Hlavní obsah

Bezdětná, máma na plný úvazek nebo kariéristka s dítětem? Podle společnosti všechno špatně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slova jako feministka nebo kariéristka mají ve společnosti negativní konotaci. Vymazat v hlavě zaryté obrazy a oprostit se od vlastního prožitku a domýšlení není však pro mnoho lidí jednoduché. Jsme Tereza a Žaneta a v nové epizodě rodičovského podcastu Po mateřských stopách si bereme na paškál téma feminismus kontra mateřství. Celý díl poslouchejte v přehrávači nebo v podcastových aplikacích.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak současný feminismus prostupuje životem matek a kdo může udělat další změnu? Je individualita společností tolerována? Kdo je nejvíce pranýřován za svou volbu a co všechno si dnes ženy za své rozhodnutí vyslechnou? Znamená dítě stopku v kariéře? A od kdy mohou muži vytírat a ženy stavět nábytek?

Mateřskou komunitou, jejíž jsme součástí, v současnosti otřásá téma pracovních příležitostí, podmínek na pracovištích pro matky a vnímání matek společností. Dávno poté, co jsme jako ženy dostaly volební právo a muži za nás přestali rozhodovat, se tak ozýváme i my.

Odmítá vaše dítě jíst? Vyhněte se rozšířenému nešvaru a vyzkoušejte tyto nenásilné tipy

Děti

Ruku v ruce s tématem, které nedávno znovu otevřela ve svém zkráceném proslovu na předávání cen Český lev režisérka Daria Kashcheeva, se objevují i nejrůznější představy a předsudky o ženách. O těch, u kterých zvítězila touha po rodině, o těch, co jdou cestou kariéry, o těch, co o mateřství vůbec neuvažují, ale i o samoživitelkách nebo matkách „na půl úvazku“, které se snaží skloubit rodinu s prací.

Ne každá žena touží po kariéře, stejně jako ne každá touží stát se matkou. A všechno je to v pořádku. Toto prohlášení otevírá dveře k diskusi o tom, jak společnost vnímá a hodnotí ženy na základě jejich rozhodnutí týkajících se kariéry a rodiny.

Společenské předsudky a očekávání

Společenské předsudky a očekávání formují pohled na ženské role, což nutí ženy čelit kritice bez ohledu na jejich volbu. Vzájemná podpora a tolerance by byla krásná, přesto se jí ženám nedostává ani z vlastních řad. Každá žena si zaslouží respekt a podporu ve svém osobním rozhodnutí.

Podle nás feminismus přece neodsuzuje ty, kteří volí tradiční roli v rodině. Respektování osobní volby je klíčové. Feminismus a mateřství mohou spolu existovat v harmonii, ač tomu tak zatím ne vždy je.

Mohlo by se zdát, že kromě nedostatku sil ženám nic nebrání v skloubení kariéry s rodinou, ale tak daleko ještě nejsme. Nicméně požadovat stále více od státu, není řešením. Matky tak docházejí jednohlasně k jasnému východisku – další změny leží na celé společnosti. A také na bedrech matek, aby dobře vychovaly další generaci a vštípily jí správné hodnoty, protože dál už to bude na ní.

Celé naše povídání si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku. Jaký máte názor vy? Podělte se o něj s námi v diskuzi, napsat nám můžete i na sociální sítě.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám