Hlavní obsah

Zelenskyj zřejmě zamíří do Německa pro Cenu Karla Velikého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj od začátku ruské agrese navštívil už řadu spojeneckých zemí. V polovině května se zřejmě podívá poprvé také do Německa, kde by si měl převzít Cenu Karla Velikého, kterou od roku 1950 uděluje město Cáchy osobnostem s mimořádnými zásluhami o jednotu Evropy.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

O Zelenského možné cestě do SRN v neděli informovala německá média s odvoláním na cášskou radnici. Osobní účast Zelenského na ceremonii plánované na 14. května však bude „velmi záviset na válečné situaci“ na Ukrajině. Radnice se proto připravuje i na variantu, že by prezident nemohl přijet. V tom případě by k účastníkům akce promluvil alespoň prostřednictvím videopřenosu.

Svou účast na ceremonii v korunovačním sále cášské radnice už potvrdila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a podle listu Bild am Sonntag se do Cách chystá i spolkový kancléř Olaf Scholz. Oba by měli vystoupit s projevy.

Spekuluje se rovněž o účasti šéfa Elysejského paláce Emmanuel Macrona, polského prezidenta Andrzeje Dudy.

Zelenskyj v prvních deseti měsících po začátku ruské invaze do zahraničí vůbec necestoval. Až krátce před Vánocemi odletěl do Washingtonu na setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem. Poté následovaly návštěvy Londýna, Paříže, Bruselu a nedávno také Varšavy.

Cášská radnice už loni v prosinci oznámila, že letošní Cenu Karla Velikého obdrží Zelenskyj a ukrajinský lid.

Cáchy: Od Karla Velikého po karneval – tradice a radost ze života

Německo

Reklama

Výběr článků

Načítám