Hlavní obsah

Rady nejen pro pracující matky, jak během distanční výuky dětí zvládat i vlastní práci

Novinky, Dana Sokolová

Distanční výuka je velkou zátěží nejen pro učitele a žáky, ale i pracující rodiče, kteří kromě podpory svých dětí musí zvládnout i svou vlastní práci. Bohužel současný vývoj epidemie koronaviru předznamenává, že na distanční výuce se v průběhu podzimu a zimy může ocitnout jakákoliv třída a je tedy lepší se na tuto situaci připravit, než se opět vrátit do jarního chaosu a stresu, který v mnohých rodinách panoval.

Foto: Profimedia.cz

Práce z domova v domácnosti s dětmi není vůbec snadná.

Článek

1. Jídlo připravujte dopředu

Mnoho pracujících žen kromě učení svých dětí nejvíce zaměstnávalo vaření obědů a příprava svačin pro děti. Ideálním řešením proto je toto jídlo připravovat již večer, aby šlo druhý den jen ohřát, což zvládnou mnohé děti i samy.

Každý večer tedy svým dětem připravte jídlo na celý následující den do krabiček, aby si mohly jídlo vzít samy, případně jen s vaší minimální účastí.

Jak řešit distanční vzdělávání, když tříd v karanténě přibývá? MŠMT poslalo školám návod

Věda a školy

Když necháte vaření oběda až na konkrétní den, jednak vám hrozí, že se děti budou dohadovat, co budou chtít uvařit, pak také strávíte v kuchyni mnohem více času a dostanete se i s dalšími věcmi do časového presu.

Pokud dětem připravíte jídlo dopředu a dáte jim instrukce, jak se mohou obsloužit samy, povedete je i zároveň k větší zodpovědnosti a také dovednostem, které se jim v budoucnu budou určitě hodit.

2. Časový harmonogram a jeho úprava

Dopředu nastudujte rozvrh svých dětí a ten svůj přizpůsobte jejich programu. Využijte na maximum čas, kdy budou mít online výuku a nebudou mít tak čas vás rušit. Pokud žijete v menším bytě, kde není prostor k tomu, abyste se vzájemně nerušili, pak děti naučte i při online výuce používat sluchátka.

Samozřejmě máte také možnost každé ráno vstát v pět hodin a nějaký čas na  práci také získáte.

3. Naučte se být neviditelní

Pokud děti nebudou mít vyučování podle rozvrhu a budou dostávat víceméně jen úkoly bez online vyučování, pak je jisté, že ty malé vás v klidu jen tak nenechají. Proto je tím nejlepším řešením naučit se být neviditelní.

I sociální izolace může mít nějaká pozitiva

Vztahy a sex

Není to nic složitého, stačí, když si vyrobíte ceduli, která bude značit, že nechcete být rušeni a tu dáte na viditelné místo ke svému stolu. Dětem pak následně vysvětlete o co jde a nastavte si s nimi jasná pravidla. Za jejich porušení pak mohou přijít nějaké úkoly v podobě domácích prací apod.

4. Nereagujte na prosby svých dětí hned

Určitě se vám také kolikrát stalo, že vás děti požádaly o něco jednoduchého, co by v pohodě zvládly samy, ale prostě se jim jen nechtělo anebo vás o něco požádaly a než jste k nim stihli dojít, tak vše samy vyřešily.

I z tohoto důvodu je dobré si uvědomit, že váš čas je stejně cenný jako všech ostatních. Tudíž nemějte výčitky, pokud na prosby svých dětí nereagujete hned. Naopak, dejte jim čas, aby dané věci samy zvládly anebo se o to alespoň pokusily.

Pokud vás požádají o pomoc, pak jim s klidem řekněte, že jim pomůžete, ale až si sami doděláte svojí práci, případně se je nebojte odkázat na někoho dalšího. Je jedno, zda jejich otce, staršího sourozence či někoho jiného, komu mohou například zavolat apod.

Samozřejmě děti mohou být zprvu neodbytné, ale pokud zůstanete neoblomní, postupně si na to zvyknou a přestanou vás rušit.

5. Buďte realističtí a nepouštějte se do velkých projektů

Pracovat z domova, když jsou doma také děti, není snadné a je dobré si to uvědomit vždy, než se vrhnete do nějakého nového, složitého projektu, který se po rozjetí špatně odkládá.

Zdravotní úskalí práce z domova

Zdraví

Vaše soustředěnost a produktivita jednoduše nikdy nebudou takové, jako kdybyste pracovali v zaměstnání či v domácnosti bez dětí a dalších rušivých elementů. Přihlížejte tedy i k tomuto faktu vždy, když si budete nabírat práci domů.

6. Dělejte si přestávky

Pokud se na sebe budete zlobit, že během dne nestihnete vše, co jste chtěli, pak vám to k větší produktivitě stejně nepomůže. Naučte se dělat věci tak, jak přicházejí a místo neustálého stresu, že nestíháte, se zaměřte jen na ty nejdůležitější věci.

Snažte se přitom neskákat z jedné věci na druhou, raději si udělejte pauzu na kratičkou procházku. Pomůže vám to nejen zklidnit mysl a nabrat novou energii na další úkoly, ale také budete skvělým příkladem svým dětem.

Děti pořád na telefonu? Díky těmto aplikacím se při hraní budou i učit

Mobil

Reklama

Související články

Práce z domova má své výhody i nevýhody

Práce z domova dostala během karantény kvůli koronaviru zcela nový rozměr. Najednou pracovali z domova i lidé, kterým to do té doby nebylo nikdy umožněno,...

Výběr článků

Načítám