Hlavní obsah

Poctivé recepty z českých superpotravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč si vybírat superpotraviny z druhého konce světa, když jich celou řadu nabízí naše rodná hrouda. Oprašte s šéfkuchařem Radkem Davidem poctivé recepty, které svoji sílu staví na kysaném zelí, cibuli či červené řepě, a dodejte tělu zaslouženou dávku vitaminů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cibulačka se špekem a libečkem

Článek

Cibulačka se špekem a libečkem

Cibule má tolik benefitů, že bychom nad ní neměli plakat jen kvůli dráždivým sloučeninám síry, ale i radostí. Podporuje tvorbu kolagenu a keratinu, díky nimž ožije naše pleť a vlasy. Flavonoidy chrání buňky, z nichž konkrétně jeden snižuje riziko infarktu. Vitamin B6 je zase dobrý na nervy, céčko posílí imunitu a cholin vám pomůže zazářit v IQ testech.

INGREDIENCE:
200 g špeku sůl
800 g cibule černý pepř
150 ml bílého suchého vína libeček
800 ml kuřecího vývaru

POSTUP:

  1. Špek nakrájejte na kostky a v kastrolu rozpusťte. Poté kostičky vyjměte a na výpeku orestujte cibuli nakrájenou na plátky silné zhruba 5 mm.
  2. Restujte, až cibule začne lehce zlátnout. Zalijte vínem, osolte a ochuťte pepřem, a to čerstvě mletým nahrubo. Jakmile se víno vyvaří, přilijte kuřecí vývar. Provařte a nakonec přidejte nasekaný libeček.

TIP: Cibulačku v talířích ozdobte kostičkami vypečeného špeku a podávejte s francouzskou bagetou.

Odlehčený jídelníček: recepty na zdravé a chutné večeře

Recepty

Krůtí prso plněné bílým zelím s bramborovými šiškami a šalotkou

Hlávkové zelí podpoří naši imunitu díky vitaminu C, kosti a krev zase ocení vitamin K a nervový systém počítá s B6. A k tomu jako bonus kyselina listová, draslík, vápník, železo a hořčík.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Krůtí prso plněné bílým zelím s bramborovými šiškami a šalotkou

INGREDIENCE:
Na rolky:
600 g krůtích prsou 200 ml svařeného kuřecího vývaru
10 g slunečnicového oleje mletý kmín
140 g bílého hlávkového zelí sůl
140 g mrkvepetrželka
Na šišky:
500 g brambor uvařených ve slupce 1 vejce
150 g hrubé mouky 7 g soli
10 g solamylu 20 g slunečnicového oleje
Na marinovanou šalotku:
40 g šalotky 20 g cukru krupice
40 g vody řapíkatý celer
40 g octa z bílého vína

POSTUP:

  1. Rolky: Na oleji krátce orestujte zelí a mrkev nakrájené na julien neboli tenké proužky. Osolte, přidejte kmín, sůl a podlijte trochou vody. Chvilku poduste. Vychlaďte a přidejte nasekanou petrželku.
  2. Krůtí prsa nakrájejte na plátky, naklepejte, osolte. Do středu dejte zeleninu, zarolujte a utáhněte. Svažte provázkem a opečte na oleji ze všech stran dozlatova. Dopečte v troubě při 180 °C doměkka.
  3. Závitky vyjměte, rozvažte a nakrájejte na plátky. Do výpeku přilijte svařený kuřecí vývar. Provařte a sceďte přes jemný cedník.
  4. Šišky: Najemno nastrouhané brambory, hrubou mouku, solamyl, vejce a sůl zpracujte na těsto. Z něj rozválejte dlouhé hady a nakrájejte je na 6 cm dlouhé špalky, které naházejte do vroucí osolené vody.
  5. Když vyplavou na povrch, vyndejte je na plech. Poté je opečte na oleji dozlatova ze všech stran.
  6. Šalotka: V malém rendlíku uveďte k varu vodu, ocet z bílého vína a cukr. Přidejte na plátky nakrájenou šalotku a 10 sekund povařte.

Recepty, se kterými zrychlíte spalování

Recepty

Pečené kuřecí prso s kysaným zelím, klobásou, smetanou a bramborami

Kysané zelí si uchovává většinu benefitů syrového zelí. Fermentace k nim navíc přidává i probiotické bakterie, prospěšné pro zdraví střev a imunitní systém. Během kvašení se vytvářejí i enzymy podporující trávení a vstřebávání živin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pečené kuřecí prso s kysaným zelím, klobásou, smetanou a bramborami

INGREDIENCE:
4 ks kuřecích prsou s kůží cukr krupice
100 g cibule hladkolistá petrželka
sůl černý pepř
4 g sladké papriky sůl
500 g kysaného zelí 10 g slunečnicového oleje
40 g slunečnicového oleje 10 g rukoly
300 ml kuřecího vývaru 100 g paprikové klobásy
200 ml smetany 30% 300 g malých zámeckých brambor

POSTUP:

  1. Kuřecí prsa osolte a opečte na oleji nejprve kůží dolů dozlatova, pak otočte a dopečte v troubě při 160 °C. Na oleji orestujte cibuli dozlatova, přidejte sladkou papriku a krátce zarestujte.
  2. Přidejte 200 g kysaného zelí se šťávou, kuřecí vývar a 10 minut povařte. Přilijte smetanu, krátce povařte a rozmixujte dohladka. Propasírujte přes jemný cedník, přidejte zbytek kysaného zelí a poduste.
  3. Nakonec dosolte, opepřete a můžete i přisladit. Jídlo dochutí také nasekaná petrželka.
  4. Klobásu rozkrojte podélně na čtvrtky, z nich nakrájejte kolečka a ta rozčtvrťte. Orestujte na trošce oleje dokřupava.
  5. Brambory uvařte ve slupce doměkka, rozpulte a opečte na oleji dozlatova. Jídlo zkompletujte na talířích a ozdobte rukolou.

Recepty na chutné tapas, které oceníte nejen k vínu

Recepty

Salát z pečené řepy, ořechů a kozího sýra

Červená řepa potěší tělo kromě přísunu vitaminu C a B6 také betakarotenem, který je důležitý pro zrak. Konzumace posílí i zdraví srdce a cév. Červená řepa také dokáže vyloučit z těla sůl a povzbudit činnost žaludku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Salát z pečené řepy, ořechů a kozího sýra

INGREDIENCE:
2 středně velké červené řepy 100 g rukoly
100 ml olivového oleje40 g lískových ořechů (loupaných)
sůl200 g kozího sýra
100 g řapíkatého celeru 3 g cukru krupice
10 g čerstvého nastrouhaného křenu 30 ml citronové šťávy
1 jablko Granny Smith 90 ml olivového oleje

POSTUP:

  1. Neoloupanou červenou řepu dejte na alobal, osolte, pokapejte olivovým olejem, zabalte a pečte v troubě při 180 °C doměkka. Upečenou vychlaďte, oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
  2. Lískové ořechy rozpulte a opražte dozlatova (4 minuty při 180 °C).
  3. Řapíkatý celer zbavený vláken nakrájejte škrabkou na podlouhlé plátky a dejte do vody s ledem. Připravte si dresink - metličkou promíchejte citronovou šťávu, olivový olej a cukr.
  4. V míse smíchejte rukolu, jablko nakrájené na julien (nudličky), okapaný řapíkatý celer, pražené lískové ořechy a promíchejte s troškou citronového dresinku.
  5. Na talíř rozložte měsíčky pečené řepy, hrudky kozího sýra, do středu dejte promíchaný salát. Pokapejte dresinkem a navrch nastrouhejte čerstvý křen.

Recepty od babičky ze Slovenska

Recepty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám