Hlavní obsah

Italské matky se bouří proti tříměsíčním prázdninám potomků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italské matky sepsaly petici proti abnormálně dlouhým prázdninám. Jejich děti letos strávily doma více než 14 týdnů, do lavic se vrátily až 18. září. Nejdelší prázdniny z celé Evropy řadu z nich každoročně nutí vzdát se svých příjmů, protože se musí věnovat svým potomkům. Společně s organizacemi WeWorld a Mammadimerda zatím získaly na 30 000 podpisů.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco děti mají z dlouhých prázdnin radost, pro pracující matky je to velká zátěž

Článek

Pro mnohé z matek je finančně výhodnější v létě nepracovat než platit za drahé tábory.

„Abych zvládla letní měsíce, rozhodla jsem se, že v létě nebudu pracovat a vzdám se svého platu. Mám tři děti a letní centra jsou neúměrně drahá, takže ztráta je menší, když nepracuji,“ uvedla jedna z podepsaných matek ve vyjádření, které uveřejnil italský server Luce!

Petice má za účel prosadit nový školní kalendář, který by lépe vyhovoval potřebám rodin. Změny se týkají hlavně měsíců června a července, kdy by školy měly zůstat stále otevřené. Celkový počet volných dní by přitom zůstal stejný, jen by byly v průběhu roku více rovnoměrně rozloženy.

Jak nastartovat hlavu po prázdninách

Děti

Matky také zdůraznily, že po dlouhé pauze dochází ke zhoršení dovedností a že extrémně dlouhá letní pauza prohlubuje sociální nerovnosti mezi dětmi. Ty ze sociálně slabších rodin zkrátka nemají finance na kvalitní volnočasové aktivity.

Petice obsahuje i další požadavky, mimo jiné zavedení povinné denní výuky pro studenty ve věku 3 až 14 let.

Prázdninoví rekordmani v Evropě

Délka i termín prázdnin v jednotlivých evropských státech se liší. Bývají dlouhé od pěti týdnů až po tři měsíce.

Rekordně dlouhé prázdniny mají tradičně Italové, jejichž děti byly letos doma od 8. června až do 17. září. Naopak extrémně krátké volno, pouhých pět týdnů, měli školáci ve švýcarském Aargau. Ve škole nebyli jen od 8. července do 13. srpna.

Anketa

Vadily by vám tříměsíční letní prázdniny?
Ano
66,7 %
Ne
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10260 čtenářů.

Jak poznat, že je vaše dítě přetížené

Děti

Tipy nejen pro studenty, jak se efektivněji učit

Děti

Reklama

Související témata:
Školní prázdniny

Výběr článků

Načítám