Hlavní obsah

Zelenskyj: Rusko chce zabránit Evropě, aby si naplnila zásobníky plynu

Rusko se snaží zabránit evropským zemím, aby si před nadcházející zimou naplnily své zásobníky plynu. Na konferenci v norském Stavangeru to skrze video uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož zemi ruské jednotky v únoru napadly.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Rusko zároveň v nadcházejících měsících zvýší spalování plynu s tím, jak se plní jeho vlastní zásobníky, uvedl na stejné konferenci šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Biroh.

„Rusko bitvu o energie nevyhrává,“ řekl Biroh na norském setkání zaměřeném na plyn a ropu. Moskva podle něj zároveň ztratila velkou část důvěry mezi svými klienty po celém světě.

Panika na trzích: V Německu i Česku pokořila cena elektřiny 1000 eur za MWh

Ekonomika

Analýza společnost Rystad Energy zveřejněná minulý týden ukázala, že Rusko nyní nedaleko finských hranic spaluje velké množství zemního plynu, denně odhadem za deset milionů dolarů (asi 247 milionů korun).

Podle odborníků jde o plyn, který by za jiných okolností směřoval do Německa.

Těžební firmy spalují plyn běžně, když se jim nahromadí a nemohou jej vyvézt anebo když vzniká jako vedlejší produkt, jehož další využití je nerentabilní. Rusko ale teď plyn blízko finských hranic spaluje v situaci, kdy je po něm obrovská poptávka a kdy jeho cena strmě roste.

KOMENTÁŘ: Energetická nouze učí zelené housti – Alex Švamberk

Komentáře

Rusko letos 24. února zahájilo invazi na Ukrajinu. Západní země včetně EU v reakci na to zavedly řadu protiruských sankcí, což vyvolalo odezvu Moskvy, která od té doby přestala do některých unijních zemí dodávat plyn, jinam dodávky omezuje.

EU se proto snaží o naplnění zásobníků zemního plynu do začátku zimy alespoň z 80 procent.

Česká republika podle prohlášení premiéra Petra Fialy ze začátku srpna již požadavek EU na naplnění zásobníků splňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám