Hlavní obsah

Výbuch bomby u mešity v Pákistánu si vyžádal 59 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na 59 mrtvých a nejméně 170 zraněných si vyžádal pondělní sebevražedný pumový útok v mešitě ve městě Péšávar na severozápadě Pákistánu. S odvoláním na místní policii o tom informovala agentura Reuters.

Výbuch v mešitě v Pákistánu si vyžádal 59 mrtvých a na 170 zraněných.Video: Reuters

 
Článek

K odpovědnosti za útok se původně přihlásil jeden z velitelů pákistánské odnože islamistického hnutí Tálibán, organizace to ale následně popřela.

„Tehríke Tálibán nemá s útokem nic společného,“ uvedla v prohlášení pákistánská odnož Tálibánu známá pod zkratkou TTP, která v minulosti provedla řadu pumových útoků. Popřela tak předchozí vyjádření jednoho ze svých velitelů, který se na Twitteru k útoku přihlásil s tím, že atentát měl pomstít smrt Omara Chalída Churásáního zabitého v sousední afghánské provincii Paktika loni v srpnu.

V mešitě se modlilo 400 lidí

Útočník odpálil sebevražednou vestu ve chvíli, kdy se v mešitě modlilo téměř 400 lidí, včetně mnoha policistů z okolních stanic.

Podle agentury Reuters je 27 obětí z řad policie, a jedná se tak o jeden z nejtragičtějších útoků na bezpečnostní síly Pákistánu za poslední roky.

Podle nemocnice, kam jsou převáženi zranění, je řada z nich v kritickém stavu a dá se předpokládat, že počet obětí ještě poroste. Při explozi se navíc zřítila část mešity a policie předpokládá, že pod troskami mohou být uvězněni další lidé.

Foto: Megh Updates/Twitter

Následky pumového útoku v Péšávaru

Exploze se ozvala v době, kdy se v mešitě shromáždila spousta lidí k modlitbám, řekl agentuře Reuters policejní důstojník Sikandar Chán. „Část budovy se zřítila a předpokládáme, že pod troskami zůstali další lidé,“ dodal.

Osmatřicetiletý policista Mína Gul, který byl v době výbuchu uvnitř mešity, řekl agentuře AP, že nemá tušení, jak se mu podařilo vyváznout bez zranění. Po výbuchu slyšel křik a sténání.

Záchranáři se stále snaží odklidit trosky a vyprostit věřící, kteří pod nimi mohou být.

Péšávar je hlavní město provincie Chajbar Pachtunchvá, která sousedí s Afghánistánem a byla dějištěm častých ozbrojených útoků a střetů. Podezření v podobných případech padá na pákistánskou odnož Tálibánu, která v minulosti provedla řadu pumových útoků.

Na zbrojovku v Íránu zaútočily sebevražedné drony

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám