a smetany

INGREDIENCE
Medovoovocný mousse:
100 g mascarpone
180 g medu
300 ml smetany 30%
100 g lesního ovoce (mražené)
40 g cukru krystal
5 plátků želatiny
Na želé:
100 ml smetany 30%
50 g bílé čokolády na vaření
40 g medu
3 plátky želatiny
(žluté potravinářské barvivo či kurkuma); k dokončení ovoce

POSTUP:

  1. Medovoovocný mousse (čti mús, pěna): V hrnci rozpusťte ovoce s cukrem, rozmixujte, propasírujte přes cedník.
  2. Přiveďte k varu smetanu s medem, odstavte ji a trochu zchlaďte. Přidejte mascarpone, namočenou želatinu, směs vlijte do formiček a dejte zmrznout (lépe se vyndá z formy).
  3. „V Deeru mousse ještě stříkáme cukrářským velvet sprejem. Dodá barvu a matný povrch,“ říká šéfkuchař.
  4. Želé z bílé čokolády, medu a smetany: Čokoládu a med rozpusťte ve smetaně a přidejte namočenou želatinu, ev. špetku barviva. Směs nalijte do nádoby s rovným dnem vyložené potravinářskou fólií.
  5. Po ztuhnutí nakrájejte kostičky. Dezert ozdobte ovocem, květy.

Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso

Recepty

Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám