Hlavní obsah

Sedmiletý Kuba žije se vzácným syndromem Dravetové. Nebezpečné jsou pro něj i pozitivní emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syndromem Dravetové v Česku trpí pouze desítky dětí. Život s takovým onemocněním je ale extrémně náročný. Syndrom kromě častých a dlouhých epileptických záchvatů způsobuje dětem problémy s chůzí, opožděný mentální vývoj nebo autismus. Se vzácným syndromem bojuje také dnes sedmiletý Jakub. Jaký je jeho život a co prožívají jeho rodiče? O tom se chlapcova maminka velmi otevřeně rozpovídala před naší kamerou.

Příběh Kuby se syndromem DravetovéVideo: Novinky

 
Článek

Obtíže dnes sedmiletého Jakuba začaly už při samotném příchodu na svět. Narodil se po plánovaném termínu porodu a při vstupu na svět ho museli lékaři rozdýchávat.

V šesti týdnech života dostal svůj první epileptický záchvat. O tom, že trpí závažným syndromem Dravetové, se ale rodina dozvěděla až o několik měsíců později.

„Lékaři si původně mysleli, že je to běžná epilepsie, ale záchvaty se postupně zhoršovaly, byly čím dál častější a navíc se začaly prodlužovat,“ vysvětluje Jakubova maminka Marcela Spěváková.

Foto: Novinky

Lékaři nejprve mysleli, že jde o běžnou epilepsii.

Tehdy udělali Jakubovi ve Fakultní nemocnici v pražském Motole genetické testy, kde se syndrom Dravetové potvrdil.

Onemocnění je sice geneticky podmíněné, konkrétně v případě Jakuba je ale „de novo“, to znamená, že je zcela nově zmutované.

Katastrofická epilepsie

Syndrom Dravetové se občas také nazývá katastrofická epilepsie. „Průběh je totiž opravdu katastrofický. Záchvaty jsou opravdu velké a těžké. U Kuby trvají kolem čtyř až pěti minut, kdy leží na zemi v bezvědomí, sliní, promodrává a má obrovské křeče,“ popisuje stav svého syna paní Marcela.

Tyto „velké“ záchvaty má chlapec přibližně jednou měsíčně. Rodina se už naučila stav řešit, a nemusí tedy pokaždé volat sanitku a jezdit do nemocnice.

Tobík z Ostravy bojuje s osudem, zná víc ordinací než dospělí

Děti

Dennodenně se ale rodina potýká s chlapcovými „menšími“ záchvaty. „To jsou takové tiky a v podstatě jakási absence nebo zahledění,“ doplňuje maminka.

Foto: Novinky

Velké záchvaty se u chlapce objevují zhruba jednou měsíčně.

Záchvaty jsou vyprovokovány nejčastěji teplotou a emocemi. „Když je venku teplo, tak tam vůbec nemůžeme jít. Nejhorší jsou pro nás ale emoce. Kuba se vlastně nesmí vůbec radovat. Nesmí mít více vzruchů. Nemůže se ani vztekat. My nemůžeme na hřiště, do bazénu, protože veškerá jeho radost mu sepne epileptický záchvat,“ upozorňuje maminka.

Přidružené diagnózy

Záchvaty jsou primárním problémem onemocnění. Syndrom ale doprovází řada dalších diagnóz, které život dítěti i rodině značně komplikují.

„Děti k tomu trpí často nějakým mentálním deficitem. Náš Kuba má střední mentální retardaci,“ dodala jeho matka.

U ostatních nemocných se objevuje třeba ADHD i autistické rysy. Děti jsou navíc velmi náchylné k běžným nemocem.

Foto: Novinky

Jakub s maminkou Marcelou

„Často mají nějaký imunodeficit, chytnou každou rýmu a při těch rýmách většinou končí v nemocnici, protože mají zvýšenou teplotu a kvůli tomu u nich nastává dlouhý záchvat, který nejde zastavit. Navíc u nás nefunguje běžná SOS léčba na záchvaty, takže Jakub většinou končí na pár dní na jednotce intenzivní péče na kapačkách,“ dodává.

Náhlá, neočekávaná smrt

Děti se syndromem Dravetové mají ke všemu ještě také náchylnost k tzv. mors subita, tedy k náhlé, neočekávané smrti pacienta s epilepsií.

Dvouletý Vincent se potýká se vzácnou poruchou metabolismu. V Česku ji mají jen dva pacienti

Děti

„Oproti běžným epileptikům mají daleko větší pravděpodobnost, že se to stane. Je to nevysvětlitelná smrt. Nějakým způsobem jim po záchvatu selže organismus,“ vysvětluje paní Marcela.

Foto: Novinky

Péče o Jakuba vyžaduje neustálý dohled.

Právě proto rodina používá přes noc různé alarmy. Jakub má na sobě hodinky, oxymetr i destičku, která záchvaty umí zachytit. U syndromu mohou záchvaty přicházet i v noci.

„Je to 24hodinová péče. On v záchvatu navíc rovnou padá, takže hrozí i úrazy. Často má pokousané rty, jazyk nebo rozbitou hlavu,“ dodává maminka.

Snaha o „normální“ život

Jakub navštěvuje tři dny v týdnu vždy na dvě hodiny školu. I to je ale pro něj náročné. Kvůli kombinaci celkem pěti antiepileptických léků je chlapec velmi unaven a nezvládne se dlouho soustředit. Vyčerpává ho ale samozřejmě také samotná nemoc.

„My to navíc musíme zkombinovat s různými terapiemi. Když tedy není ve škole, tak jezdíme cvičit. Těmto dětem nejvíce pomáhá ergo terapie a senzorická integrace. Tam ho učí sebeobsluze tak, aby mohl nějak fungovat,“ vysvětlila Marcela Spěváková.

Foto: Novinky

Jakub pravidelně chodí na terapie.

Sedmiletý Kuba dochází také na fyzioterapii. Nejen na běžné cvičení, ale také na hipoterapii, tedy terapii pomocí jízdy na koni. Díky tomu se zpomaluje i ochabování těla, které je dané také právě syndromem Dravetové.

„V dospělosti tito lidé končí na vozíku. Pokud se dospělosti vůbec dožijí. Bohužel prognóza nemoci není úplně dobrá,“ dodala maminka.

Sedmnáctiletá Linda trpí sociální fobií. Dětská psychiatrie v Česku je v rozkladu, říká její matka

Děti

Právě Jakubova maminka se po mateřské dovolené nemohla vrátit do práce. „Péče je opravdu 24 hodin denně. Živí nás manžel. Kuba samozřejmě dostává příspěvky od státu, ale to často jeho potřeby ani nepokryje,“ vysvětlila.

„Nám to vlastně převrátilo veškeré hodnoty. To, co si člověk plánoval, že bude, až se narodí mimčo, tak to se obrátilo vzhůru nohama hned po porodu. Učíme se s nemocí žít. Nikdy se s tím nesmířím, ale i s takto těžkou nemocí se žít dá. Jen se tomu musí přizpůsobit celý život,“ uzavírá Marcela Spěváková.

Foto: Novinky

Jakub na terapii

Pokud byste chtěli rodinám, v nichž se dítě, maminka či táta potýkají se závažným onemocněním, pomoci, staňte se Dobrými anděly.

„Mnoho věcí můžeme Kubíkovi dopřát díky finanční podpoře Dobrých andělů. Kubík se pak raduje i z obyčejných věcí, jako je třeba tlačení vozíku při nákupu. Každý výlet nebo zábava, kterou mu s ohledem na riziko záchvatu můžeme dopřát, mu vykouzlí úsměv na tváři, což je pro nás moc důležité. Pokud je náš syn spokojený, jsme šťastní i my. Děkujeme,“ dodává maminka.

Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat. Nadace vaše příspěvky rodinám odevzdá do posledního haléře a vy se díky svému Andělskému účtu můžete každý měsíc podívat, které konkrétní rodině jste pomohli.

Před 25 lety se v Česku poprvé operovala Parkinsonova nemoc. Blanku operace mozku vrátila do života

Zdraví

Čekáte na smrt, ale stejně věříte v zázrak, říkají rodiče, kterým rakovina vzala syna

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám