Hlavní obsah

Začíná největší proces v novodobých dějinách Francie. Teroristům hrozí doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Paříži ve středu po poledni začne soud s podezřelými ze série koordinovaných teroristických útoků ve francouzské metropoli a na jejím předměstí z 13. listopadu 2015, při kterých zemřelo 130 lidí a stovky dalších utrpěly zranění. Největší soudní proces v novodobých dějinách Francie se bude konat za přísných bezpečnostních opatření kvůli trvající teroristické hrozbě. Obžalováno je 20 lidí, 12 z nich hrozí doživotní tresty. Proces potrvá do května příštího roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz jediného přeživšího přímého pachatele atentátů Salaha Abdeslama k souduVideo: Reuters

 
Článek

Proces je rekordní v mnoha ohledech. Bude soudit strůjce útoků, které si ve Francii vyžádaly nejvíce obětí od druhé světové války. V justičním paláci vybavili velký sál 550 místy k sezení, která nejspíš nebudou stačit. Řízení má téměř 1800 účastníků, čtení jejich jmen zabere první dva dny přelíčení. Podklady k procesu mají 542 svazků. Podle předběžného programu bude mít soud nejméně 140 jednacích dní. Čtení rozsudku je zatím v plánu na 25. května 2022.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Následky teroristického útoku v Paříži v roce 2015.

Po výpovědi obětí se u soudu představí obžalovaní, šest z nich bude souzeno v nepřítomnosti. Největší pozornost se bude upínat na jediného přeživšího přímého pachatele atentátů, Francouze Salaha Abdeslama, syna marockých přistěhovalců. O samotných činech by měl před soudem poprvé promluvit 13. ledna příštího roku, není však jisté, zda bude ochoten vypovídat. Jako první z obžalovaných by měl promluvit Belgičan Mohamed Abrini, který je kromě atentátů v Paříži spojován i s bombovými útoky v Bruselu z března 2016, které si vyžádaly 32 mrtvých. Obhajoba se dostane ke slovu 6. května.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Cedulka připomínající oběti teroru v Paříži z roku 2015

Očekávaným datem v procesu je 28. září, kdy začnou podávat svědectví lidé, kteří útoky přežili, a pozůstalí po obětech. Během pěti týdnů bude svědčit na 300 lidí. Bude mezi nimi i bývalý francouzský prezident François Hollande, který byl na fotbalovém zápase na stadionu v Saint-Denis, u kterého se odehrál první útok. Následovaly útoky na pařížské bary a restaurace a atentát v koncertní síni Bataclan, který si vyžádal zdaleka nejvíce obětí. Hollande bude odpovídat i na dotazy o francouzské zahraniční politice.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Soudní síň

Své závěry soudu představí stovky francouzských a belgických kriminalistů, kteří vyšetřovali útoky v Paříži a Bruselu. Celý proces bude nahráván na videozáznam pro potřeby justičního archivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám