Hlavní obsah

Recepty na sushi, maki, salát wakame či sushi bowl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z japonských ostrovů se sushi, typické tamní jídlo, vydalo do světa. Dnes jsou malé rýžové špalíčky oblíbené snad ve všech zemích. Každý mistr sushi do receptu vkládá své vlastní prvky. Vy si dnes můžete vyzkoušet přípravu tohoto jedinečného pokrmu spolu se „sushistou“ pražské restaurace Buddha Café Dolganem Barikovem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Chef’s kabuki roll + Goma Wakame.

Článek

Nenechte se odradit

Jsou suroviny jako tuňák a losos drahé? Ano, ale do sushi stačí velmi malé množství.

Ze 100 g tuňáka a 100 g lososa připravíte přibližně 36 kousků sushi a vejdete se do necelých dvou stovek. Další přísady pořídíte za velmi přijatelné ceny.

Základní příprava rýže

INGREDIENCE - 4 porce

  • 400 g sushi rýže
  • 440 g vody

Nálev

  • 350 ml rýžového octa Mizkan
  • 250 g cukru krystal
  • 50 g soli

POSTUP:

  • Rýži několikrát properte ve studené vodě.
  • Nasypejte ji do hrnce a přilijte studenou vodu, tak aby sahala přibližně 1 cm nad povrch rýže. Nesolte! Nemíchejte!
  • Hrnec přikryjte pokličkou a neodkrývejte ji po celou dobu přípravy.
  • Prudce uveďte do varu, poté stáhněte teplotu a vařte 8 minut pozvolna bez nadzvedávání pokličky.
  • Odstavte z plotny a nechte rýži 10 minut dojít. Objem se zvětší přibližně 2krát.
  • Nálev Sushi Su: Ocet zahřejte na 50 °C, přidejte cukr a sůl, odstavte a míchejte, až se vše rozpustí.
  • Nechte vychladit.
  • Přebytek octa si můžete uskladnit v lednici na příště.
  • Uvařenou ještě horkou rýži vyklopte do nekovové mísy a lehce do ní vmíchejte nálev (množství podle chuti). Nechte 5 minut odstát.
  • Pak chlaďte občasným promícháním (Japonci používají vějíř). Rýže by měla být mírně lepkavá.

Základní příprava rolek

POSTUP:

  • Obalte bambusovou rohožku dvěma vrstvami potravinové fólie. Obdélník řasy nori položte lesklou stranou dospod na bambusovou rohožku (Maki Su) a na řasu rozprostřete po celé ploše přibližně centimetrovou vrstvu rýže (asi 140 g), pak ji velmi tence potřete wasabi pastou.
  • K okraji naskládejte náplň a zabalte váleček, pomocí podložky utahujte. Hotový váleček krájejte ostrým nožem namočeným ve vodě.
  • Sushi vždy podávejte s wasabi, naloženým zázvorem a sójovou omáčkou.

Chef’s kabuki roll + Goma Wakame

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dolgan Barikov připravuje i verzi Pink Lady „Upgrade“, v níž povrch lososa ožehne plamenem.

INGREDIENCE

  • 140 g sushi rýže
  • 2 lžičky sýru Philadelphia (nebo japonské majonézy)
  • 1 lžička sezamu
  • špalíček salátové okurky (na nudličky)
  • osminka avokáda (na plátky)
  • plátek uzeného lososa (20 g) dovnitř
  • plátek čerstvého syrového lososa (30 g) navrch
  • 3 vařené krevety sushi ebi (podélně rozpůlené) nebo plátek syrového tuňáka
  • 1 obdélník řasy nori

Salát wakame

  • 200 g řas wakame
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce sezamových semínek

POSTUP:

  • Na rohožku s fólií rozprostřete rýži.
  • Posypejte lžičkou sezamu a na rýži položte řasu.
  • Potřete ji trochou sýra nebo majonézy. Na kraj obdélníku položte náplň.
  • Zarolujte, tentokrát zůstane rýže vně.
  • Krájejte na osm kusů, na každý položte plátek syrového lososa.
  • Podávejte se salátem wakame.

Dolgan Barikov připravuje i verzi Pink Lady „Upgrade“, v níž povrch lososa ožehne plamenem.

Hoso Maki

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g rýže
  • 2 obdélníčky řasy nori
  • špalíček salátové okurky (35 g) na nudličky
  • plátek čerstvého syrového lososa (35 g)
  • nakládaná žlutá ředkev (35 g) na nudličky

Sushi připravíte podle základního receptu.

Maki jsou menší než jiné rolky, obsahují náplň z jednoho, max. tří komponentů.  Můžete použít i tuňáka, krevety, mrkev, avokádo, surimi tyčinky, syrovou ředkev ap.

Sushi v tempuře

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 8 ks Uro Maki rolls (= rolky s rýží vně, též uramaki)

Tempura

  • 1 hrnek tempura mouky
  • 1 hrnek ledové vody
  • 1 vejce
  • 1 l oleje na smažení

POSTUP:

  • Připravte rolky, ty poté obalte v tempuře a zprudka osmažte v oleji.
  • Tempura: Vejce ušlehejte v misce s hrnkem vody, zlehka zašlehejte mouku.
  • Do těstíčka namáčejte rolky a osmažte je ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.

Sushi bowl (rozbalené sushi)

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • uvařená ochucená sushi rýže
  • 150 g syrového lososa
  • 100 g syrového tuňáka
  • 100 g nakládané žluté ředkve
  • 100 g cherry rajčátek
  • 1 mango
  • 100 g fazolek edamame
  • 1 avokádo
  • 150 g salátové okurky
  • 100 g wakame salátu
  • 1 lžíce opražených černých a bílých sezamových semínek
  • 150 g teriyaki omáčky

POSTUP:

  • Do mísy rozprostřete rýži.
  • Obložte ji uvedenými surovinami, doprostřed navrch přijde wakame salát.
  • Vše posypejte sezamem a přelijte teriyaki omáčkou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám