Hlavní obsah

Z Putinových cílů na Ukrajině nám nevyšel ani jeden. Nemáme na to, přiznal veřejně jeho vlastní poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusku se nepodařilo dosáhnout žádného z cílů, které si loni prezident Vladimir Putin při zahájení invaze na Ukrajinu vytkl. Přiznal to nyní i poslanec vládní strany Jednotné Rusko Konstantin Zatulin, který je ve Státní dumě místopředsedou výboru pro záležitosti Společenství nezávislých států, eurasijské integrace a vztahy s krajany.

Foto: Profimedia.cz

Ruský poslanec Konstantin Zatulin na archivním snímku

Článek

Oficiálně Moskva loni oznámila, že Rusko hodlá dosáhnout „denacifikace, demilitarizace a neutrality Ukrajiny“ s tím, že cílem je také „chránit“ obyvatele samozvané Doněcké a Luganské lidové republiky, připomněl Zatulin.

„V kterých z těchto bodů jsme dosáhli výsledku? Momentálně v žádném. Navíc některé z nich přestaly dávat smysl. Například neutralita Ukrajiny. Jaký má smysl tento požadavek? Žádný. Nebude neutrální, pokud bude dál existovat,“ citoval z promluvy ruského vládního poslance web The Moscow Times.

Celý přepis besedy na fóru s názvem „Jakou Ukrajinu potřebujeme?“ zveřejnil na svém webu i sám Zatulin.

Nemáme sílu ovládnout Ukrajinu

Ruský vládní poslanec dále řekl, že se současnou podporou Západu se podle něj Rusku nemůže podařit Ukrajinu ovládnout.

„Otázkou je, zda Ukrajina pod vedením (prezidenta Volodymyra) Zelenského nebo jeho nástupců bude existovat v důsledku toho všeho, co se děje, nebo ne,“ zeptal se řečnicky a vzápětí si sám odpověděl: „Bude, protože při té podpoře, jakou má, ve skutečnosti není dost sil, jak to překonat.“

Podle Zatulinova názoru se sice ruské vedení k tomuto tématu nevyjadřuje, ale „dává jasně najevo“, že si je současné situace vědomo. Připouští také, že ukrajinská armáda je vysoce motivovaná. Rusové podle něj dělají chybu, když mluví o úplném zničení Ukrajiny.

Zatulin: Oni si myslí, že agresorem jsme my

Poslanec se nicméně ani v nejmenším nestaví na stranu napadené země, právě naopak.

„Byl bych rád, kdyby Ukrajina nebyla, byl bych spokojený. Ale řekněte, zvyšuje to odpor na bojišti, když o tom mluvíme? Podle mě zvyšuje, protože je to živná půda. Je to argument pro ty, kteří říkají: ‚Vidíte, chtějí nás vymazat z povrchu Země, všichni s nimi musíme bojovat jako za jednoho‘,“ řekl Zatulin.

„Vysoká motivace ukrajinské armády nepramení z ničeho. Vychází z přesvědčení, že agresorem jsme my. Že jsme začali. Že jsme přišli do jejich domu a ničíme je,“ připustil.

„Neříkají si, že je to jejich vlastní chyba, protože si zvolili takové prezidenty, kterým bylo úplně jedno, že stříleli na Doněck a Luhansk – to je pro ně vedlejší. Ale to, že jste přišli, střílíte do nás – to stačí. A za oceánem si mnou ruce, protože čím více jich zabijeme, tím více nenávisti vůči nám vznikne,“ uvědomuje si poslanec.

O selhání válečných cílů Moskvy v poslední době mluvil i zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. I on řekl, že Rusko namísto „demilitarizace“ Ukrajiny vyprovokovalo přesný opak.

Ukrajinu jsme naopak militarizovali, svitlo Prigožinovi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám