Hlavní obsah

Zemětřesení otřáslo západním pobřežím Japonska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemětřesení o síle 6,9 stupně Richterovy stupnice zasáhlo pobřežní oblast Japonska. Nejméně jeden člověk zahynul, 160 dalších bylo zraněno. Otřesy byly citelné i v hlavním městě Tokiu. Otřesy o síle 7,2 a 6 stupňů byly zaznamenány také na souostroví Vanuatu.

Článek

Epicentrum zemětřesení se nacházelo 11 kilometrů pod mořským dnem severně od prefektury Išikawa, která leží na západním pobřeží největšího japonského ostrova Honšú. Otřesy byly citelné i v 300 kilometrů vzdáleném hlavním městě Tokiu. Pro prefekturu bylo vydáno varování před vlnami cunami. Ty ale naštěstí dosáhly asi jen 50 centimetrů a varování bylo po hodině a půl od otřesů odvoláno.

Zatím jedinou obětí je podle místních úřadů dvaapadesátiletá žena z města Wadžima, na kterou se údajně na její zahradě převrátila kamenná lucerna.

Ve stejnou dobu zaznamenali seismologové dva otřesy o síle 7,2 a 6 stupňů Richterovy škály také na souostroví Vanuatu v jižním Pacifiku. Oznámila to agentura Reuters. Podle agentury AP zemětřesení nezpůsobilo žádné škody na majetku nebo lidských životech.

Policie na Vanuatu preventivně zahájila přesun lidí do výše položených oblastí pro případ, že by otřesy, po nichž následovalo ještě jedno slabší zemětřesení, vyvolaly vlny cunami. "Informovali jsme níže položené ostrovy, aby byly připravené na možné cunami," řekl policejní mluvčí Arnold Giro.

Nejméně devět domů se zřítilo

Záběry japonské televize ze zemětřesením postižených oblastí ukázaly budovy, které se třásly zhruba 30 vteřin. Na dalších byly vidět zřícené domy, obchody s rozbitými výlohami a popraskané chodníky. Na některých místech zůstali lidé uvěznění ve výtazích.

V japonském městě Nanao, kde žije asi 60 000 obyvatel, byly záchranné služby zaplaveny telefonáty lidí, kteří při otřesech utrpěli zranění. Knihy padaly z regálů a na některých místech popraskaly silnice, uvedly místní sdělovací prostředky. V oblasti zůstaly stát vlaky a zastavena byla letecká doprava mezi Tokiem a Išikawou.

Zřítilo se nejméně devět domů a na některých místech došlo k sesuvům půdy. Na místo míří vojáci, aby pomohli lidem vyrovnat se s následky otřesů. "Chceme zajistit bezpečí obyvatel a udělat, co je v našich silách, při záchranném úsilí," řekl novinářům japonský premiér Šinzó Abe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám