Hlavní obsah

Jak poznat, že je vaše dítě přetížené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový školní rok je v plném proudu a s ním kromě klasické výuky i řada sportovních či jiných zájmových kroužků pro děti všeho věku. Nejeden rodič se tak rázem stává logistickým pracovníkem či dopravcem, který vozí často nejen svá dítka z místa na místo ve snaze zajistit jim řádný mimoškolní program. Jenže taková zátěž může dítě velmi brzy stresovat a přetížit.

Foto: Profimedia.cz

Ať už sami naplánujete dítěti mimoškolní aktivity, nebo jen vyhovíte jeho přání, uvědomte si, že vždy je třeba mít volný čas jen pro sebe. Jinak se brzy dostaví únava a vyčerpání.

Článek

Nejeden rodič již před letními prázdninami vehementně shání možnosti různých kroužků či nepovinných skupin v rámci školy i mimo ni, jen aby se jeho potomek někde po škole vyřádil a neměl moc volného času na zlobení.

Jakkoli je taková aktivita pro dítě prospěšná, je třeba myslet na to, že i činnosti, které potomka baví, ho mohou velmi snadno přetížit, je-li jich příliš mnoho.

Jak poznat, že už je toho na naše dítě jednoduše moc, a možná dokonce bojuje se stresem?

1. Nemá v týdnu žádné volné odpoledne

Pokud má vaše dítě každé odpoledne ve školním týdnu obsazené nějakým kroužkem, je to podle vás možná záslužné, z hlediska odborníků už je to ale přehnané.

„Aby se dítě cítilo v pohodě a dobře, je potřebné, aby mělo během týdne alespoň jedno volné odpoledne, ideálně ještě více – a to jak na dohánění úkolů, na které v obsazených dnes nezbyl čas, tak i na schůzky s kamarády nebo jen tak pro sebe a své soukromé záliby či hry,“ uvádí pro server Yourtango vychovatelka, spisovatelka a sociálně-emocionální mentorka pro děti a dospělé Cyndera Quackenbushová.

Jak dodává, potřebný volný čas nabídne dítěti nejen uvolnění, ale i prostor k rozvíjení fantazie, a to, i když se třeba občas jen nudí.

Děti se mají hýbat s mírou a radostí. Ne s vidinou medaile na olympiádě

Děti

2. Chaotické večeře na cestách

Jak byste popsali čas večeře strávený s rodinou? Jíte všichni společně, nebo naopak rychle, abyste se mohli všichni věnovat něčemu jinému? Nebo snad dokonce v autě cestou domů z kroužku?

„Pokud hodně cestujete z místa na místo, je dost pravděpodobné, že odpolední či večerní jídlo tvoří tzv. rychlovky, mnohdy konzumované přímo v autě. Ani jedno z toho dítěti na klidu a pohodě nepřidá. Naopak možnost zastavit se u společné večeře a popovídat si s ostatními o tom, jaký byl jejich den, mu dává pocit bezpečí, stability a spojení s rodinou,“ popisuje odbornice.

3. Domácí úkoly vypracovává „po cestě“

Má-li toho dítě po škole hodně, je jasné, že není dostatečný prostor na povinnosti ve formě domácích úkolů. Kdy jindy je tedy dělat než třeba při jízdě z kroužku domů později večer?

Pokud se z toho stane pravidlo, je to nejen znakem, že vaše dítě je opravdu přetížené mnoha úkoly a povinnostmi, stejně tak to zavdává „prostor“ na zbytečné chyby, které se pak mohou projevit na prospěchu.

Anketa

Kolik volného času pro sebe má vaše dítě po škole?
Žádný, každé odpoledne má nějakou pravidelnou aktivitu či kroužek.
7,2 %
Jedno odpoledne.
20 %
Dvě až čtyři odpoledne v týdnu.
61,9 %
Dostatek, po škole žádné kroužky nemá.
10,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1652 čtenářů.

4. Nemá čas na to „nic nedělat“

Nejeden rodič má často dojem, že volný prostor nabádá k tomu, dělat hlouposti, a tak při sebemenším náznaku nicnedělání dítěti čas něčím vyplní.

Jenže právě občasné volno a možnost nedělat nic jsou právě to, co každý z nás potřebuje, abychom si odpočinuli, popřemýšleli a naučili se být sami se sebou. U dětí je to obzvlášť potřebné.

5. Vypadá unaveně, smutně

Aby se neházela vina jen na rodiče, i děti samy si často naplánují řadu aktivit, na které prostě chodit chtějí. V tu chvíli je pak na rodiči, aby zajistil a vysledoval, kdy už je toho příliš. Stejně tak, aby potomkovi vysvětlil, že i mimoškolní aktivity je třeba rozdělovat a omezovat, nezbude-li čas na utříbení myšlenek, zklidnění a pohodu.

Protože pak se objeví stres, neustálá únava či smutek, které se ve výsledku promítnou nejen v oblibě či výkonu v kroužcích, ale později i ve zdraví dítěte.

Poradna: Jak neznechutit dětem školu hned na začátku, a přitom být jako rodič v pohodě

Děti

6. Nemá čas na hraní

Pokud má dítě vyplněný každý den strukturovaným učením a aktivitami, které ho ne vždy baví, nemá často prostor na obyčejné hraní. Jenže právě to mu dovoluje spojit se se svým vlastním já, využívat fantazii a získávat schopnosti, které mu později pomohou řešit nejeden životní problém.

„Pravdou je, že hra je jednou z nejpokročilejších metod, kterou příroda vynalezla, aby umožnila lidskému mozku se vyvíjet a vylepšovat,“ tvrdí zakladatel neziskové organizace National Institute for Play, která se snaží mimo jiné o osvětu a informování společnosti o tom, že hra vytváří emocionálně zdravé a kompetentní jedince.

Společné hraní s rodiči nenahradí sebelepší hračka

Děti

7. Jste sami v časové tísni kvůli dětskému rozvrhu

Čím menší dítě je, o to víc se veškeré jeho aktivity odvíjejí krom jiného od toho, jak moc jsou jeho rodiče ochotni ho na ně dopravovat. Jedním z faktorů, které dávají jasně najevo, že vaše dítě toho má až moc, je jednoduchý fakt, že kvůli jeho mimoškolnímu rozvrhu a dovozu z kroužků a na kroužky vy sami nestíháte nic jiného a trávíte veškerý svůj volný čas v autě nebo hromadné dopravě.

Dopřejte proto volný čas nejen svému dítěti, ale i sami sobě. A pokud chce vaše dítě dobrovolně dělat a zkusit všechno, jste to právě vy, kdo by ho v tom neměl omezovat, ale zároveň by mu měl vysvětlit, jak je důležité mít volný čas jen pro sebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám