Hlavní obsah

Zdecimovaní okupanti na jihu Ukrajiny vyjednávají o složení zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda na jihu postupuje v protiofenzivě a osvobozuje okupované osady. Ruští vojáci se ocitli v obtížných podmínkách a některé jejich jednotky jsou proto odhodlány vyjednávat o složení zbraní. Kanálu 24 to řekla šéfka společného tiskového střediska Obranných sil jihu Ukrajiny Natalja Humenjuková.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci v Chersonské oblasti

Článek

„Snaží se vyjednat podmínky, jak by mohli (myšleno okupanti, pozn. red.) složit zbraně a dostat se pod záštitu mezinárodního humanitárního práva,“ řekla Humenjuková.

Důstojníci těchto jednotek podle ní dostali za úkol opustit své pozice, a to jakýmkoli možným způsobem. Některé jednotky tak uvažují, že složí zbraně a „odstoupí z bojové hry“, řekla šéfka tiskového střediska.

Animovaná mapa ukazuje, jakou rychlostí Ukrajinci vyhánějí Rusy

Válka na Ukrajině

„Rozklížení a demoralizace jsou už tak hluboké, že i velení jednotek vyhodnotilo, že nemají kam dal jít,“ pokračovala Humenjuková.

Ukrajinská ofenziva na severu zeměVideo: Novinky

Ruští útočníci si údajně uvědomují úspěch akcí ukrajinské armády na východě Ukrajiny. Jsou si tedy vědomi, že sevření mezi pravým břehem Chersonu a Jižními obrannými silami bude silné a že musí hledat způsoby, jak se „evakuovat“, protože použití jakýchkoli vodních plavidel na Dněpru je omezeno.

Odvetné ruské útoky: Charkov, Dnipro i Poltava potemněly

Válka na Ukrajině

Tvrzení Humenjukové nelze nezávisle ověřit. Žádné další zprávy o tom, že by jednotky okupantů kdekoli na jihu Ukrajiny chtěly kapitulovat, zatím nejsou.

K protiofenzivě se v pondělí vyjádřil také okupanty dosazený správce Chersonské oblasti Kirill Stremousov, kterého Ukrajinci považují za kolaboranta. „Po celém obvodu Chersonské oblasti vybudovalo Ministerstvo obrany Ruské federace obranné linie a město Cherson a Chersonskou oblast nic neohrožuje,“ napsal na Telegramu.

Reklama

Výběr článků

Načítám