Hlavní obsah

Práce z domova má své výhody i nevýhody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce z domova dostala během karantény kvůli koronaviru zcela nový rozměr. Najednou pracovali z domova i lidé, kterým to do té doby nebylo nikdy umožněno, protože bylo pro většinu firem a státních institucí nepředstavitelné, že by to fungovalo. Po prvním šoku přišla ale často fáze nadšení.

Foto: Profimedia.cz

Práce z domova může být vyčerpávající víc než práce v kanceláři.

Článek

Ukázaly se plusy celodenní efektivity bez pauz na kafíčko s kolegy, byl konec s dojížděním do práce. Existovala možnost jít si v pracovní den zaběhat či jinak zacvičit a lidé měli radost z toho, že mohou trávit více času s rodinou, že mohou pustit pračku za bílého dne nebo se celé hodiny věnovat vaření. Většina zaměstnanců tak velmi záhy objevila skutečné výhody práce z domova.

Pak se ale situace začala postupně měnit. Lidé pracující z domova zároveň začali pociťovat únavu a zklamání. Silněji ale také vnímali nedostatky v řízení, své šéfy, kteří byli buď příliš přítomní, nebo zase příliš nepřítomní, chybějící soutěživost v týmu, konflikty vyplývající z chybějícího osobního kontaktu, zbytečné videokonference či absenci neverbální komunikace, setření hranic mezi profesionálním a soukromým životem.

A to nepočítáme péči o děti, které nechodily do školy. Jak týdny míjely, omezovala se i sportovní aktivita. Ženy mnohdy zjistily, že rozdělení domácích prací dál zůstává jen málo vyrovnané. Navíc si mnozí začali uvědomovat i ekonomické dopady celé situace.

Hromadný home office přinesl firmám až třetinové snížení produktivity

Finance

„Práce z domova mi umožnila získat autonomii a uniknout nepříjemnému ovzduší na pracovišti. Mohla jsem se také více věnovat dětem. Byl to však danajský dar, neboť bylo zapotřebí práci a péči o děti a domácnost spojit,“ svěřuje se pro deník Le Figaro Sophie, která pracuje v cestovní agentuře.

„Kdybych pracovala na 100 procent jako první týden karantény, nebylo by to možné vydržet,“ dodává.

Při videokonferencích se s kolegy shodli, že jim chybí i vzájemné sdílení a soutěživost.

Zdravotní úskalí práce z domova

Zdraví

Rozdíly mezi zaměstnanci

Podle průzkumu, který proběhl ve druhé půlce května ve Francii, si čtyřicet procent zaměstnanců, kteří okusili v době karantény práci z domova, přeje v této zkušenosti dále pokračovat. Jejich rozhodnutí podpořil i francouzský premiér Édouard Philippe, který koncem května prohlásil, že je práci z domova vždy třeba dávat přednost.

Je to však způsob práce, kde si zaměstnanci nejsou rovni, protože je obvykle vyhrazena především pro terciární sektor a takzvané „bílé límečky“, tedy nikoliv pro manuálně pracující.

Občasnou kancelář doma by uvítala většina lidí

Finance

Přesto mnoho firem u práce z domova zůstane. Například majitel Facebooku Mark Zuckerberg 21. května prohlásil, že do pěti až deseti let bude moci polovina jeho zaměstnanců pracovat z domova. Některé firmy pak také uvažují nad tím, že by jejich zaměstnanci pracovali z domova například 2 dny v týdnu.

V diskusi kolem práce z domova však psychologové, lékaři a odbory poukazují na rizika počínaje bolestmi svalů a páteře přes pocit izolace až po to, že zaměstnanci stráví u počítače daleko více času, než je jejich pracovní doba.

Pandemie změnila pracovní trh

Finance

Reklama

Související témata:

Související články

Když člověk onemocní z nudy v práci

Co je syndrom vyhoření, je už všeobecně známo. Náročné pracovní prostředí, nesplnitelné množství úkolů a tlak na výkon mohou vést k těžkým poruchám psychiky...

Jak být efektivní při práci z domova

Ačkoliv je home office v mnoha firmách již běžným zaměstnaneckým benefitem, mnoho z nás se s prací z domova v souvislosti se současnou karanténou setkává...

Výběr článků

Načítám