Hlavní obsah

Terorista z Bataclanu na útěku z Paříže stihl dát rozhovor, stěžoval si v něm na policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z hlavních pachatelů teroristických útoků v Paříži z roku 2015 Salah Abdeslam stihl na útěku z francouzské metropole poskytnout krátký rozhovor belgickému rádiu. Stěžoval si v něm na policejní kontroly, které musel po cestě do úkrytu absolvovat. Stanice RTBF materiál zveřejnila v úterý, tedy den před začátkem procesu s Abdeslamem a jeho 19 komplici.

Foto: Profimedia.cz

Snímek pořízený bezpečnostní kamerou čerpací stanice.

Článek

Belgická reportérka Charlotte Legrandová rozhovor se třemi prchajícími teroristy včetně Salaha Abdeslama natočila nevědomky v domnění, že hovoří s mladíky, kteří kvůli policejním uzávěrám uvízli v koloně. S mikrofonem chodila mezi auty na policejním kontrolním stanovišti. Strážci zákona kvůli útokům v Paříži prověřovali auta na cestě mezi Francii a Belgií.

„Nepamatuju si už značku ani barvu auta. Vevnitř seděli tři mladí muži. Vypadali hodně unaveně, v obličeji působili utahaně. Ten vzadu byl zabalený do péřovky nebo peřiny,“ vzpomíná novinářka na setkání s trojicí, která nedlouho před tím v Paříži povraždila 130 nevinných lidí. Dalších 490 lidí utrpělo při útocích v pařížských barech a restauracích, na fotbalovém stadionu a v klubu Bataclan zranění.

Začíná největší proces v novodobých dějinách Francie. Teroristům hrozí doživotí

Zahraniční

Reportérka s mladíky mluvila ve chvíli, kdy jim policie kontrolovala doklady. Vyšetřovatelé v té chvíli ještě neznali totožnost pachatelů a neměli k dispozici ani jejich podobizny. Mladíci podezření nebudili, byť působili nabroušeně.

„Moc přátelští nebyli. Mluvili se mnou jen během kontroly dokladů. Když jim je vrátili, konverzaci utnuli, zavřeli okýnko a rychle odjeli,“ líčí Legrandová.

Za teroristické útoky v Paříži bude souzeno 20 lidí

Evropa

Reportérka se tak mladíků stihla zeptat jen na to, co si myslí o kontrolách. „Tohle je už třetí. Třetí kontrola. Upřímně, mysleli jsme si, že je to trochu přes čáru. Pak jsme ale pochopili... smysl toho..., proč... Když jsme viděli, proč...,“ zaznělo z kabiny auta. Kdo v jaké chvíli mluvil, není jasné.

Redaktorka z pořízené nahrávky sestříhala 90vteřinový vstup a rozhovor s teroristy uvedla jako rozhovor se třemi mladíky afrického původu. S kým měla tu čest, si uvědomila až poté, co zhlédla záběry z bezpečnostní kamery čerpací stanice, kde se Salah Abdeslam s komplici Mohammedem Amrim a Hamzou Attouem zastavili.

Foto: Profimedia.cz

Salah Abdeslam

„Když jsem se dívala na záběry z té benzinky, rostlo ve mně podezření,“ vzpomínala podle britského listu The Guardian belgická reportérka.

Její tušení se potvrdilo, když byl Abdeslam – v té době nejhledanější zločinec v Evropě – za dramatických okolností 18. března roku 2016 zatčen v bruselské čtvrti Molenbeek.

Lidé se ptají, proč v Bataclanu nezasáhli vojáci, když byli na místě

Evropa

Proces století

Ve středu začíná ostře sledovaný proces, kde se bude spolu s 19 dalšími zpovídat ze zosnování série koordinovaných teroristických útoků ve francouzské metropoli a na jejím předměstí z 13. listopadu 2015. Francouzská média referují o procesu století.

Největší soudní proces v novodobých dějinách země se bude konat za přísných bezpečnostních opatření kvůli trvající teroristické hrozbě. Dvanácti z dvacítky obviněných hrozí doživotí.

Muž, jenž přežil Bataclan, neunesl trauma a zabil se

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám