Hlavní obsah

Nelítostné taktiky expartnerů během rozvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvod je často jednou z nejvíce stresujících a emocionálně náročných životních událostí, které může člověk zažít. Ještě komplikovanější může být, když jeden z partnerů, nebo dokonce oba se rozhodnou jednat nečekaně a využít nelítostné taktiky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bez ohledu na to, jestli jste si v poslední době nerozuměli nebo si prošli složitým obdobím, nejspíš máte dál pocit, že je ve vašem ex stále něco dobrého, a uvnitř je stále ten stejný člověk, do kterého jste se zamilovali.

Pak ale na stole leží rozvodové papíry a vše je jako po mávnutí kouzelné hůlky. I když je to těžké, musíte se připravit na to, co může přijít. A s jakým chováním se podle blogu koučky Cindy Holbrookové musejí lidé ze strany svého bývalého partnera často vyrovnávat.

1. Odstřihnutí

Bývalí partneři nemají často žádný soucit ani úctu k vašim pocitům a hodnotám. Rozhodli se, že se chtějí rozvést, a dost možná se vám to ani neodvážili říct z očí do očí, místo toho vám poslali SMS, e-mail nebo dopis.

Také se možná chovali, jako by mezi vámi dvěma bylo všechno perfektní, ale najednou následovaly rozvodové papíry. Možná vám navíc odmítají sdělit své důvody k rozvodu nebo s vámi dokonce nechtějí mluvit o vyrovnání.

2. Předvádění se

Váš bývalý nebo bývalá má milenku či milence a užívají si života nebo to tak alespoň vypadá. Zveřejňují obrázky nové lásky na sociálních sítích a označují místa, kam jste s nimi chtěli jít vy.

Váš ex představuje svoji novou lásku přátelům a chlubí se tím, o kolik jsou lepší než vy. Možná se dokonce zasnoubili a zaplavili své sociální sítě obrázky s kolosálním diamantovým prstenem.

Dětem je řečeno, že mají nového rodiče ve snaze přestavět rodinu tak, jak to chtějí se svým novým partnerem, zatímco vy se cítíte rozzuření a nešťastní.

Je vám zle a jste unavení z toho, že je vidíte spolu, a neustále se ptáte sami sebe, proč se s novým milencem zachází lépe než s vámi. Máte pocit, že nový partner vašeho bývalého partnera přebírá váš život. Především však nedokážete pochopit, jak se váš bývalý mohl tak rychle přenést přes váš vztah.

Emoce, které dokážou zničit vztah

Vztahy a sex

3. Hra s penězi

Váš ex může také hrát všechny druhy her ohledně peněz. Někteří jedinci mají z nějakého důvodu pocit, že jakmile je rozchod definitivní, nic vám nedluží a alimenty na děti vnímají jako peníze, které jsou pro vás, a ne pro ně.

Mohou dokonce skrývat majetek, aby vám dali méně při vypořádání, přestanou platit hypotéku a další služby.

V těchto chvílích se můžete cítit zneužití, protože jste věřili, že bylo společné rozhodnutí, že převezmou většinu manželské finanční odpovědnosti.

4. Tyranské chování

Mezi časté chování rozvádějících se párů patří také to, že jeden toho druhého viní ze všeho zlého, co se v jejich vztahu událo.

Tvrdí, že si příliš stěžujete, jste negativní. Pokud jsou narkomani nebo alkoholici, tvrdí, že jste je k tomu dohnali. Dávají vám ultimáta typu: „Tohle podepiš, nebo ode mě nikdy neuvidíš ani korunu.“ Nebo: „Pokud nesouhlasíš s mými podmínkami, budu to roky táhnout soudem a ty s tím nemůžeš nic dělat.“

Mohou si také nárokovat, že dokud vám platí hypotéku, mají privilegium si nechat klíč od vašeho domova a mohou tak kdykoliv narušit vaše soukromí, když nejste doma.

Věříte, že je v jejich moci dělat věci, kterými vyhrožují, protože mají tak silnou osobnost a mohou ostatním připadat okouzlující. Jejich šikana vás děsí.

5. Gaslighting: Zákeřná manipulace

Šíří o vás ošklivé fámy ve snaze, aby lidé zpochybnili vaše duševní zdraví. Tiše vám řeknou něco, co vás rozčílí. Ve vzteku začnete křičet a nadávat, takže vypadáte jako člověk, o kterém všem říkají, že jste.

Selektivně vynechávají informace nebo je spřádají ve svůj prospěch. Mohou se dokonce pokusit přesvědčit soudy, že jste lhář a máte násilnické sklony, zatímco oni jsou v roli oběti.

Jste vyděšení a divíte se, jak jim lidé mohou věřit. Mohou vás dokonce přimět, abyste pochybovali o svém duševním zdraví a vzpomínkách. Cítíte se zrazeni některými z vašich nejbližších přátel, kteří věří jejich zlomyslným lžím. Zjistíte, že se bojíte, a cítíte se velmi sami.

Jak si zachovat chladnou hlavu?

  • Veďte si deník. Zaznamenejte jakýkoliv kontakt s vaším expartnerem nebo expartnerkou. Zapište si věci ihned, jakmile se stanou. Zaznamenejte také to, co jste oba během interakce řekli a udělali.
  • Blokujte jejich sociální média. Řekněte své rodině a přátelům, že nechcete vědět, co váš bývalý dělá nebo s kým to dělá.
  • Buďte asertivní. Přemýšlejte o situacích, které mohou nastat, a vytvořte si na každou situaci prohlášení, které můžete říci klidně a účinně, například: „Ozvu se později.“
  • Odejděte, pokud se věci začnou kazit. Tím získáte kontrolu a pomůže vám to udržet si jasnou mysl.
  • Obklopte se podporou, jako je rodina, přátelé, rozvodový kouč nebo terapeut. Především vězte, že nejste sami a nejste první, kdo si tím prošel, přežil to a vytvořil si šťastnější život po tomto stresujícím období.

Anketa

Jak probíhal váš rozvod?
Rychlý a bezbolestný. Zůstali jsme přátelé
8,9 %
Nebylo to hezké období, ale dokázali jsme se domluvit
15,4 %
Rozvod nás zcela odcizil. Nevycházíme spolu dodnes
47 %
Rozvod jsem nezažil/a
28,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2935 čtenářů.

Proč byste neměli nikdy nikoho prosit, aby zůstal

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám