Hlavní obsah

Podle lékařů neměla přirozeně otěhotnět. Její dcery jsou důkazem, že se mýlili

Novinky, bok

Pětatřicetiletá Hannah Carpenterová z Ipswiche v anglickém hrabství Suffolk toužila stejně jako mnoho jiných žen po vlastním dítěti. Její zdravotní stav jí ale dle lékařů nedovoloval přirozené otěhotnění. Navzdory všem a všemu se jí to ale nakonec podařilo. A dokonce dvakrát.

Foto: Profimedia.cz

Mladá žena podle lékařů neměla kvůli svému zdravotnímu stavu šanci přirozeně otěhotnět. Dvakrát potvrdila, že se mýlili. Ilustrační foto

Článek

Paní Hannah se snažila přirozeně otěhotnět déle než rok. Poté s manželem navštívili odborníky, kteří zjistili příčinu jejich nezdaru. Žena trpěla tzv. syndromem polycystických ovarií (onemocnění, jehož hlavní příčinou je nerovnováha v produkci mužských a ženských hormonů. Projevuje se například nadměrnou tvorbou cyst na vaječnících, tloustnutím, nadměrným ochlupením či nepravidelnou menstruací).

I po téměř nulové šanci na přirozené otěhotnění a donošení potomka, i kvůli téměř neexistující menstruaci, se ale pár nevzdal a dalších osm let se snažil o dítě jinými způsoby, i pomocí umělého oplodnění.

Výsledkem ale bylo jen další zklamání a jeden velmi ošklivý potrat. Manželé se začali smiřovat s faktem, že vlastní dítě mít nebudou.

Nečekané těhotenství 

Aby se žena alespoň trochu odreagovala a vzpamatovala ze všech nepříjemností, začala chodit cvičit, aby zhubla nějaká přebytečná kila. Po několika měsících a asi 20 shozených kilogramech k překvapení všech zjistila, že je těhotná.

„Zhubla jsem něco málo už dříve, ale nikdy to na nic nemělo vliv,” uvedla pro Daily Mail Hannah. Lékař, který její těhotenství následně potvrdil, rovněž dodal, že právě úbytek váhy mohl stát za úspěšným otěhotněním.

„Když trpíte syndromem polycystických ovarií (vaječníků), vaše hormony nejsou v rovnováze. To, že jsem výrazněji zhubla, tuto rovnováhu asi znovu nastolilo,” dodala žena.

S manželem tak byli nepředstavitelně šťastní, když se jim v lednu roku 2016 narodila dcera Nancy. Jejich štěstí se ale mělo brzy znásobit. Stalo se tak téměř o dva roky později, kdy Hannah porodila druhou dceru Dorothy.

„Byla jsem v šoku. Po porodu Nancy se vše vrátilo do zajetých kolejí a já znovu přestala menstruovat,” popisuje situaci. I její ošetřující lékařka jí narovinu řekla, že šance na další otěhotnění jsou mizivé. Opět se všichni spletli.

Celý příběh se dostal do povědomí poté, co zaměstnanci tělocvičny Hannah nominovali na cenu, která by se dala volně přeložit jako Nejinspirativnější člen klubu. Tuto cenu Hannah nakonec i vyhrála.

„Když trpíte syndromem polycystických ovarií, je mnohem složitější a namáhavější zhubnout, ale stojí to za to. Já to nevzdala,” dodala na závěr spokojená matka dvou dcer.

Reklama

Výběr článků

Načítám