Hlavní obsah

Šest bylin na podporu plodnosti

Právo, Zdena Nováčková

Řada párů stále častěji odkládá početí potomka na pozdější čas. To ale může způsobit problémy s otěhotněním jak u žen, tak u mužů. Dobrou prevencí je zdravý životní styl, který zahrnuje kvalitní stravu, pohyb, ale i dostatečnou relaxaci a spánek. Podpořit svou reprodukční kondici můžete samozřejmě i vhodnými doplňky stravy, ale pomoc se dá najít také v přírodě.

Foto: Profimedia.cz

Lékořice se nejčastěji užívá formou nálevu, kdy se pijí dva až čtyři šálky denně. Využívá se v gynekologii, protože má silné protizánětlivé účinky.

Článek

Ptačí jeřáb - podpoří plodnost ženy

Latinský název tohoto pro ženy velmi užitečného stromu je Sorbus aucuparia. Nejčastěji se z něj sice sbírají plody, tedy jeřabiny, ale pro podporu otěhotnění a zdraví ženských orgánů jsou podstatné květy a pupeny.

Květy ptačího jeřábu v době plného rozkvětu obsahují přírodní látky podobné ženským hormonům. Připravuje se z nich nálev (jedna čajová lžička sušených květů na sklenici vody), který se pije třikrát denně před jídlem. Pupeny ptačího jeřábu podporují hormonální rovnováhu u žen, harmonizují menstruační cyklus, podporují plodnost a kvalitu vajíčka.

Foto: Profimedia.cz

Ptačí jeřáb je pro ženy velmi užitečný strom, ze kterého se nejčastěji sbírají plody, tedy jeřabiny, ale pro podporu otěhotnění a zdraví ženských orgánů jsou podstatné květy a pupeny.

Kotvičník - afrodisiakum pro obě pohlaví

Tuto báječnou rostlinu nám příroda umožňuje využít dokonale – pomáhá celá, tedy jak listy, tak kořeny a květy. Tribulus terrestris neboli zelená viagra je silné afrodiziakum pro obě pohlaví.

Kotvičník vykazuje řadu příznivých účinků na tělo, zejména pro jedince kolem čtyřiceti let, protože podmiňuje zvýšení hladiny testosteronu a estrogenů, tedy tvorbu mužských i ženských pohlavních hormonů. U žen zvyšuje plodnost, podporuje dozrávání vajíček.

U mužů zlepšuje potenci a příznivě působí na tvorbu spermií. Zároveň látky obsažené v rostlině zlepšují stav prostaty, která je mnohdy příčinou problémů s erekcí. Obvyklé je užití kotvičníku formou tinktury nebo prášku formou nálevu.

Čaj: Jednu polévkovou lžíci rostliny rozemleté na prášek zalijete čtvrt litrem studené vody a louhujete do druhého dne, potom necháte projít varem. Pije se přibližně tři čtvrtě litru během dne.

Byliny nebo bylinné extrakty obvykle působí jemně a při dlouhodobém užívání jsou i účinné, jen si musíte dát pozor na dávkování a frekvenci jejich užívání. Jde totiž o individuální záležitost. Na čem tedy závisí stanovení účinné dávky právě pro vás?

  • Dávka se mění v závislosti na vaší tělesné váze.
  • Je třeba posoudit i váš aktuální zdravotní stav nebo závažnost vašich zdravotních potíží.
  • Důležité je vzít v úvahu i současné užívání konkrétních medikamentů, případně jiných bylin nebo potravinových doplňků a vitamínů.
  • Roli hraje i stravování, životospráva, životní styl atd.

Zlatým pravidlem je, pokud nemáte žádné doporučení od odborníka, vždy se začíná od menších dávek. Pro účinnost fytoterapie je rozhodujícím faktorem pravidelnost a dostatečně dlouhá doba užívání (tj. od čtyř týdnů až po několik měsíců podle dané rostliny a intenzity problémů). Při dlouhodobém užívání konkrétní byliny se vždy poraďte s odborníkem, obzvláště pokud pravidelně berete léky.

Foto: Profimedia.cz

Kotvičník

Dub letní - chrání pohlavní ústrojí

Síla kůry a pupenů tohoto krásného stromu (Quercus robur) tkví především v tom, že umí bránit přestupu bakteriální nákazy z trávicího ústrojí do oblasti močových cest a pohlavních orgánů, což se stává poměrně často. Tím zvyšuje obranyschopnost pohlavního ústrojí, které je pak v dobré kondici k otěhotnění.

Z pupenů dubu se připravuje účinná tinktura, kůra kmene stromu se může užívat formou odvaru nebo rozemletá na prášek.

Andělika čínská - ženšen pro ženy

Téhle vynikající rostlině s latinským názvem Angelica sinensis se také říká ženský ženšen. Už z toho je vidno, že stejně jako ženšen patří mezi silné antioxidanty.

Extrakt z kořene přispívá k rovnováze ženských hormonů, podporuje zdravou produkci progesteronu i činnost žláz s vnitřní sekrecí. Pomáhá také proti vysoušení poševní sliznice, což ocení zejména ženy v přechodu. Extrakty z této byliny celkově posilují imunitní systém a zbavují tělo škodlivých látek.

Pozor! Anděliku čínskou by neměli užívat lidé, kteří mají potíže se srážlivostí krve a berou třeba warfarin.

Foto: Profimedia.cz

Angelika čínská

Dangšen - posiluje sexuální aktivitu

Codonopsis pilosula nebo také pazvonek chloupkatý je často srovnávaný s ženšenem. Zpracovává se především kořen, ale dají se užívat i čerstvé listy rostliny.

Dangšen zvyšuje imunitu a posiluje sexuální aktivitu u obou pohlaví, zlepšuje potenci, posiluje nervovou soustavu a celkově stimuluje povzbuzení krevního oběhu. Rostlina pochází z Asie, ale dá se pěstovat i v našich klimatických podmínkách, jen se musí chránit před mrazy.

Lékořice lysá - Proti zánětům

Jde o trvalku s dřevnatým lysým oddenkem, právě ten se sbírá pro léčebné účely. Její latinský název zní Glycyrrhiza glabra a využívá se v gynekologii, protože má silné protizánětlivé účinky. Ty působí i jinde po těle, například na revma, záněty žaludku, průdušek apod.

Lékořice se nejčastěji užívá formou nálevu, kdy se pijí dva až čtyři šálky denně. Silnější koncentrace účinných látek je v tinktuře, která zaručuje i přesnější a příjemnější dávkování.

Bylinné kúry

Regeneraci pohlavních orgánů můžete podpořit i speciálně připravenými kúrami. Bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje pro muže kúru obsahující komplex bylin – dangšen, maralí kořen, dub, kotvičník a březové jehnědy. Dojde k celkovému posílení potence, k regeneraci pohlavních orgánů, zklidnění psychiky a určitému omlazení organismu.

Pro ženy je vhodná zase léčebná kúra z jeřábu ptačího, anděliky, lékořice, maliníku, měsíčku, kopřivy, kontryhele a červeného jetele. Tyto byliny celkově regenerují ženské orgány, udržují hormonální rovnováhu, zajišťují hladký průběh menstruačního cyklu, poskytují optimální fyzickou a psychickou relaxaci.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám