Hlavní obsah

Žytomyrskou oblast u hranic s Běloruskem zasáhly střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Území ukrajinské Žytomyrské oblasti u hranic s Běloruskem zasáhly v úterý rakety, informují tamní úřady. Agentura Interfax s odkazem na zástupce regionu informovala o dvou výbuších. Na celé Ukrajině je nyní vyhlášen letecký poplach. Zpráva přichází krátce po explozích na Rusy okupovaném Krymu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské město Žytomyr (Žitomír) ve středu Žytomyrské oblasti.

Článek

„Pozor! Jsou potvrzeny dvě exploze v důsledku raketového útoku na území Žytomyrské oblasti,“ napsal na sociální síti Telegram náčelník žytomyrské vojenské správy Vitalij Bunečko. Později potvrdil, že byly střely vypáleny z Běloruska.

Podle nezávislé ukrajinské novinářky Olgy Tokariukové to odpovídá ruským plánům. „V posledních dnech Rusko přivezlo na běloruská letiště značné množství vybavení s plánem vypálit více střel na Ukrajinu,“ napsala novinářka v úterý na Twitteru.

Zprávy o útocích na Žytomyrskou oblast přicházejí jen pár hodin po explozích na Krymu.

V úterý ráno nejprve na severu poloostrova vybuchl muniční sklad ve vesnici Majskoje, jak informovala agentura RIA Novosti s odvoláním na místní úřady. Později se objevily i zprávy o výbuších na letecké základně Hvardijske (Gvardějskoje) nedaleko Simferopolu.

Další exploze na Krymu. Nad vojenským letištěm u Simferopolu stoupá dým

Evropa

Ukrajinci se k nim nepřihlásili, ale šéf kanceláře prezidenta Zelenského naznačil, že probíhá „operace ‚demilitarizace‘, která neskončí, dokud nebude od okupantů osvobozena celá Ukrajina.

Ukrajinské letectvo později na Twitteru zveřejnilo záběry z výbuchu letecké základny Hvardijske (Gvardějskoje).

Demilitarizujeme, oznámil po explozích na Krymu Kyjev

Zahraniční

V důsledku explozí v Žytomyrské oblasti, jež sousedí s Běloruskem, je na celé Ukrajině vyhlášen letecký poplach.

Reklama

Výběr článků

Načítám