Hlavní obsah

Putin: V Prigožinově letadle vybuchly ruční granáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tělech obětí letecké havárie, při níž zahynul šéf ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, byly nalezeny střepiny z ručních granátů. Prohlásil to ve čtvrtek podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin na konferenci v diskusním klubu Valdaj v černomořském letovisku Soči.

Foto: Grey Zone, Reuters

Screenshot z jednoho z posledních videí Jevgenije Prigožina na neznámém místě před jeho smrtí při letecké havárii

Článek

Putin uvedl, že zvenčí na Prigožinovo letadlo nic nepůsobilo, což potvrdilo vyšetřování, ale v ostatcích obětí pádu letadla se našly střepiny ručních granátů, informoval TASS.

„Ta otázka určitě visí ve vzduchu. Co se stalo s vedením (Prigožinovy) společnosti? Doslova před pár dny mi šéf vyšetřovatelů (Alexandr Bastyrkin) hlásil, že v tělech obětí letecké katastrofy se našly střepiny ručních granátů,“ uvedl šéf Kremlu s tím, že vnější vlivy Vyšetřovací výbor Ruské federace vyloučil.

Foto: Stringer, Reuters

Prigožinovo letadlo spadlo během letu z Moskvy do Petrohradu

Dodal, že testy na alkohol a drogy v krvi obětí letecké katastrofy nikdo neudělal.

„Testy na výskyt alkoholu či drog v krvi zemřelých se bohužel nedělaly. Ačkoliv se ví, že po známých událostech (nepovedené vzpouře wagnerovců – pozn red.) tajná služba FSB našla v sídle společnosti v Petrohradě nejen deset miliard rublů, ale také pět kilogramů kokainu,“ prohlásil Putin s tím, že podle jeho názoru se testy na drogy a alkohol měly provést.

„Takže jsem vám řekl, o co šlo. Já vám to chci říct, ptal jsem se šéfa vyšetřovatelů, jestli to smím zveřejnit. A on řekl ano, všechno jsou to prokázaná fakta,“ uzavřel Putin.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin přednáší projev na 20. výročním zasedání Valdajského fóra v Soči

Prigožin zahynul při pádu letounu 23. srpna, přesně dva měsíce po neúspěšné vzpouře a pochodu na Moskvu. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov pouhých 48 hodin po havárii úvahy západních pozorovatelů, že Prigožin mohl být zabit na „příkaz Kremlu“, označil za „naprostou lež“.

Podle amerického prezidenta Joea Bidena se ale „v Rusku neděje mnoho věcí, za kterými by nestál Putin“.

Wagnerovci se vrátili bojovat na Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám