Hlavní obsah

Ukrajinu jsme naopak militarizovali, svitlo Prigožinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Denacifikace a demilitarizace Ukrajiny, tedy dva původní cíle, kvůli kterým Rusko spustilo svou agresi vůči sousední zemi, se nezdařily. V rozhovoru s mediálním technologem Konstantinem Dologovem to přiznává majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Místo denacifikace se podle něj Rusku podařilo Ukrajinu legitimizovat.

Foto: Concord Press Service

Zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ve videozprávě na Telegramu. (Video je z dubna 2023)

Článek

„Udělali jsme z ní národ, který zná celý svět. Ukrajinci jsou jako Řekové v době prosperity nebo Římané v době římského impéria,“ kritizoval ruský postup majitel wagnerovců.

Stejným neúspěchem podle něj dopadla také snaha o demilitarizaci Kyjeva. Ukrajina má dnes nyní podle Prigožina jednu z nejsilnějších armád, která má vysokou úroveň výcviku, organizace a průzkumu. Především ale umí pracovat s jakýmikoli systémy, ať už postaršími sovětskými či moderními, které Kyjevu dodávají spojenci.

„Demilitarizace Ukrajiny je pro Rusko palčivou otázkou. Jestliže měli Ukrajinci na začátku speciální vojenské operace 500 tanků a 20 tisíc schopných mužů, teď mají 5000 tanků a 400 tisíc schopných mužů. Ukázalo se, že jsme naopak Ukrajinu militarizovali,“ nebral si Prigožin servítky.

KOMENTÁŘ: Západ počítá s dlouhou válkou – Alex Švamberk

Komentáře

Šojguův systém patolízalství

Šéf wagnerovců se také vrátil k situaci v Bachmutu, o který se svádí tuhé boje a kde operují jeho jednotky. Prigožin prozradil, že do 1. června by měli wagnerovci předat město do rukou vojáků ruské armády. Pokud se tak nestane, diskredituje to podle něj ruskou armádu, což bude z pohledu veřejnosti špatně.

Prigožin si také přisadil na účet ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, kterého dlouhodobě kritizuje. Pod Šojguem ruská armáda prý degradovala kvůli „systému patolízalství“. Změny lze dosáhnout jedině výměnou vedení ministerstva obrany a reformami, které by ruskou armádu více přiblížily ke způsobu, kterým funguje Wagnerova skupina.

„Poslouchám (prezidenta Vladimira) Putina, ale Šojgu by měl být odstraněn,“ zhodnotil Prigožin.

Dva scénáře

Majitel wagnerovců a pravá ruka šéfa Kremlu také hovořil o dvou scénářích, které se podle něj na Ukrajině mohou uskutečnit. Optimistický, ale méně pravděpodobný, ve kterém Evropa a Spojené státy začnou být unaveny podporou Kyjeva a Čína všechny přivede k jednacímu stolu, kde Rusko řekne, jaké území považuje za své a všichni mu budou naslouchat.

Druhý scénář je z pohledu Moskvy pesimističtější. V něm jsou Ukrajině nadále dodávány rakety a vycvičení vojáci, dokud se nepodaří protiofenziva a Kyjev nevrátí hranice Ukrajiny do původní podoby z roku 2014 (tedy včetně Krymu). „Tenhle scénář by nebyl dobrý, musíme se připravit na složitou válku,“ dodal Prigožin.

Vystřídání wagnerovců v Bachmutu bude pro Rusy těžké, Ukrajinci toho mohou využít

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám