Hlavní obsah

Panika na trzích: V Německu i Česku pokořila cena elektřiny 1000 eur za MWh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pondělí velkoobchodní cena elektřiny pro německý i český trh s dodáním v příštím roce poprvé přesáhla 1000 eur (zhruba 24 600 Kč) za megawatthodinu (MWh). Výrazně naopak klesá velkoobchodní cena plynu pro evropský trh, klíčový termínový kontrakt zlevnil o více než 20 procent. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Článek

Cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce si dopoledne připisovala až 6,6 procenta na 1050 eur (25 820 Kč) za MWh. Její francouzský ekvivalent pokořil hranici 1000 eur za MWh již v pátek, napsal Bloomberg.

A přes tisícovku se v pondělí přehoupla také elektřina pro Českou republiku. Na svém Twitteru to oznámila středoevropská energetická burza Power Exchange Central Europe (PXE) sídlící v Praze.

Cena velkoobchodní elektřiny ale není konečnou cenou pro spotřebitele. Na konečném účtu je silová elektřina součástí neregulované složky ceny, na níž se podílí zhruba ze 44 procent.

Už v pátek se jedna megawatthodina elektřiny na této burze dostala na 984 eur (24 190 Kč) za MWh. Před rokem se přitom cena pohybovala jen kolem 90 eur (2200 Kč).

Velký pokles v pondělí naopak nastal u plynu. Na burze v Rotterdamu, která je pro evropský trh určující, se dopoledne cena propadla na 272 eur (6690 Kč) za MWh, což je oproti pátku pokles o více než pětinu.

Německý ministr už uvažuje o jádru

Evropa

V porovnání se začátkem srpna je však tato cena stále zhruba o 70 eur vyšší. Před rokem se jedna megawatthodina prodávala dokonce za méně než 30 eur (740 Kč).

Za propadem ceny plynu stojí pozitivní zprávy z Německa ohledně plnění zásobníků. Ty budou začátkem září naplněné z 85 procent, což byl původně cíl až k 1. říjnu. K 1. listopadu pak mají být zásobníky naplněné z 95 procent.

Ceny plynu v Evropě letos tlačí vzhůru obavy z nedostatku této suroviny ve spojitosti s vpádem Ruska na Ukrajinu. Růst cen energií tlačí v evropských zemích vzhůru inflaci a zvyšuje náklady domácností i podniků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám