Hlavní obsah

Zoufalý Putin prohrává válku, která se mu šeredně vymstí, tvrdí šéf britské tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin je zoufalý. Prohrává válku s Ukrajinou doma i v zahraničí a čelí potenciální vzpouře, protože „vyčerpaným“ vojákům docházejí zásoby a munice. V projevu pro britský think-tank Royal United Services Institute (RUSI) to má říci ředitel britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming.

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

V projevu má Fleming zdůraznit ztráty, které Rusko během několikaměsíčních bojů utrpělo, a „ohromující“ náklady na válku, v níž se počáteční úspěchy Moskvy zvrátily.

Ruské síly jsou podle jeho názoru vyčerpané a nedávná mobilizace vykazuje známky zoufalství. „Víme - a vědí to i ruští velitelé na místě -, že jim docházejí zásoby a munice,“ uvedl Fleming. Ruská armáda je vyčerpaná a Rusko se stalo závislým na vězních a nezkušených brancích, aby pomohli obnovit vyčerpané počty na frontové linii.

Válka se Putinovi „ošklivě vymstí“, protože Rusové se zoufale snaží vyhnout tomu, aby byli povoláni do jeho „války“. Navzdory tvrzením o „nevyhnutelném ruském vojenském vítězství“, které šéf Kremlu pronesl na počátku invaze, „je jasné, že se situace na bojišti obrací“, uvedl Fleming.

Rusové podle jeho slov „to také začali chápat“ a začínají si uvědomovat, „jak špatně Putin situaci vyhodnotil“. „Utíkají před odvodem, uvědomují si, že už nemohou cestovat. Vědí, že jejich přístup k moderním technologiím bude drasticky omezen. A pociťují rozsah strašlivé lidské ceny jeho války.“

Reklama

Výběr článků

Načítám