Hlavní obsah

Druhý Adam Ondra? Čtrnáctiletý sportovní lezec vítězí na mistrovstvích a chtěl by na olympiádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý sportovní lezec Jan Štípek z Ústí nad Labem je na skalách a stěnách jako doma. Je mu čtrnáct, chodí na základní školu a už se může chlubit mistrovskými tituly jak z Česka, tak Evropy. Za skvělé sportovní výsledky získal cenu v soutěži pro talentované děti Zlatý oříšek.

Čtrnáctiletý sportovní lezec vítězí na mistrovstvích a chtěl by na olympiáduVideo: Michaela Bartošová, Novinky

 
Článek

Jak sám říká, bez lezení už si svůj život nedokáže představit. „Věnuju se mu od šesti let, přivedla mě k němu teta, když se tady v Ústí postavila stěna. Vždycky jsem byl sportovně založený, tak se mě zeptala, jestli to nechci zkusit. Strašně mě to bavilo, tak jsem začal lézt,“ popisuje Jan Štípek, jak se zrodila jeho lezecká vášeň.

Rád se prý pohybuje ve výškách a zdolává těžké úseky. „Bývám rád na skálách, miluju to ještě víc než lezení na stěně. Tady blízko máme Tisou, Rájec, Labák, Sněžník a býval jsem tam docela často, když jsem byl malý, a strašně rád se tam vracím,“ prozrazuje nám.

Foto: Novinky

Čtrnáctiletý sportovní lezec Jan Štípek

Hlavou dolů

„Trénuju většinou pětkrát týdně, není to jen lezení, ale i nějaké cvičení, protahovaní, běhání, různě,“ vyjmenovává.

Na trénincích se potkává se známým lezcem Adamem Ondrou a učí se také od horolezce a závodníka Jindřicha Hudečka.

Adam Ondra v Macoše zdolal jako první nejstrmější převis Česka

Domácí

Na stěnách v domovském Ústí nad Labem nám předvádí své dovednosti. V jednu chvíli se třeba drží úchytu jen několika prsty jedné ruky, další moment zase visí hlavou dolů za nohy. A pohybuje se s takovou lehkostí, až se může zdát, že je to snad nejjednodušší aktivita na světě. Opak je však pravdou.

Foto: Michaela Bartošová

Na lezecké stěně v Ústí nad Labem

„Je to náročný sport, jak silově, tak časově,“ přiznává. A také finančně, doplňují jeho rodiče. S Honzou jezdí často za novými lezeckými stěnami, které ještě nemá vyzkoušené, v Česku i v zahraničí.

Doufají, že se sportovní lezení stane více populárním spotem, přitáhne větší pozornost publika a tím pádem i sponzory.

Z Ústí do Dallasu

„Za rok 2022 jsem získal titul mistra Evropy v obtížnosti a třetí místo na mistrovství Evropy v boulderingu (lezení bez lana, několik metrů nad zemí - pozn. red.). Celkově mám deset titulů mistra České republiky, účast na mistrovství světa v americkém Dallasu a další tituly,“ chlubí se čtrnáctiletý žák deváté třídy, kterého brzy čekají přijímačky.

Cenu Zlatý oříšek získalo pět chlapců a tři dívky

Věda a školy

A ještě jedno vítězství si nedávno připsal – cenu Zlatý oříšek, kterou porota uděluje nejtalentovanějším dětem z celé České republiky ve věku od šesti do 14 let.

„Ze začátku jsem ani nevěděl, co to je za soutěž. Když jsem si o ní ale něco zjistil, přišla mi zajímavá a jsem rád, že jsem ji vyhrál,“ komentuje svůj úspěch.

„Jsem na něho hrozně pyšná,“ říká jeho maminka Ivana Veselková. „Občas ale i naštvaná, protože s ním mlátí puberta. Nedává moc sport a školu dohromady. Ale asi to po něm nemůžeme chtít, aby byl dobrý ve škole i ve sportu,“ zamýšlí se.

Foto: Petr Chodura, ČHS

Na mistrovství ČR v obtížnosti

Ptáme se i Honzy, zda se dají tréninky, soutěže a školní povinnosti skloubit dohromady.

„No, je to docela těžké, nějak to zvládám, ale sám nevím jak,“ směje se. „Ve škole mi vycházejí vstříc a jsou za moje úspěchy rádi,“ říká.

Ani v budoucnu se nevidí jinde než na lezecké stěně nebo skále. „Doufám, že se mi nestane nějaké zranění, chtěl bych určitě na olympiádu. A při tom dělat fyzioterapeuta,“ plánuje Jan Štípek.

Jo Nesbø se těší na lezení s Adamem Ondrou a do Ruska už knihy neprodává

Kultura

Via ferraty: Horolezectví (téměř) pro každého

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám