Hlavní obsah

WHO: Pandemie chřipky by zasáhla až 1,5 miliardy lidí, 7 miliónů by zabila

Novinky, CNN, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět nezažil pandemii po 41 let. Přestože Světová zdravotnická organizace (WHO) ještě doufá, že celosvětová epidemie v případě mexické prasečí chřipky nemusí propuknout v plné síle, experti dodávají, že laicky řečeno džin už unikl z láhve a zdravotníci se nyní musí soustředit na omezení možnosti šíření nákazy. V případě propuknutí pandemie by mohlo být podle WHO nakaženo až jedna a půl miliardy lidí. Počet obětí se odhaduje na sedm miliónů.

Foto: Reuters

Na mezinárodním letišti v jihokorejském Inčonu zavedli již kvůli hrozbě prasečí chřipky termální skenování cestujících.

Článek

"Smrtící virus prasečí chřipky, který se objevil v Mexiku, se už nedá zdržet. Státy by se měly zaměřit na oslabení důsledků šíření viru,“ řekl BBC představitel WHO Keiji Fukuda poté, co bylo zvýšeno riziko na 4. stupeň ze šesti. [celá zpráva]

Hrozba pandemie se naposledy objevila v roce 2003 s výskytem smrtící ptačí chřipky a SARS. V obou případech nákazy zůstaly na úrovni přenosu ze zvířete na člověka. Podmínkou propuknutí pandemie je přenos z člověka na člověka.

"Prostě řečeno se tyhle nemoci nestaly pandemií, protože byly až příliš dobré v zabíjení svých hostitelů,“ vysvětlil šéf katedry mikrobiologie na Hongkongské univerzitě K.Y. Yuen s tím, že pro pandemii je nutný přenos z člověka na člověka bez okamžitého zabití hostitele.

Zadržet prasečí chřipku je těžší

Vzhledem k tomu, že prasečí chřipka už je přenosná z člověka na člověka, je její podchycení obtížnější. Experti proto na základě předchozích zkušeností modelují možné scénáře šíření prasečí chřipky.

WHO se domnívá, že v případě propuknutí pandemie bude lékařskou péči potřebovat až 1,5 miliardy lidí po celém světě. Přibližně 30 miliónů bude vyžadovat hospitalizaci. Počet obětí v případě pandemie by mohl dosáhnout až sedmi miliónů. Nemalé by byly i další vedlejší důsledky.

Ekonomická krize by se vlivem pandemie takového rozsahu logicky prohloubila s dopady na omezení průmyslové produkce i obchodu, což by se odrazilo i na burze. Ostatně už první zprávy o možnosti pandemie způsobily podle finančních analytiků v pondělí mírný pokles cen ropy. [celá zpráva]

Brazílie obvinila Mexiko ze zatajování

Podobné viry se sice šíří kvůli propojení světa osobní a obchodní přepravou rychle, na druhou stranu ještě rychleji se šíří informace o možném nebezpečí. Jednotlivé země přijímají preventivní opatření. Brazílie však přesto obvinila Mexiko, že hrozící nebezpečí před okolním světem nejprve zbytečně tajilo.

Nejbližší týdny budou proto kritické, protože se teprve ukáže, jestli případů prasečí chřipky bude rapidně přibývat.

Reklama

Výběr článků

Načítám