Hlavní obsah

Ztlumme vytápění o 1 °C, zbavme se závislosti na Rusku, radí energetická agentura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Evropané by měli snížit teplotu ve svých domovech o jeden stupeň, pokud chtějí ušetřit za plyn a snížit závislost na ruském dovozu. S takovým doporučením vyrukovala Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v rámci rozsáhlého desetibodového plánu pro evropské vlády.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) Fatih Biroll

Článek

Plán zahrnuje například nahrazování ruského plynu dodávkami z alternativních zdrojů, snižování spotřeby plynu, urychlení projektů pro výrobu solární a větrné energie či maximalizaci výroby elektřiny z bioenergie a jádra.

Evropská unie je schopna do jednoho roku snížit dovoz zemního plynu z Ruska o více než třetinu, a to prostřednictvím opatření, která by byla v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu (Green Deal).

Rusko energie využívá jako zbraň

Úprava termostatů v domácnostech o 1 °C by během jednoho roku ušetřila přibližně 10 miliard metrů krychlových plynu.

Takový krok může znít jako zbytečný, ale kdyby byla spolu s ním implementována i ostatní doporučení, znamenalo by to úsporu celkového ruského dovozu plynu ve výši 155 miliard metrů krychlových.

Rusko míří na další ukrajinskou jadernou elektrárnu

Evropa

„Využívání zdrojů zemního plynu jako ekonomické a politické zbraně v případě Ruska ukazuje, že Evropa musí uskutečnit rychlé kroky, aby byla připravena čelit velké nejistotě ohledně dovozu ruského plynu v příští zimě,” uvedl šéf IEA Fatih Birol.

„Desetibodový plán IEA nabízí praktické kroky ke snížení závislosti Evropy na dovozu ruského plynu o více než třetiny během roku. Zároveň podporuje přechod k čisté energii, a to bezpečným a dostupným způsobem,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám