Hlavní obsah

Odmítá vaše dítě jíst? Vyhněte se rozšířenému nešvaru a vyzkoušejte tyto nenásilné tipy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak učit děti zdravým stravovacím návykům? Co když nechtějí jíst téměř nic? A jak přistupovat k výživě dětí s láskou a porozuměním? Často stačí změnit jen nepatrný detail, jindy je potřeba začít u stravy rodiče. Rozhodně ale nelze děti do jídla nutit, což je velmi často rozšířeným nešvarem. Nutriční specialistka Michaela Antoš sdílí tipy pro maminky vybíravých jedlíků v novém díle podcastu Po mateřských stopách.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • O dětech vybíravých v jídle (15:34)
  • O zavádění nových potravin (26:22)
  • Tipy a triky pro maminky "nejedlíků" (36:58)

Míša je výživová specialistka a zakladatelka odborného nutričního poradenství a rodičům pomáhá při zavádění prvních příkrmů nebo v situacích, kdy jejich děti odmítají jíst.

Dětská nechuť k jídlu může mít mnoho příčin. Kromě vzhledu, vůně a struktury je důležité vnímat i pozitivní a negativní asociace spojené se stolováním, zážitky spojené s konkrétní potravinou, nebo i to, jaká jídla jí zbytek rodiny a jaké stravovací návyky dítě u rodičů a sourozenců vídá.

Všímáte si dvojího metru? Otce vynáší do nebes, dřina matky je samozřejmostí

Po mateřských stopách

Michaela pomáhá dětem s překonáváním strachu z nových pokrmů a motivuje je k ochutnávání nových chutí a jídel. Cílí na to, aby rodinné stolování bylo příjemnou chvílí pro všechny členy rodiny. Rodičům se snaží pomoct najít pochopení, proč jejich potomci odmítají jíst nebo jsou v jídle selektivní.

Michaela zdůrazňuje, že stravování dětí je mnohem více než jen akt přijímání potravy: „Jídlo je pro děti multismyslový zážitek,“ vysvětluje a poukazuje na význam předkládání různorodých chutí a textur již od útlého věku.

Zapojte děti do přípravy

Michaela nabízí také pár tipů, jak rychle a jednoduše udělat jídlo pro děti atraktivnějším. Děti bychom prý měli ze začátku nechat zkoumat potraviny rukama, nechat je pokrm očichat, třeba i olíznout a pak klidně ani nespolknout. S prvními příkrmy se děti zkrátka musí seznámit.

Starší děti pak můžeme i zapojit do přípravy pokrmu. Rozhodně bychom ale neměli děti do jídla nutit, slibovat jim po dojedení dezert nebo nabízet další alternativy jen proto, aby něco snědly.

Věty typu „dokud to nedojíš, tak se od toho stolu nehneš“ jsou přitom v domácnostech naprosto běžné. Jediné, k čemu takové příkazy mohou směřovat, to jsou poruchy příjmu potravy v pozdějších letech.

Anketa

Má vaše dítě problémy s přijímáním potravy?
Ano, téměř pořád
52,3 %
Ano, občas je vybíravé
23,5 %
Ne, zbaští takřka všechno
18,6 %
Nemám děti, nemám problém
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2623 čtenářů.

Míša v podcastu apeluje na rodiče, aby edukovali sebe i své děti o důležitosti kvalitní stravy. Dětí s obezitou neustále přibývá a mnoho lidí se s ní nevypořádá po zbytek života. Vštípením zdravých stravovacích návyků v dětství tomu lze předcházet.

Celý rozhovor si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám