Hlavní obsah

Ruští blogeři se vysmáli Putinovu vysvětlení smrti Prigožina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrdou kritiku, výsměch a opovržení sklidil prezident Vladimir Putin od ruských válečných blogerů za „vysvětlení“, že letadlo šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina vyhodily do povětří výbuchy ručních granátů poté, co lidé na palubě holdovali alkoholu a kokainu.

Foto: Stringer, Reuters

Hrob šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina na Porochovském hřbitově v Petrohradě

Článek

„Takže krátké shrnutí: nejschopnější jednotce v dějinách moderního Ruska veleli alkoholici a narkomani, kteří – ač profesionální vojáci – neuměli zacházet s ručními granáty. Jenže ruský národ si je bude pamatovat úplně jinak,“ hodnotí Putinovo vyjádření Děti Arbata, proválečný kanál na platformě Telegram.

„Pro případ, že by na to někdo zapomněl, připomenu, že při této letecké havárii zahynuli dva hrdinové velikého Ruska, a ne feťáci,“ přidal se na telegramu kanál Južnyj front. „Verze, že se sami vyhodili do povětří, je k smíchu a fraška,“ dodal.

Foto: Vladimir Smirnov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

„No samozřejmě, šňupali jsme spoustu koksu a pak jsme po letadle házeli nějaké granáty,“ zazněl podle agentury Reuters na telegramovém kanálu ČVK, což je ruská zkratka pro soukromou vojenskou společnost, sarkastický sestřih poskládaný z Prigožinových vyjádření.

Na kanále Grey Zone, pokládaném za neoficiální platformu wagnerovců, se objevil příspěvek válečného blogera, podle nějž Putinem zmiňovaný kokain byl ve skutečnosti prací prášek zabalený jako drogy kvůli falešným záběrům pro státní televizi. Ruská tajná služba FSB podle tohoto příspěvku později vrátila wagnerovcům balíky pracích prášků.

Putin ve čtvrtek prohlásil, že v tělech mrtvých se našly střepiny ručních granátů a že vyšetřovatelé vyloučili jakýkoli vnější vliv na letadlo, jako je zásah protiletadlovou střelou.

Foto: Kommersant Photo, Reuters

Specialisté na mimořádné události nesou pytel na tělo poblíž trosek soukromého tryskáče spojeného s velitelem žoldáků Wagner Jevgenijem Prigožinem na místě havárie v Tverské oblasti

Šéf Kremlu také řekl, že vyšetřovatelé udělali chybu, když neprovedli krevní testy na alkohol a drogy, vzhledem k tomu, že FSB před časem našla v sídle Wagnerovy skupiny v Petrohradě pět kilogramů kokainu.

Největší nebezpečí

Prigožin, který svým mužům pod hrozbou přísného potrestání alkohol a drogy zakázal, zahynul dva měsíce poté, co vedl krátkou vzpouru proti vedení ruských ozbrojených sil. Představovala největší ohrožení pro Putinovu vládu od nástupu bývalého špióna sovětské tajné policie KGB k moci v roce 1999.

Západní diplomaté tvrdí, že ponížený Putin nařídil Prigožina zabít. Kreml toto obvinění odmítl jako lež.

Albánský premiér na konferenci bavil drsným vtipem o Putinovi a Prigožinovi

Evropa

Soukromé letadlo Embraer, ve kterém Prigožin letěl do Petrohradu, se 23. srpna zřítilo severně od Moskvy. O život přišlo všech deset lidí na palubě, včetně spoluzakladatele žoldnéřské Wagnerovy skupiny Dmitrije Utkina, čtyř tělesných strážců a tříčlenné posádky.

Politický analytik Vladimir Pastuchov míní, že Putin nečeká, že lidé uvěří jeho verzi událostí, ale ve skutečnosti chtěl dát najevo, že Prigožin a jeho spolupracovníci byli „popraveni“ za svou vzpouru.

„Sám výběr způsobu popravy nebyl náhodný, ale hluboce symbolický. Hlavními oběťmi nepovedené vzpoury se stali vojenští piloti sestřelení protivzdušnou obranou Wagnerovy skupiny. A proto sám Prigožin nezemřel jen tak, ale stal se ‚sestřeleným pilotem‘,“ napsal Pastuchov na telegramu. Podle něj Putinovi ve skutečnosti nejde o to, aby mu někdo uvěřil, ale potřebuje, aby společnost jednoznačně pochopila: takto dopadne každý, kdo nás zradí.

Putin: V Prigožinově letadle vybuchly ruční granáty

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám