Hlavní obsah

Procházky s kočárkem a cvičení s dítětem. Jak si zachovat kondici v mateřství?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cvičení pro maminky získává na popularitě. Ženy po porodu chtějí být fit, ale starost o děti jim často návrat k pohybu komplikuje. Příběhy z první ruky, tipy na zapojení dětí do cvičení i odpověď na otázku, jak najít během rodičovství čas a chuť k pohybu, to vše zjišťovaly moderátorky od hostující Báry, maminky tří kluků a majitelky dámských fitness klubů.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mámy chtějí být fit. Jak si ale udržet formu mezi plenkami a pohádkami? V podcastu Po mateřských stopách se Tereza a Žaneta tentokrát bavily o pohybu v mateřství. Jak přemoci lenost? Čím a kdy začít? A jak pro cvičení nadchnout i děti? Na jejich dotazy odpovídá Barbora Makošová.

„Nebojte se zapotit, protože pot je pláč tuku,“ vtipkuje Bára, trojnásobná matka, která vnímá svůj každodenní maraton za dětmi jako přirozenou formu cvičení. Tato filozofie pomáhá maminkám přijmout nejen proměny svého těla po porodu, ale i najít radost v malých věcech, jako je hra na schovávanou, sbírání hraček po obýváku nebo tlačení kočárku.

Moderní rodičovství na sítích. Inspirace i dezinformace číhají na matky i děti ze všech stran

Po mateřských stopách

Krušné začátky dokážou člověka odradit. První běh, během kterého vás píchá v boku, nekončí většinou záplavou pozitivních emocí. Jak ale sama Bára tvrdí, pohyb je návykový, a jakmile ho děláte správně, vrátí vám to i s úroky - lepším zdravím, endorfiny a chutí do dalšího pohybu.

Kondiční procházky s kočárky

Bára popisuje, jak využívá každodenní procházky s kočárkem jako příležitost ke cvičení. Její tip s tlačením kočárku třemi prsty nejen zlepšuje postoj, ale i zapojuje více svalů. „Když se chtějí děti honit, chci, abych se za nimi dokázala rozběhnout,“ tvrdí Bára. Držet si kondici chce každopádně nejen pro své děti, ale především sama pro sebe.

„Chceš být silný jako medvěd?“ ptá se Bára svého syna, který miluje zvířata, když ho chce motivovat ke cvičení. Do rukou mu pak dá váleček, aby mohl cvik správně provést a aby si to celé více užil. Pohyb s dětmi může být nejen formou fyzické aktivity, ale i hrou a způsobem, jak posílit rodinné vazby. Skutečným klíčem je dle Báry zapojení děti do cvičení tak, aby to byla zábava pro všechny.

V závěru rozhovoru Bára vypráví o své cestě k podnikání, zkušenostech s maminkami a jejich výmluvách, proč nemohou cvičit, ale také o motivaci pro všechny, které se k pohybu po porodu teprve odhodlávají.

Dnešní epizodou provázejí moderátorky Tereza Rakoušová a Žaneta Stratílková. Celý rozhovor si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám