Hlavní obsah

Začal proces století. Z útoku na Bataclan a další místa v Paříži se zpovídá dvacet lidí

Novinky, Marie Sýkorová (od naší spolupracovnice)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Proces století. Tak se ve Francii mluví o přelíčení, které začalo ve středu v Paříži. Za atentáty v listopadu 2015 stane před soudem celkem 20 osob, které podle obžaloby mají na svědomí 130 životů a na 350 zraněných. Nejvíc se pozornost upírá k jedinému přeživšímu z vražedného komanda, které zaútočilo na klub Bataclan. Salah Abdeslam je ve vazbě od roku 2016 a dosud odmítal vypovídat.

V Paříži začal ostře sledovaný soudní proces s údajnými strůjci teroristických útoků z listopadu 2015Video: Marie Sýkorová, Novinky

 
Článek

„Teď tudy nikdo neprojde, a to celých devět měsíců,” řekl před justičním palácem jeden ze státních policistů se samopalem v ruce. A ukazoval na soud, kolem kterého jsou zátarasy a desítky antonů.

Uvnitř historické budovy na ostrově Île de la Cité, hned vedle slavné Sainte-Chapelle, začal nejsledovanější proces v historii Francie. Na lavici obžalovaných zasedlo dvacet mužů, podle obžaloby strůjců atentátů v Paříži.

Události z 13. listopadu 2015 se vryly pod kůži snad každého Pařížana a každé Pařížanky.

Foto: Marie Sýkorová, Novinky

V Paříži začal ostře sledovaný soudní proces s údajnými strůjci teroristických útoků z listopadu 2015

„Do paláce ale samozřejmě můžete. Je to veřejná budova, tam má právo vstoupit každý,” doplnil jeho kolega, těžkooděnec.

Do paláce celý den proudily desítky lidí. Proces s atentátníky se odehrává ve speciálním sále, který nechali vybudovat přímo ve dvoraně paláce.

Do něj může vstoupit až 500 lidí. Což samozřejmě nestačí pro všechny přeživší a rodiny obětí. Až 1800 zástupců, takzvaných „partie civile”, představuje žalující stranu.

Neodradí nás to chodit do barů a vysedávat na zahrádkách. Nesmíme se zaleknout.
Thibault, obyvatel Paříže

U soudu bude také přítomno na 300 advokátů. Včetně Olivie Ronenové, která zastupuje Salaha Abdeslama. Pro ty, kdo se nedostanou přímo do hlavního sálu, je připravena projekční místnost hned vedle.

Některé z obětí však případu nemohou nebo nechtějí přihlížet. Pro ně je připravené webradio, které bude celý proces přenášet.

Oběti i jejich rodinní příslušníci mají speciální akreditace. Podle odlišné barvy pak mohou novináři poznat, zda dotyčný chce nebo nechce podat mediální svědectví.

Foto: Marie Sýkorová, Novinky

V Paříži začal ostře sledovaný soudní proces s údajnými strůjci teroristických útoků z listopadu 2015

„Čekáme tady celý den, natáčíme záběry z venku,” přiznal německý kameraman. V okolí Justičního paláce jsou vidět štáby televizních kanálů France24, CNN nebo Al Jazeera. „Proces je na téměř devět měsíců, budeme ho pozorně sledovat.”

Byl to šok

Útoky v pátek 13. listopadu 2015 připravovala skupina několika desítek osob. První výbuchy zazněly na fotbalovém stadionu Stade de France na předměstí Paříže, ve čtvrti Saint-Denis, kde zrovna probíhalo přátelské utkání mezi Francií a Německem.

Událost zmátla všechny kolem, včetně tehdejšího prezidenta Françoise Hollanda, který také seděl v hledišti.

Foto: Marie Sýkorová, Novinky

Hudební klub Bataclan se otevřel přesně rok po teroristickém útoku.

V následujících minutách výbuchy otřásly dalšími místy různě po Paříži a do hlavního města Francie a mezi její obyvatele přinesly šok a paniku.

„Zrovna jsem byla s kamarády. Byl to pátek, tak se večer šlo na skleničku a slavili jsme narozeniny,” přiznala čtyřicátnice Pauline a dodala, že určité štěstí bylo, že byla na druhém břehu Seiny. Zmatek se ale podle ní začal stupňovat.

To potvrdil i sedmdesátník Michel. „Bydlím na Montmartru. V ten den jsem byl doma a koukal jsem na televizi, kde se začaly objevovat zmatené zprávy o nějakém útoku,” uvedl. Oba doplnili, že neměli dostatek informací.

Začíná největší proces v novodobých dějinách Francie. Teroristům hrozí doživotí

Zahraniční

To ostatně potvrzují i svědectví novinářů, kteří měli v tragický den službu. Nikdo nemohl předvídat, co se ještě ten večer mohlo v ulicích Paříže přihodit.

Jedním ze zasažených míst byla ulice Bichat (v 10. obvodu). V restauraci Le Petit Cambodge a baru Le Carillon bylo zastřeleno 13 lidí. Nyní si v restauraci připomínají tragický večer třinácti bílými kachličkami na stěně.

Oba podniky už po atentátech znovu fungují a patří mezi vyhledávaná místa, zvlášť mezi mladými. Stejně tak se otevřel i koncertní sál Bataclan, a to přesně rok po atentátech. Návštěvníci do něj tak opět proudí na koncerty rocku, popu i world music.

Foto: Marie Sýkorová, Novinky

Pamětní kachle připomínající oběti teroristického řádění z listopadu 2015.

„Neodradí nás to chodit do barů a vysedávat na zahrádkách. Nesmíme se zaleknout,” uvedl třicátník Thibault, který vzpomínal, že v den atentátů seděl zrovna v kině Le Champo.

Je to fanatik

„Jestli promluví? Spíš bych v to nedoufal. Je to fanatik,” odpověděl sedmdesátník Michel na dotaz, zda podle něj Salah Abdeslam prolomí u soudu své dosavadní striktní mlčení.

„Víte, mám dojem, že takový útok a zmařené lidské životy pro atentátníky mnohdy nic neznamenají. Jde o šok a chaos,” dodal.

Mnoho přeživších ale i rodinných příslušníků obětí však čeká právě na Abdeslamovo vysvětlení i zodpovědnost za činy.

Terorista z Bataclanu na útěku z Paříže stihl dát rozhovor, stěžoval si v něm na policii

Evropa

„Je to velmi snadné zaútočit na civilisty někde na veřejných místech. Metro, obchody, kavárny nebo kluby, to je strašně jednoduché,” doplnil Michel, pamětník pařížských útoků v 80. letech.

Proces století se stává i zdrojem informací. Celý bude zaznamenaný na video a uchová se v Národním archivu Francie, kde bude v budoucnu sloužit jako historický materiál pro příští generace.

Verdikt se očekává za devět měsíců, na konci května 2022. Tresty by mohly padnout od dvaceti let po doživotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám