Hlavní obsah

Zelenskyj promluvil v RB OSN, žádal o vyslání vyšetřovací komise do Kremenčuku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý přes videohovor promluvil na zasedání Rady bezpečnosti OSN a navrhl vyslání vyšetřovací komise do Kremenčuku, kde po ruském raketovém úderu na obchodní centrum zemřelo nejméně 20 lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery u rybníka nedaleko nákupního centra zachytily okamžik výbuchu v Kremenčuku

 
Článek

Informovala o tom agentura AFP. Zelenskyj na závěr svého vystoupení vyzval k minutě ticha za oběti války, ke které se podle oficiálních záběrů OSN připojil i ruský velvyslanec Dmitrij Poljanskij.

Mimořádné zasedání Rady bezpečnosti bylo svoláno na žádost Ukrajiny a šest členů rady ještě před jeho zahájením ve společném prohlášení odsoudilo čím dál častější útoky ruských jednotek na obytné oblasti a civilní infrastrukturu na Ukrajině.

Prohlášení podpořila Francie, Irsko, Norsko, Británie, Spojené státy a Albánie.

Zelenskyj při vystoupení znovu požadoval, aby bylo Rusko vyloučeno z Rady bezpečnosti, nazval ho „teroristickým státem“ a volal po jeho potrestání.

Záběry z parku u obchoďáku v Kremenčuku: Vyděšení rodiče sbírali popadané děti

Válka na Ukrajině

Vyzval také, aby OSN poslala své zástupce nebo vyšetřovací komisi na místo pondělního útoku v Kremenčuku. Podle něj by se měli osobně přesvědčit o důkazech, že za útokem stála Moskva.

„Pokud můžete uctít všechny Ukrajince zabité v této válce, všechny dospělé, děti, desítky tisíc lidí... pak vás žádám o minutu ticha,“ překvapil na závěr Zelenskyj diplomaty a sám se postavil a zmlkl.

Podle AFP ho napodobili všichni přítomní v sále, a to včetně ruského velvyslance.

Právě Poljanskij se přitom jako první zástupce Ruska vyjádřil k útoku v Kremenčuku a na Twitteru napsal, že šlo o „ukrajinskou provokaci“.

Rusové tvrdí, že zasažené obchodní centrum v Kremenčuku bylo zavřené. Není to pravda

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám