Hlavní obsah

S rodinou se odstěhovali do Irska, za rok uznali chybu a vrátili se zpět. Na Česko už nedají dopustit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte nad životem v zahraničí? V novém díle rodičovského podcastu Po mateřských stopách jsme pro vás vyzpovídaly Evu, která otevřeně sdílí své nedávné zkušenosti se stěhováním celé rodiny do Irska. Prozrazuje, jaké výzvy a příležitosti ji po cestě potkaly, a vysvětluje, proč je po roce zpátky ve středních Čechách.

Foto: Novinky

Stěhování s rodinou do Irska nedopadlo, rodina se vrátila zpět

Článek

Eva, která se rozhodla sdílet své roční zkušenosti s rodinným životem v zahraničí, je mámou batolete a malé školačky. V nové epizodě se ptáme na to, jak k takové myšlence vůbec došlo, jestli byla hlavní motivací práce, nebo životní podmínky. Eva je ale plná překvapení a všechny naše předpoklady nám velmi rychle vyvrací.

Celá rodina se vloni odvážně odstěhovala do Irska. Chtěli začít znovu. Jenomže v novém prostředí to s miminkem a malou školačkou nebylo jednoduché a oba rodiče obětovali značnou část svého pohodlí, aby se přizpůsobili. Eva zůstala doma s dětmi, dceru učila sama a muž dojížděl za prací. Když potřebovala někam vyrazit sama Eva, modlila se, aby jel vlak či autobus (který občas ale nejel vůbec), protože neřídí. V Irsku jste zkrátka bez auta jako bez ruky.

„Hned pár týdnů po přestěhování jsme museli navštívit pohotovost s nejmladší. To byl první ostrý střet s místním zdravotnictvím. Šest hodin jsme čekali v čekárně. Říkali jsme si, že tohle už není situace, že nejede autobus. Co když se stane příště něco závažnějšího? V čekárně pro dospělé lidé čekali i 24 hodin. Tahle zkušenost mě hodně nalomila a začala jsem přemýšlet o návratu.“

Kromě zkušenosti v nemocnici a zdlouhavého hledání obvodního lékaře, se potýkala rodina i s odlišnými názory na výchovu a stravu dětí. Všudypřítomné reklamy na sladkosti plné cukru a energetické nápoje měly logicky vliv i na starší dceru. Očekávaná euforie po přestěhování tedy nepřicházela a za rok se značně obohacená rodina raději vrátila.

„Bydleli jsme v desátém největším městě v Irsku, které má 40 tisíc obyvatel. A v celém městě bylo jenom jedno hřiště, na které chodili navíc pouze cizinci.“

Všude dobře, doma nejlíp

Všichni členové rodiny se v české kotlině cítí o mnoho lépe. Hřiště tu totiž máme na každém rohu, vlaky nakonec někdy jedou a na pohotovosti nečekáme běžně celý den. Nové bydliště našli v malém městě ve středních Čechách. Na spokojenosti jim přidává i fakt, že se oba cítí šťastní v momentálním nastavení, kdy se muž stal primární pečující osobou a je tedy na rodičovské.

Z Brna do Oregonu se dvěma malými dětmi? Jde to snáz, než to zní

Po mateřských stopách

Eva dojíždí pracovat do pražského knihkupectví, které se specializuje na neurodiverzitu a rozmanitost lidské mysli i identity. Místo slouží jako prostor pro dovzdělání o odlišnostech a potřebách, které pociťují například lidé s autismem nebo ADHD, ale vlastně kdokoli, kdo se necítí ve své kůži nebo nestíhá. S podnikem pořádají i různé workshopy mindfulness a akce, které napomáhají lidem třeba proti vyhoření.

Příběh Evy přináší zajímavý pohled na adaptabilitu a proces hledání domova, kdy ve štěstí stojí občas jen to, že budete u ostatních za slabochy nebo naivky. Nápad to byl krásný a vypadal slibně. Přípravy provázelo nadšení i pálení starých mostů. Střet s realitou ale rodinu vyškolil.

Anketa

Přemýšleli jste někdy o přestěhování do zahraničí?
Ano, přestěhoval/a jsem se
8,9 %
Ano, ale nikdy k tomu nedošlo
23,9 %
Ne, jsem v Česku rád/a
67,2 %
Celkem hlasovalo 29559 čtenářů.

Jak se Eva a její rodina přizpůsobili novému prostředí, kulturním rozdílům a jazykové bariéře? Co vnímá jako pozitivní aspekty, které jim velká životní zkušenost přinesla? Jak byla spokojená s domškoláctvím? A kam si jít něco zjistit o neurodiverzitě? Poslechněte si celý náš rozhovor v přehrávači.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám