Hlavní obsah

Žiju, atentát byl zinscenovaný, řekl člen okupační správy na jihu Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Představitel Ruskem dosazené správy na jihu Ukrajiny Vitalij Gura, který podle informací z minulého týdne zemřel po atentátu, je naživu. V ruské televizi řekl, že pokus o jeho zabití byl zinscenovaný ruskými tajnými službami, informovala agentura RIA Novosti.

Foto: Twitter/RIA Novosti, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Ruská média 6. září informovala, že náměstek šéfa okupovaného Kachovského okresu zemřel v důsledku pokusu o atentát. Lékaři tehdy podle médií rozhodli o jeho převozu na poloostrov Krym, ale podle zveřejněných zpráv zraněním během transportu podlehl.

„Na začátku srpna mě oslovily orgány činné v trestním řízení a oznámily mi, že se na mě někdo pokouší spáchat atentát. Poskytly mi záznam zjištění, že mě chtějí zabít,“ řekl Gura. Dodal, že zinscenováním smrti mu ruská tajná služba FSB chtěla zachránit život.

S šéfem okupační správy v ukrajinském Berďansku vybouchlo auto

Zahraniční

Reportáž na ruském Prvním kanálu s Gurovým vyjádřením byla zveřejněna poté, co ruská tajná služba FSB v pondělí ráno oznámila, že zabránila sérii teroristických útoků, které podle ní chystala v Chersonské oblasti na Krymu ukrajinská tajná služba SBU. Ta se k tvrzením ruské strany zatím nevyjádřila, uvedl portál Meduza.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo 24. února, jeho jednotky teď mají pod kontrolou velkou část jihoukrajinské Chersonské a Záporožské oblasti. Ukrajinská armáda nicméně v posledních týdnech zahájila protiofenzivu s cílem získat oblast zpět pod svou kontrolu. Terčem atentátů se v posledních měsících stala řada představitelů Ruskem dosazené okupační správy.

Zdecimovaní okupanti na jihu Ukrajiny vyjednávají o složení zbraní

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám