Hlavní obsah

I strava může zvýšit šance na otěhotnění

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S odkládáním rodičovství na později přibývá žen, které mají problém s otěhotněním. Tyto ženy by často udělaly cokoliv, aby daný stav zvrátily. Podle odborníků přitom ženě může pomoci i změna stravování či skoncování s kouřením. Potvrdila to i rozsáhlá studie amerických vědců, kteří zanalyzovali data více jak 18 000 žen toužících po miminku.

Foto: Profimedia.cz

Speciální dieta dokáže pozitivně ovlivnit ovulaci a tím zvýšit šance na otěhotnění.

Článek

Z výsledků studie jasně vyplynulo, že speciální dieta dokáže pozitivně ovlivnit ovulaci a tím zvýšit šance na otěhotnění, a to nejen u žen s nadváhou, ale například i se syndromem polycystických ovarií.

„Ideální strava by měla obsahovat co nejméně jednoduchých sacharidů, a naopak co nejvíce obilovin a celozrnných potravin, jako je quinoa, špalda apod. Jde o to, že potraviny s nízkým glykemickým indexem snižují produkci inzulinu, což velmi pozitivně působí na plodnost ženy,“ vysvětluje pro CNN Alan B. Copperman, ředitel reprodukční endokrinologie a léčby neplodnosti z amerického Mount Sinai Medical Center.

Zvýšit šanci na otěhotnění u žen s poruchou ovulace také mohou plnotučné mléčné výrobky.

Podle výzkumu společnosti Chavarro a Willett mléčný tuk obsahuje specifické hormony, které dokážou podpořit ovulaci. Je ale zapotřebí hledět i na fakt, že tučnější výrobky jsou kaloričtější, proto je dobré hlídat jejich zkonzumované množství, případně z jídelníčku vyřadit jiné potraviny bohaté na tuky či škroby.

Strava ale může sehrát důležitou roli i z pohledu úspěšnosti umělého oplodnění. Jak například ukázal nedávný výzkum, středomořská strava může pomoci zvýšit šance na úspěšné těhotenství po IVF.

Co by mělo tvořit základ jídelníčku ženy toužící po miminku?
Ovoce, zelenina, celozrnné potraviny, ryby a mořské plody.
Další příznivé potraviny
Potraviny bohaté na kyselinu listovou, vitamin B12 a vitamin D, plnotučné mléčné výrobky, sója, rostlinné oleje (olivový nebo řepkový), ořechy a další potraviny bohaté na rostlinné bílkoviny (fazole).
Čemu se naopak vyhnout
Trans mastným kyselinám, červenému masu, vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, nadměrnému množství jednoduchých sacharidů, sladkým nápojům.

Důležitá hmotnost ženy

V úspěšnosti početí je důležitá i zdravá hmotnost ženy. Pokud žena s nadváhou sníží váhu o 5–10 %, opět se u ní mohou zvýšit šance na početí.

Nadváha totiž může ovlivňovat kvalitu vajíček, nerovnováhu hladiny inzulinu, nerovnováhu hormonů – testosteronu, FSH a LSH (hormony řídící růst folikulů a ovulaci).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám