Hlavní obsah

Putina nakonec zabije někdo z nejvěrnějších, předpovídá Zelenskyj

Ruský prezident Vladimir Putin nakonec zemře rukou některého ze svých důvěrníků. Podle britských médií to v ukrajinském dokumentu „Rok“ předpovídá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin (vpravo) a ruský ministr obrany Sergej Šojgu při oslavách Dne obránců vlasti

Článek

„Nepochybně přijde chvíle, kdy i lidé uvnitř (Ruska) ucítí zranitelnost Putinova režimu. Pak se na predátora vrhnou ostatní predátoři,“ líčil podle listu The Times Zelenskyj dokumentaristovi Dmitrijovi Komarovovi.

Okruh Putinových důvěrníků bude podle ukrajinského prezidenta potřebovat najít důvod, proč šéfa zneškodnit. To ale nebude problém. „Budou si pamatovat. Najdou důvod, proč zabít vraha. Bude to fungovat? Ano. Kdy? Nevím,“ dodal ukrajinský prezident v dokumentu „Rok“.

Ruský prezident se v Kremlu dlouhodobě obklopuje okruhem věrných, které zná povětšinou desítky let. Mnohdy se jedná o přátele ještě z dob, kdy sloužil jako agent u sovětské tajné služby KGB. I důvěrníci a přátelé se nicméně na Putina dokážou naštvat. Prokázal to naposledy zakladatel a majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který Kreml minulý týden nařkl ze zrady.

Šéf wagnerovců nařkl Šojgua ze zrady

Válka na Ukrajině

Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu v pátek uplynul rok a konec války je stále v nedohlednu. S návrhem na příměří naposledy přišli Číňané, jejich nápad ale byl pro Ukrajince nepřijatelný. Na druhou stranu podle Zelenského některé z bodů v návrhu Pekingu dávaly smysl.

Jednání krachují na tom, že Ukrajinci trvají na tom, že chtějí uhájit celé své území, a Rusové opakují, že pokud nenaplní své vojenské cíle na Ukrajině, ocitnou se v existenčním ohrožení.

Kyjev odmítl Čínou navrhované příměří. Některé body ale smysl dávají, uvedl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám