Hlavní obsah

Z Brna do Oregonu se dvěma malými dětmi? Jde to snáz, než to zní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž dostal pracovní nabídku v USA, a tak se celá rodina sbalila a přestěhovala do amerického Oregonu. Nyní už druhým rokem žijí se dvěma malými dětmi za oceánem a nemohou si to vynachválit. O cestě za rodinným dobrodružstvím a o velkém kroku do neznáma vypráví v novém díle podcastu Po mateřských stopách Kamila Štěpánková.

Foto: Novinky

Po mateřských stopách

Článek

V dnešním díle se dozvíte:

  • Cesta z Brna do Oregonu (1:47)
  • Kniha jako třetí dítě (7:34)
  • Nezdravé jídlo na amerických školách (14:53)
  • Tip, jak se nebát odstěhovat (25:10)

Kamila je bývalá markeťačka původem ze Slovenska, máma dvou dětí, blogerka a nyní jí v ČR vyšla první kniha s názvem CoolMom in da house. Píše v ní s vtipem a nadsázkou o svých mateřských zkušenostech, které nabraly zajímavý spád, když se s rodinou přestěhovala do USA.

„Stěhování se řešilo asi půl roku. Zařizování všeho na dálku bylo náročné, ale všechno se nakonec zvládlo. Bydlení už jsme měnili dvakrát, nyní jsme v domečku se zahradou. Je tady příjemné prostředí i sousedi, jsme spokojení.“

Přestože Kamila trochu bojuje s místními zvyklostmi, jako je například nezdravé jídlo ve školách, novou životní etapu si nemůže vynachválit. Děti si prý zvykly rychleji, než čekala, a angličtinu velmi rychle dostaly pod kůži.

„Mojí velkou oporou je můj manžel. Nakonec je mi asi celkem jedno, kde se zrovna vyskytujeme, hlavně, že jsme jako rodina spolu.“

Dáváte nohu přes nohu nebo jste po porodu? Dávejte pozor na diastázu

Po mateřských stopách

Počasí jako na houpačce

K moři rodina dojíždí zhruba hodinu a půl a i přes silný oceánský vítr a nízkou teplotu vody si pláž dokážou užívat.

„Počasí je tady dost specifické. Je velmi časté, že ráno prší, o poledni vysvitne slunce, odpoledne opět proprší. Takhle je to běžné půl roku, kolem dubna až května se to celé utne a začne půlroční léto a teplo.“

Bojácným maminkám, které stěhování kvůli strachu z neznáma zavrhly, Kamila vzkazuje, že to stojí za to. Stěhování však předcházelo mnoho příprav, ať už šlo o zdokonalování se v angličtině, nebo zkoumání systému zdravotního pojištění.

„Určitě bych doporučila lidem přijet a poznávat Ameriku, pokud jim to čas a finance dovolí. Amerika byl můj obrovský sen, který jsem myslela, že se nikdy nezrealizuje, a ten život mi to jednoho dne naservíroval a byla škoda toho nevyužít.“

Celý rozhovor o česko-slovenské rodině žijící v USA si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám