Hlavní obsah

Všímáte si dvojího metru? Otce vynáší do nebes, dřina matky je samozřejmostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od baby boomu přes výzvy dlouhodobé izolace s nemocnými dětmi až po metody zvládání každodenních nepříjemností, chaosu i emotivních příběhů a diskusí ze sítí. O absurditě toho, že matka, která více trpí a je večer unavenější, vyhrává pomyslný mateřský závod. Nebo o dvojím metru, který je ve společnosti hodně vidět. Nová epizoda rodičovského podcastu, tentokrát v podání dvou moderátorek Terezy a Žanety se věnuje aktualitám ze světa maminek. Poslouchejte celou epizodu v přehrávači.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • O reakci starších na mladíka s názorem (12:26)
  • O denním rozvrhu "supermatek" (22:22)
  • O kopírování a dvojím metru na rodiče (38:12)

První březnový díl začíná hledáním jara a pokračuje pátráním po mezigeneračním pochopení i mezi matkami na sítích.

Mateřské izolace a věčné rýmičky snad již brzy skončí. Dlouhá zima, která alespoň zajistila baby boom, má na psychiku mnohých značný dopad. Ženy se předhánějí, která má na bedrech více naloženo, a starší generace posílá mladíka s názorem k šípku jen proto, že mu ještě není osmnáct let.

Zpověď ženy, která se i přes boj s vážnou depresí rozhodla stát mámou

Po mateřských stopách

Ženy probírají i další běžné záležitosti, které se pojí s mateřstvím. Ať už je to restartování mozku pomocí koukání do blba, nebo pohodlnost v podobě podprsenek bez kostic a domácích legín. Sdílejí také, jak se jim změnilo vnímání světa v rámci mateřství a během stárnutí.

Sítě vypněte a děti si nedělejte

Oblíbeným tématem, které ani v dnešním díle nezůstane nedotčené, je toxicita mateřských sítí. Moderátorky rozebírají nejčastější komentáře typu: „Tak jste si to dítě neměli dělat, když to teď nezvládáte,“ nebo „Za nás jsme tohle všechno zvládaly a ještě u toho dřely na poli.“

Podle Žanety jsou právě matky tou nejhorší kategorií lidí na sociálních sítích. Místo toho, aby se vzájemně podporovaly, tak se urážejí a házejí si klacky pod nohy. Ideální by tedy bylo sítě vypnout a děti si nedělat, člověk by pak měl pokoj.

Tereza zmiňuje bizarní obdivné reakce směrem k mužům, kteří se dokážou postarat o své děti. Přestože by něco takového mělo být samozřejmostí, stále je to vnímáno jako něco výjimečného. Muže, který tento nadlidský úkol zvládne, společnost pochvalně poplácává po zádech. Ženy, které péči o děti zvládají každý den, ale nikdo neopěvuje. Dvojí metr!

Obě matky s nadsázkou probírají také své nejistoty ohledně vlastního výkonu v mateřství. Názory, které jim podsouvá okolí, nakonec uzavřou tvrzením: „Jediný, kdo je oprávněn dát vám vysvědčení z mateřství, je vaše vlastní dítě. Nikdo jiný.“

Celý rozhovor si poslechněte přehrávači v úvodu článku a nezapomeňte odebírat PMS také v podcastových aplikacích.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám