Hlavní obsah

Zelenskyj může dostat od Západu ultimátum, píše Bild

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj může dostat od západních zemí ultimátum. Pokud ukrajinská protiofenziva selže a do podzimu se nepodaří Ukrajině dobýt zpět okupovaná území, zvýší se tlak na Kyjev, aby začal s Ruskem jednat, píše deník Bild s odvoláním na své zdroje z německé a americké vlády.

Foto: Sarah Meyssonnier, ČTK/AP
Článek

Oficiální postoj Západu zní: Za Ukrajinou budeme stát tak dlouho, jak to bude nutné. V zákulisí se ale skloňuje ve všech pádech spojení „ultimátum pro Zelenského“.

S novými zbraněmi chce dát Západ Ukrajině šanci uspět do podzimu s protiofenzivou a získat zpět okupovaná území. Pokud protiofenziva selže, tlak na Kyjev, aby začal jednat s Ruskem, se zvýší, píše Bild.

O víkendu napsal deník Wall Street Journal, že německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron 8. února v Paříži vyzvali Zelenského, aby s Moskvou začal jednat. A uváděli mu jako příklad své země, které patřily k úhlavním nepřátelům a po druhé světové válce uzavřely mír.

Zelenskyj požádal Macrona a Scholze o rychlé dodávky zbraní a letadel

Válka na Ukrajině

Wall Street Journal v této souvislosti načrtl „mírový plán“. Podle něj by Ukrajina měla získat moderní zbraně a mít vazby na Severoatlantickou alianci, ale žádné členství. Na oplátku by Ukrajina měla zahájit jednání s Ruskem.

„Každý, kdo nyní tlačí na prezidenta Zelenského, aby vyjednával s Putinem, způsobí v Evropě trvalé neshody,“ tvrdí Norbert Röttgen, expert CDU pro zahraniční záležitosti.

Plány popsané v deníku Wall Street Journal jsou podle něj „nezodpovědné“.

Carlo Masala z vojenské univerzity v Mnichově varuje, že neexistují žádné náznaky, že by se Moskva zapojila do jednání“. Návrh proto podle jeho mínění „není příliš realistický“.

Zdůrazňuje, že: „Ukrajina se po této válce musí stát jakýmsi evropským Izraelem. Musí získat pevné bezpečnostní záruky, úzké vazby na NATO a prvotřídně vycvičenou a vybavenou armádu.“

Putina nakonec zabije někdo z nejvěrnějších, předpovídá Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám